Απειλή για τα αμπέλια του νομών Χανίων αυτή την περίοδο, αποτελεί η “ευδέμιδα” με το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου σε χθεσινό ενημερωτικό δελτίο να δίνει νέες οδηγίες στους αμπελουργούς.
Η “ευδέμιδα” είναι το πιο ζημιογόνο έντομο του αμπελιού (μετά τη φυλλοξήρα), το οποίο βρίσκουμε στον κρητικό αμπελώνα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Φυτών, «η δραστηριότητα από την 3η πτήση συνεχίζεται στην μεσοπρώιμη ζώνη του ν. Χανίων» ενώ τα καλλιεργητικά μέτρα «είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους».
Οπως σημειώνει το Κέντρο Προστασίας Φυτών, «τα καλλιεργητικά μέτρα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές».
Παράλληλα επισημαίνε ότι πρέπει «η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα (βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα».
Στις οδηγίες του το Κέντρο σημειώνει:
«Σε αμπέλια της μεσοπρώιμης ζώνης που έχει λήξει ή λήγει άμεσα η διάρκεια δράσης του σκευάσματος από την προηγούμενη εφαρμογή, συνιστάται να γίνει επανάληψη ψεκασμού». Ενδεικτικές ημερομηνίες επανάληψης για τη μεσοπρώιμη ζώνη των νομών Χανίων – Ρεθύμνου είναι σήμερα και αύριο.
Επιπλέον, τονίζει ότι «προσβολές από τις προνύμφες της 3ης γενιάς συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται».
Το Περιφερειακό Κέντρο καλεί τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν «εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και τον εχθρό».
Σημειώνει επίσης ότι «τα Δελτία για το αμπέλι εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή)».