Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Απειλές για ελιές και αμπέλια

Απειλές για την ελιά και τα αμπέλια στην Κρήτη προέρχονται από έντομα και ασθένειες με το Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου να δίνει με νέο του ενημερωτικό δελτίο σε παραγωγούς, οδηγίες αντιμετώπισης.
Σε ό,τι αφορά την ελιά, αναφέρεται στον πυρηνοτρύτη, τη βαμβακάδα και τα μαργαρόνια.
Για τον πυρηνοτρύτη επισημαίνει ότι στις πρώιμες περιοχές η ανθόβια γενιά του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη με καταγραφή υψηλών πληθυσμών στο δίκτυο παγίδευσης. Οι προνύμφες του εντόμου περιφέρονται στα άνθη και τα προσβάλουν. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Φυτών, ελαιώνες που έχουν πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία κατά κανόνα δεν χρειάζονται αντιμετώπιση στη γενιά αυτή. Σημαντική ζημιά μπορεί να προκληθεί μόνο σε ελαιώνες με μέτρια ή μειωμένη ανθοφορία. Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας η αντιμετώπιση του πυρηνοτρύτη γίνεται στην ανθόβια γενιά διότι τα μέσα αντιμετώπισης κατά της επόμενης γενιάς (καρπόβιας) είναι περιορισμένα. Συστήνεται επανάληψη του ψεκασμού.
Ο χρόνος επέμβασης κατά της ανθόβιας γενιάς είναι στην έναρξη της άνθισης (από το κρόκιασμα έως 25% ανοικτών ανθέων).
Κατά τη διάρκεια της άνθισης προτείνεται η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του βακίλου της Θουριγγίας ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που δεν διαταράσσει τα έντομα επικονίασης και τα ωφέλιμα παράσιτα και αρπακτικά.
Για τη βαμβακάδα (ψύλλα) το Κέντρο Προστασίας Φυτών, αναφέρει ότι προσβάλει τη νέα βλάστηση καλύπτωντας με χαρακτηριστικό λευκό κηρώδες έκκριμα (βαμβακάδα) και μελιτώματα τις ταξιανθίες και τις κορυφές των νέων βλαστών. Συνήθως δεν ζημιώνει την παραγωγή. Ανάγκη αντιμετώπισης έχουν ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία και προσβολή σε ποσοστό ανθέων μεγαλύτερο από 30%. Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα και προσθήκη παραφινικού λαδιού γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση με τον πυρηνοτρύτη.
Τέλος, για τα μαργαρόνια σημειώνεται ότι οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς προσβάλουν την νεαρή ακραία βλάστηση. Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών δέντρων σε νέες φυτείες και φυτώρια και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.

Τα αμπέλια
Σε ό,τι αφορά τα αμπέλια, το Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρεται στον περονόσπορο, το ωίδιο και τη φόμοψη.
Για τον περονόσπορο σημειώνει ότι συμπτώματα της ασθένειες (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) διαπιστώνονται σε αρκετές θέσεις της πρώιμης ζώνης, ιδίως σε έρπουσα – χαμηλή βλάστηση ενώ στην μεσοπρώιμη ζώνη προβλέπεται να εμφανιστούν κηλίδες στις επόμενες ημέρες. Το Κέντρο συμβουλεύει τους αγρότες να ελέγχουν σχολαστικά τα αμπέλια, κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης, σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα ψεκασμός, να παρακολουθούν τα δελτία της ΕΜΥ και  σε περίπτωση πρόβλεψης βροχών τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα.
Για το ωίδιο επισημαίνει ότι στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές εμφανίστηκαν οι πρώιμες προσβολές και η άνοδος των θερμοκρασιών ευνοεί την ανάπτυηξη του μύκητα. Καλεί τους παραγωγούς να μην υποτιμούν τα καλλιεργητικά μέτρα, υπενθυμίζει ότι η προστασία ξεκινά προληπτικά όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ. και συνεχίζεται συστηματικά εφόσον οι  συνθήκες ευνοούν την ασθένεια. Οι ψεκασμοί με βρέξιμο θειάφι για το ωίδιο, στα πρώτα βλαστικά στάδια, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και τα ακάρεα της φυλής των ματιών.
Για τη φόμοψη αναφέρει ότι στα αμπέλια που υπήρχε η ασθένεια διαπιστώνονται συμπτώματα στους νέους βλαστούς και στα φύλλα και ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική χημική αντιμετώπιση την περίοδο αυτή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα