Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

Απειλή για τα βότανα της Κρήτης

Με τον κίνδυνο της γενετικής ρύπανσης βρίσκονται αντιμέτωπες ντόπιες ποικιλίες αρωματικών φυτών λόγω της ανεξέλεγκτης εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόρων) από το εξωτερικό.
Για τον λόγο αυτό, ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μιας περιφερειακής τράπεζας σπόρων που θα παρέχει πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό σε φυτώρια και καλλιεργητές. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια βοτάνων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο στα Χανιά.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα με την έλλειψη πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού έχει επισημάνει εδώ και καιρό η Επιτροπή Εργασίας για τα αρωματικά που έχει συστήσει το ΓΕΩΤΕΕ – παράρτημα Κρήτης και στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το ΕΛΓΟ «Δήμητρα», το Μ.Α.Ι.Χ., το Δασαρχείο Χανίων, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων κ.ά.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου του 2016 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Κρήτης σε θέματα αγροτικού τομέα Θ. Βρέντζου.
Ωστόσο, η πρόταση που είχε υποβάλει από τότε η Επιτροπή Εργασίας για τα αρωματικά φυτά του ΓΕΩΤΕΕ προς την Περιφέρεια (για να χρηματοδοτηθούν κάποια ιδρύματα και φορείς τα οποία θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ειδικά για τη ρίγανη και τη μαλλοτήρα που απειλούνται περισσότερο) δεν έχει βρει μέχρι σήμερα ανταπόκριση παρότι το κόστος υπολογίζεται σε μόλις 20.000 ευρώ.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
«Το πρόβλημα με το πολλαπλασιαστικό υλικό έχει να κάνει με το ό,τι δεν υπάρχει σήμερα μια δομή στην οποία να μπορεί να απευθυνθεί ο αγρότης ή φυτωριούχος και να πάρει πιστοποιημένο υλικό», εξηγεί μιλώντας στα «Χ.ν.» η βιολόγος – ερευνήτρια στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μ.Α.Ι.Χ. Χριστίνα Φουρναράκη και προσθέτει: «Έτσι αυτό που γίνεται είναι είτε να πηγαίνει κάποιος να μαζεύει σπόρο από τη φύση είτε -το χειρότερο- να αγοράζει μη πιστοποιημένο υλικό που έρχεται από το εξωτερικό. Αυτό εγκυμονεί, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο το γενετικό υλικό της Κρήτης που είναι υψηλής ποιότητας να αλλοιωθεί μέσα από υβριδισμούς μπορεί να υπάρξουν».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο γεωπόνος τέως τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ δρ Κώστας Οικονομάκης υπογραμμίζει την ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας: «Η στροφή των καλλιεργητών στα αρωματικά φυτά προσκρούει στην αδυναμία εξεύρεσης πολλαπλασιαστικού υλικού ποιότητας και είναι ορατός ο κίνδυνος γενετικής ρύπανσης των φυσικών πληθυσμών της Κρήτης στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν σπόροι ποικίλης προέλευσης από συσκευαστήρια αρωματικών φυτών που λειτουργούν στο νησί ή αλλού», σημειώνει και προσθέτει: «Γι’ αυτό θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την παρέμβαση της Πολιτείας στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών όχι μόνο για την αποφυγή της γενετικής ρύπανσης αλλά και για την προστασία της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια και συσκευασία αρωματικών φυτών και βοτάνων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μέρα με τη μέρα στα Χανιά και την Κρήτη. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αδειοδοτήσεις σε οικοτέχνες.
«Μετά την πρόσφατη νομοθεσία για την οικοτεχνία το ενδιαφέρον αυξήθηκε ακόμα πιο πολύ», σημειώνει σχετικά η γεωπόνος και συντονίστρια της Επιτροπής Εργασίας για τα αρωματικά φυτά του ΓΕΩΤΕΕ – παράρτημα Κρήτης Άννα Δασκαλάκη και συμπληρώνει: «Στα Χανιά έχουν δοθεί άδειες σε 15 οικοτέχνες εκ των οποίων οι 4 ασχολούνται με αρωματικά φυτά (καλλιεργούμενα) και άλλοι 2 με παραγωγή ελαιολάδου με αρωματικά φυτά. Επομένως, η ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης δράσεων που αφορούν το πολλαπλασιαστικό υλικό, την προστασία και την πιστοποίησή του είναι μεγάλη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα