Υπάρχουν προθάλαμοι, που επηρεάζουν τις οικονομικές γεωπολιτικές και πολιτιστικές καταστάσεις στον κόσμο, τα λεγόμενα “λόμπυ”… Δεν θα έλειπαν και οι ομάδες προσώπων, που παρασκηνιακά επιδρούν στην πολιτική μιας χώρας. Αυτά τα “λόμπυ” αναπτύσσουν σενάρια για αποδόμηση προσώπων και κυβερνήσεων, προκειμένου να κατευθύνουν πολιτικές εξελίξεις. Κάτι τέτοιο φαίνεται, πως έγινε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της ονοματοθεσίας των Σκοπίων, ανακαλύφθηκε δε ότι βάση “λόμπυ” λειτουργούσε σε μονές του Αγίου Ορους, στις οποίες είχε διεισδύσει η Ρωσική διπλωματία, κάτι που δεν ξέφυγε απ’ την παρατηρητικότητα των οργάνων της Ε.Υ.Π. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών απ’ το Ρωσικό Προξενειό Θεσ/κης, κατόπιν δημοσιεύματος, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, με την κατηγορία, ότι παρενέβησαν σε παράνομες ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας, αλιεύοντας και διακινώντας πληροφορίες και για απόπειρα χρηματισμού κρατικών υπαλλήλων, η οποία απέτυχε. Απαγορεύθηκε δε η είσοδος δύο άλλων Ρώσων υπηκόων για λόγους, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Αθήνα, όπως τονίζεται από κυβερνητικής πλευράς, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι μπορεί να αποδέχεται συμπεριφορές, που δεν δείχνουν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία, αλλά στη βάση της ισοτιμίας…».
Ηταν προσεκτική στη διαχείριση των Ελληνορωσικών σχέσεων, αλλά παρά ταύτα οι μηχανισμοί αποπροσανατολισμού της χώρας ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Το γεγονός δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, διότι μέχρι τώρα η Αθήνα δεν υιοθετούσε, τον δρόμο, που ακολουθούσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε απελάσεις διπλωμάτων με στόχο την αναβάθμιση των Ρωσικών σχέσεων, ακόμα και όταν ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ανατολής – Δύσης βρισκόταν στο αποκορύφωμά του.
Επί κυβερνήσεως Τσίπρα εδόθη η εντύπωση, ότι θα μπορούσε η Ρωσία ν’ αποτελούσε χρηματοδικό στήριγμα. Ομως η μη ανταπόκριση του Πούτιν επέδρασε στη χειροτέρευση των σχέσεων, η δε εμφανής συστράτευση της Ελλάδος υπέρ των θέσεων ΗΠΑ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, συνέτεινε στο να προκληθούν τριβές και να φθάσουμε στο σημερινό συμβάν.
Η αποστασιοποίηση της ελληνικής διπλωματίας από τη Ρωσία, τη στιγμή που αυτή λόγω του Συριακού αναδεικνύεται σε παράγοντα που επηρεάζει την Αγκυρα, έχει αρνητικό πρόσημο για μας. Θα θέλαμε τη Ρωσία ως υπερδύναμη να πιέζει την Τουρκία υπέρ των θέσεών μας. Η Μόσχα, αν και είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Μακεδονία” εναντιωνόταν στην επιρροή των Δυτικών στα Βαλκάνια. Εκδήλωσε την αντίθεσή της στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και το έδειξε με τη στάση της στο ονοματολογικό που δέχθηκε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το διακύβευμα των απελαθέντων ήταν η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ είναι το σκαλοπάτι για να περάσει και η Σερβία, πράγμα που θ’ αποτελέσει για τη Ρωσία απαγορευμένη ζώνη στην περιοχή.
Η ελληνική αντίδραση ήταν αποτέλεσμα μιας διπλωματικής τακτικής. Ελπίζουμε το επεισόδιο να είναι παροδικό και ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις διεθνείς μας σχέσεις. Δυστυχώς οι κινήσεις στελεχών της Ρωσικής διπλωματικής αποστολής λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά για τη χώρα μας, γι’ αυτό άλλωστε δόθηκε η ελληνική απάντηση.