Εκαναν την εμφανισή τους έντομα – εχθροί της ελιάς, όπως ο πυρηνοτρύτης και το σκαθάρι “μπίμπικας”. Για το λόγο αυτό, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε τεχνικό δελτίο με το οποίο δίνει οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται στα εξής:
•Πυρηνοτρύτης: Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρύτη ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές. Εχουν διαπιστωθεί οι πρώιμες ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Η προνύμφη μπαίνει στον καρπό τραυματίζοντας τον ποδίσκο, αναπτύσσεται και τρέφεται στον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πριν τη συγκομιδή.
Συστήνεται ψεκασμός κάλυψης κατά των προνυμφών με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Στόχος της επέμβασης είναι η καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών πριν μπουν στον καρπό.
Ο χρόνος επέμβασης στις παραλιακές και πρώιμες περιοχές είναι 20 – 23 Μαίου.
Συστήνεται επίσης στους παραγωγούς να εξετάσουν την καρποφορία των δέντρων καθώς ανάγκη καταπολέμησης έχουν ελαιώνες με χαμηλά επίπεδα καρπόδεσης.
•Ρυγχίτης (μπίμπικας): Είναι ένα μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ. Χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος. Εμφανίζει κατά περιοχές, περιοδικά και ακανόνιστα εξάρσεις πληθυσμών με σημαντικές προσβολές. Στους ελαιώνες των πρώιμων περιοχών συστήνεται έλεγχος πυκνότητας πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών νωρίς το πρωί πάνω σε λευκό χαρτί. Αν καταμετρηθούν περισσότερα από 3-4 ακμαία πρέπει να γίνει ψεκασμός μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης, ιδιαίτερα όπου διαπιστώθηκαν ζημιές τα δύο προηγούμενα χρόνια.
•Ωτιορυγχος: Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι που ανεβαίνει την νύχτα από τον κορμό στα δέντρα. Στις πρώιμες περιοχές και μόνο σε ελαιώνες με ιστορικό προσβολών συνίσταται να γίνουν επεμβάσεις στο έδαφος εναντίον των ακμαίων, σε ακτίνα 50 εκ. Γύρω από τη βάση του κορμού με εγκεκριμένο οργανοσφωρικό σκεύασμα. Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη φροντίζοντας να ψεκάζονται ο λαιμός και ο κορμός των δέντρων.