Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«Απαιτείται βαθιά μεταρρύθμιση στην Aυτοδιοίκηση»

Η ανάπτυξη πρέπει να περάσει στα χέρια των Περιφερειών, που είναι έτοιμες και διψούν, αλλά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες αρμοδιότητες και τους απαραίτητους πόρους για να διαδραματίσουν έναν πρωταγωνιστικό και αποτελεσματικό ρόλο.
Aυτό επεσήμανε μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο πρώην δήμαρχος Σητείας Νίκος Πετράκης (φωτ.), ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά με την ευκαιρία του συνεδρίου με θέμα “Εθνική Συνεννόηση, το παρόν και το μέλλον της χώρας” το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι, τονίζοντας παράλληλα τον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ελληνικές Περιφέρειες και οι δυνάμεις τους, η Αυτοδιοίκηση και η κοινωνία γενικότερα, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Κρήτη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.
Η εθνική συνεννόηση, η συναίνεση και η συνεργασία είναι καθοριστικοί παράγοντες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, για την έξοδο από την κρίση, για να μπορεί να σταθεί η χώρα ακέραιη και ασφαλής στο δύσκολο μέλλον που έρχεται, σημείωσε ο κ. Πετράκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε τέσσερις βαθιές τομές που χρήζει να γίνουν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμισή της.
Κάνοντας κατ΄ αρχήν μία αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Πετράκης σημείωσε ότι «η δικτατορία είχε καταργήσει την αυτοδιοίκηση, ωστόσο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήρθαν τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συνέβαλαν στην  αναβάθμισή της. Πρώτος, ο Γιώργος Γεννηματάς ενίσχυσε την διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκηση και της έδωσε αναπτυξιακό ρόλο, κατόπιν με την μεταρρύθμιση του “Καποδίστρια” υπήρξε ενίσχυση της Αυτοδιοίκηση και δημιουργήθηκαν μεγάλοι βιώσιμοι δήμοι και τέλος με τον “Καλλικράτη” είχαμε ακόμα μεγαλύτερους δήμους και μια πολύ χρηστή διαχείριση και μια κάποια ενίσχυση αρμοδιοτήτων».
Από τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” μέχρι σήμερα έχουμε μία στασιμότητα, δεν είχαμε ενίσχυση της Αυτοδιοίκηση, όπως θα έπρεπε. Και μπορεί ο θεσμός αυτός να έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά στην Κρήτη, συγκριτικά με τους πόρους και τις  αρμοδιότητες που διατίθενται, ωστόσο, δεν μπορεί να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό ρόλο που οι συγκυρίες επιβάλλουν.
Απαιτείται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, τόνισε ο κ. Πετράκης, αναλύοντας στο σημείο αυτό, τις προτάσεις οι οποίες περιέχονται στο βιβλίο “Μονόδρομος η εθνική συνεννόηση και η ανάπτυξη” με συγγραφείς τον ίδιο και τον  Σταύρο Καμπέλη, που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Μία πρόταση είναι, σε περιφερειακό επίπεδο, να υπάρχει ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ορθολογικά και αποτελεσματικά η Περιφέρεια. Για να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο πρέπει να έχει ολοκληρωμένο προγραμματισμό, δηλαδή πρέπει να έχει  αρμοδιότητες και στα μεγάλα έργα, με το κράτος να έχει το επιτελικό κομμάτι. Η Περιφέρεια θα έχει λόγο, θα συναποφασίζει, θα προγραμματίζει μαζί με την κεντρική κυβέρνηση τα μεγάλα έργα. Και βέβαια πρέπει να αποκτήσει αρμοδιότητες και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στην ενέργεια, που σήμερα είναι περιορισμένες.
Δεύτερον, χρειάζονται προγράμματα παραγωγικής ανασυγκρότησης σε περιφερειακό επίπεδο, με τους Δήμους να έχουν συμμετοχή στο επίπεδό τους στις αρμοδιότητες τους, να προχωρούν δηλαδή χέρι – χέρι με την Περιφέρεια.
Μία άλλη πρόταση είναι η αποκεντρωτική τομή και μία ακόμη, η δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Ανάπτυξης.
Όπως έχει πει και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, «η περιφερειακή ανάπτυξη χρειάζεται και περιφερειακή διακυβέρνηση. Δεν έχουν δώσει αρμοδιότητες, δεν έχουν δώσει πόρους».
Στις Περιφέρειες οι βασικές δομές γύρω από τη ανάπτυξη είναι οι παραγωγικές οργανώσεις (επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, φορείς τουρισμού), οργανώσεις των εργαζομένων, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τεχνικές οργανώσεις.  Πρέπει να υπάρξει σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή και σ΄ αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η αυτοδιοίκηση.
Οι περιφέρειες διαθέτουν εξαιρετικά στελέχη στον χώρο της διοίκησης και αυτοδιοίκησης, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αξιοποίηση των  ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ας μην ξεχνούμε άλλωστε και την εμπειρία του ΜΟΠ Κρήτης. Το πρώτο ολοκληρωμένο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης έγινε στην Κρήτη.
Έχουμε λοιπόν στελέχη, δεν έχουμε τις αρμοδιότητες σε περιφερειακό επίπεδο, δεν έχουμε τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται  Εκεί πρέπει να γίνει η βαθιά τομή για να πετύχουμε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η ανάπτυξη πρέπει να περάσει στα χέρια της περιφέρειας που είναι έτοιμη που διψά, μπορεί, αλλά δεν έχει αρμοδιότητες και πόρους που χρειάζονται. Αυτή είναι η βασική μας πρόταση.
«Απαιτείται βαθιά μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορούμε να μιλούμε για μία ισχυρή αυτοδιοίκηση, έναν ισχυρό μοχλό περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης. Η Κρήτη έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να πολλαπλασιάσει την εισφορά της στην ανάπτυξη της χώρας», κατέληξε ο πρώην δήμαρχος Σητείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα