Με απαισιοδοξία αντιμετωπίζουν το μέλλον της χώρας οι Χανιώτες, διαπιστώνοντας ότι το μνημόνιο φεύγει μετά από οκτώ χρόνια, αλλά τα μέτρα του παραμένουν βασανιστικά για τους πολίτες.
Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν χθες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης δίνοντας βήμα στους πολίτες και καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους για τον τερματισμό της δανειακής σύμβασης. Oι περισσότεροι πιστεύουν πως ουσιαστικά τίποτα δεν θα αλλάξει, καθώς οι νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί για εφαρμογή φόρων, περικοπών συντάξεων και ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, θα παραμείνουν και στο μέλλον, συνεπώς χαρακτηρίζουν “δώρον άδωρον” και “τυμπανοκρουσίες” της κυβέρνησης την έξοδο από τα μνημόνια. Υπήρξαν πάντως και πολίτες που δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδα, λέγοντας πως τώρα αναμένουν πράξεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο της καθημερινής τους ζωής.
ΜΑΡΙΑΝΤΑ: «Είμαι επιφυλακτική»
«Στα Χανιά η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι πολύ καλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επιβιώνουμε μέσω του Τουρισμού. Όμως για το ό,τι βγήκαμε από τα Μνημόνια, δεν μπορώ να πω ότι αυτό θα μας σώσει. Είναι πολύπλοκο το θέμα. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχω δει από το 2008 είναι ό,τι κάτι καλύτερο δεν έφεραν στην χώρα μας. Είμαι επιφυλακτική για το μέλλον» επεσήμανε η Μαριάντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ: «Eχουν ισοπεδωθεί τα πάντα »
«Δεν περιμένω πως θα αλλάξει τίποτα. Εάν δεν μπορέσουν ποτέ να συνεννοηθούν οι πολιτικοί μας, έτσι θα πορευόμαστε, κοιτάζοντας ο καθένας το Κόμμα του. Επι της ουσίας δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν βλέπω σοβαρές αλλαγές εάν οι πολιτικοί δεν μπορέσουν να βρουν μια κοινή γραμμή για να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Έχει ισοπεδωθεί το σύμπαν, δεν υπάρχει τίποτε όρθιο» τόνισε ο Γιάννης.
ΒΑΣΙΛΗΣ: «Τίποτα δεν θα αλλάξει»
«Τίποτα δεν θα αλλάξει. Τίποτα ουσιαστικό. Γιατί για να αλλάξει κάτι επί της ουσίας, αυτό πρέπει να φανεί στην καθημερινότητα του πολίτη, να δει αλλαγές στην οικονομία και στην τσέπη του. Δεν ξέρω εάν αυτό μπορεί να γίνει, με μείωση φόρων ή αύξηση μισθών και της απασχόλησης» είπε ο Βασίλης.
ΓΙΩΡΓΟΣ: «Τι θα κάνουν με τις συντάξεις που έχουν περικόψει;»
« Θέλω να ελπίζω ό,τι κάτι θα γίνει… Και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί κύριοι, μας έχουν πει πολλά. Περιμένω κάτι καλύτερο όσον αφορά την οικονομία, τις συντάξεις, τις θέσεις εργασίας, να κινηθεί πάλι η αγορά. Αλίμονο εάν μετά από 8 χρόνια, συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό. Για τους συνταξιούχους όπως κι εγώ, πρέπει κάτι να κάνουν με τις συντάξεις που τις έχουν περικόψει. Είναι φοβερή η κατάσταση… Πρέπει να την λάβουν υπόψη τους οι κύριοι που μας κυβερνάνε και κάποια πράγματα να διορθωθούν. Τόση υπομονή κάναμε… Τώρα πρέπει κάτι να γίνει» τόνισε ο Γιώργος.
ΓΙΩΡΓΟΣ: «Δεν περιμένω τίποτα»
«Ναι καλά, που θα αλλάξει (η κατάσταση μετά τα Μνημόνια). Τίποτα δεν θα αλλάξει. Τα ίδια και χειρότερα θα είναι από την περίοδο που ήμασταν στα Μνημόνια. Είμαι απαισιόδοξος» επεσήμανε ο Γιώργος.
ΜΑΡΙΑ, ΑΝΤΖΥ, ΗΡΩ «Iσως αλλάξουν τα πράγματα»
« Αισιοδοξούμε πως ίσως αλλάξουν τα πράγματα σε όλα και πάνω από όλα η οικονομία» ανέφερε η Μαρία ενώ η Άντζυ πρόσθεσε ότι «θέλω να είμαι αισιόδοξη, δεν γίνεται αλλιώς. Περιμένω να μειωθούν οι φόροι, να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Να βγούμε από αυτήν την οικονομική κρίση». Από την πλευρά της η Ηρώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της κάνοντας λόγο για « υποσχεολογίες των πολιτικών. Μέχρι τώρα μόνο λόγια λένε… Πράξεις χρειάζονται για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι παραγωγικοί συντελεστές της χώρας και να αναπτυχθεί η οικονομία».
ΖΩΗ: «Θα συνεχίσουν να ισχύσουν όσα ίσχυαν και επί Μνημονίων»
«Μετά τα Μνημόνια, νομίζω ότι αυτοί που κερδίζουν πολλά θα κερδίζουν ακόμη περισσότερα. Για τους υπόλοιπους δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει επί της ουσίας καμία διαφορά. Θα συνεχίσουν να ισχύσουν όσα ίσχυαν και επι εποχής Μνημονίων, πάντα υπερ των ισχυρών» μας είπε η Ζωή.
ΠΕΤΡΟΣ: «Δεν υπάρχει πλάνο»
« Δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί δεν στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο κι όπως είναι θα μείνουν τα πράγματα. Κάνουν “πασαλείμματα”… Να μειώσουν την φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ. Να δυναμώσουν την επιχειρηματικότητα…» σημείωσε ο Πέτρος.
ΔΗΜΗΤΡΑ: «Θα υπάρξουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα»
«Το ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια και θα αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα, είναι ένα τεράστιο ψέμα. Μπορεί να βγήκαμε από τα Μνημόνια αλλά θα έχουμε Μετα-μνημόνια… Υπάρχουν ήδη Νόμοι που έχουν ψηφιστεί. Επί της ουσίας, αφού έχουν ψηφιστεί Νόμοι για περικοπές συντάξεων, φόρους κτλ, αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Για να ανακάμψει η υπάρχουσα κατάσταση της οικονομίας, φοβάμαι πως θα υπάρξουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, κι άλλες περικοπές, περισσότερες φορολογίες. Δεν υπάρχει σωτηρία. Θα βρουν κάπως αλλιώς να ονομάσουν την επιτροπεία. Εγώ ξέρω ότι στην τσέπη μου θα δω λιγότερα λεφτά πάλι!» τόνισε η Δήμητρα.
ΣΟΦΙΑ: «Η φορολογία,οι συντάξεις, δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν»
« Γενικότερα δεν είμαι αισιόδοξη. Να φτιάξουν την Οικονομία, να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Γιατί η φορολογία και οι συντάξεις δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν» ανέφερε η Σοφία.
ΑΘΗΝΑ: «Οι νέες γενιές πρόκειται να πληρώσουμε τα… Μνημόνια»
«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα ριζικά. Όλα πλέον έχουν ψηφιστεί και οι νέες γενιές πρόκειται να πληρώσουμε τα… Μνημόνια. Φοβάμαι πως θα συνεχίσουμε να ζούμε την ίδια κατάσταση για πολλά χρόνια. Χρειάζονται νέες θέσεις εργασίες, περισσότερες ευκαιρίες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους νέους, μείωση του ΦΠΑ που είναι πάρα πολύ υψηλό το ποσοστό κ.α. Ίσως κάτι ελάχιστο να κάνουν για να δείξουν μια αλλαγή αλλά ουσιαστικά προβλέπονται δυσάρεστα τα πράγματα » επεσήμανε η Αθηνά.
Ο πρωθυπουργός είπε: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου,
τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά,
την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει…
Καζανοκεφαλος λέει: Πως να ξεχάσουμε αφού όλα τα παραπάνω συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό, ίσως κάποια λίγα πρόσωπα να αλλάξαν. Ο μεγάλος πλούτος παρέμεινε μεγάλος και αφορολόγητος πλούτος. Που είναι τα αποτελέσματα από τις διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετων του εξωτερικού? Μόνο τα γνωστά υποζύγια πλήρωσαν και πληρώνουν πάλι την νύφη (μισθωτοί συνταξιούχοι μικρομεσαίοι) με αυξημένα κλιμάκια φόρων, κοινωνική αλληλεγγύη και διάφορα άλλα ευφάνταστα, ΕΝΦΙΑ κλπ
Όσο για τα εκδοτικούς οίκους/κανάλια εκεί που απειλούσαν θεούς και δαίμονες πριν τις εκλογές για διαπλοκή, διαφθορά, συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των πολιτικών, βοθροκαναλα κλπ κλπ τώρα παρακολουθώ τους κυβερνόντες να παρελαύνουν από τα «παράθυρα» εν είδη τηλεμαϊντανών για 5 λεπτά γ@μημενης δημοσιότητας. Λυπάμαι γιατί στήριξα και πίστεψα το 4% που έγινε κυβέρνηση, υποστήριξα τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ανέχτηκα τον δεύτερο, απολογούμουν τον τρίτο άλλα νισάφι πια. Έτσι σκέφτονται και πολλοί άλλοι που αποτέλεσαν την σανίδα σωτήριας του ΣΥΡΙΖΑ όταν κινδύνευε μα μείνει εκτός βουλής, αποκαρδιωμένοι, προδομένοι που θα προτιμήσουν τουλάχιστον να μην πάνε στην επόμενη ψηφοφορία.
Όσο για την έξοδο ας μην μας δουλεύουν, δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να διαπιστώσεις ότι με 320 δις χρέος ο ESM μας το δανείζει με 0,89% και το χρέος εξακολουθεί να μεγαλώνει. Φανταστείτε τι θα γίνει με τις «αγορές» που το επιτόκιο θα είναι 4,4-4,5%, (κάντε τον λογαριασμό να δείτε σε πόσο καιρό θα σκάσει πάλι το κανόνι). Ίσως το σύστημα να το έχει προγραμματίσει με αλλαγή της κυβέρνησης για να σκάσει στα χέρια του εταίρου κόμματος εξουσίας για να πάνε τελικά σε διακυβέρνηση μεγάλου σχηματισμού και να ρουφήξουμε το αυγό που θα μας σερβίρουν. Με τις υγείες μας