Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Απιαστος στόχος το πλεόνασμα

Με τη διαπίστωση, ότι το βράδυ της Τρίτης κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι πέντε κομμάτων, συζήτησαν για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και υπήρξαν σημεία σύγκλισης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση «χρέος και εθνική συναίνεση», με ομιλητές τον Ι. Δραγασάκη, τον Φ. Σαχινίδη, τον Κ. Χατζηδάκη, τον Χ. Σαρδελή (πρώην ΓΔ ΟΔΔΗΧ) τον Π. Τσακλόγλου (πρώην επικεφαλής ΣΟΕ), τον Ι. Ιωαννίδη, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ και τον Θ. Σκόκο από το «Ποτάμι» σε εκδήλωση που οργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση υπό την Άννα Διαμαντοπούλου.
Στα σημεία σύγκλισης όλων των ομιλητών, όπως τα συνόψισε η κ. Διαμαντοπούλου, ήταν ότι το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για τα προσεχή χρόνια που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 4,5% είναι άπιαστος στόχος, το κυνήγι του οποίου θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, και ότι είναι σοφότερο να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη, με όπλα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και τη διεκδίκηση από τους Ευρωπαίους εταίρους ενός Σχεδίου Μάρσαλ. Υπήρξε επίσης συμφωνία στο αίτημα, να υπάρξει διεκδίκηση ώστε να γίνουν σταθερά τα χαμηλά επιτόκια, που είναι αυτή τη στιγμή κυμαινόμενα, ενώ μπορεί από ελληνικής πλευράς να τεθεί και το θέμα διαγραφής, ενός τμήματος του χρέους, υπό όρους, όπως επίσης υπό όρους μπορεί να τεθεί και η ρήτρα ανάπτυξης.
Ο κ. Δραγασάκης αν και τόνισε ότι «δεν θα δεχθούμε διάλυση της κοινωνίας για να στηρίξουμε το ευρώ» και ότι «στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους, θα ασκήσουμε μια άλλη πολιτική, υπέρ των αδυνάτων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε «όχι επιστροφή στο παρελθόν». Ζήτησε επίσης λύση σε ευρωπαϊκή κλίμακα και παράλληλη ρύθμιση όλων των χρεών, του δημόσιου, του χρέους των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων. Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η διαγραφή του χρέους δεν είναι πανάκεια».
Θερμή υποδοχή από τους παρευρισκομένους βρήκε η παρέμβαση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη που ήταν μεταξύ των θεατών, προς τους ομιλητές: «Για να φτιάξουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος, πρέπει πρώτα να καθίσετε στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των κομμάτων να συζητήσετε. Τι σας εμποδίζει να το κάνετε αυτό; Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Χρειάζεται εθνική λύση, η οποία προϋποθέτει εθνική συνεννόηση».
«Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και ιδίως για τις αλλαγές που θα κάνουμε καθώς περιέχουν συγκρούσεις», απάντησε ο κ. Δραγασάκης, για να δεχθεί την παρατήρηση της κ. Διαμαντοπούλου ότι αυτό υπόσχονται πάντα τα κόμματα αλλά γιατί δεν ξεκινάτε τη συναίνεση από τώρα που είσαστε αντιπολίτευση;
Σε ειδική αναφορά για την πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να συζητηθεί το θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι κακώς το συνέδεσαν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, «δεν μπορούν τόσο σημαντικές αλλαγές να γίνονται ερήμην του λαού».
Ο κ. Χατζηδάκης προειδοποίησε ότι πρέπει να «είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί η χώρα να διολισθήσει και πάλι» και τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και όχι Βενεζουέλας που θα δώσουν θετικό σήμα στους επενδυτές». Θέλουμε πέντε ΕΣΠΑ για να προχωρήσει η ανάπτυξη, είπε, ενώ δεχόμενος αιχμές για την κατ΄ ευφημισμόν μεταρρύθμιση του γάλακτος συμφώνησε λέγοντας ότι αυτό που πέρασε ήταν η θέση του υπουργείου Αγροτικής Μεταρρύθμισης και ότι στο τέλος του χρόνου θα αναθεωρηθεί η διάταξη.
Στην κατάμεστη αίθουσα του αθηναϊκού ξενοδοχείου, όπου έγινε η εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Κ. Λαλιώτης, Ν. Χριστοδουλάκης, Π. Καψής, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης, ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, εκπρόσωποι του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα