Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

 Απειλή για την κτηνοτροφία της Κρήτης

Μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της κτηνοτροφίας βρίσκεται η Κρήτη αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως και αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο δίμηνο με την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων. Η εμφάνιση του ιού ξεκίνησε από τον Νομό Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα από τα “πεδινά” του Μυλοποτάμου στο Πάνορμο, γρήγορα όμως επεκτάθηκε και στον Νομό Χανίων, το Ακρωτήρι και τον Αποκόρωνα. Χθες, όμως, ήρθε -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- να επιβεβαιωθεί ένα ακόμα κρούσμα στον Νομό Ρεθύμνου, στην περιοχή του Ατσιπόπουλου, γεγονός που είναι προφανές ότι πρέπει κατ’ αρχήν να θέσει σε πλήρη συναγερμό τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Νομού, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να αναζητήσει νέες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, που σύμφωνα με τους ειδικούς, «ήρθε για να μείνει στην Κρήτη».

Σήμερα, παρουσιάζουμε εικόνες από θανατωμένα -λόγω του καταρροϊκού πυρετού- πρόβατα, που εντοπίζονται στην περιοχή του Πανόρμου και μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων, που δηλώνουν απελπισμένοι πως κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Η εικόνα των νεκρών ζώων είναι αποκαρδιωτική και αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος, που οι Υπηρεσίες του νησιού οφείλουν να δουν με τη δέουσα σοβαρότητα.

«Ο ΙΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ»

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε, με τη σχετική αιμοληψία και την επίσημη απάντηση από τα ειδικά εργαστήρια, στην περιοχή του Πανόρμου. Εκτοτε, έχουν εντοπιστεί περίπου 10 περιπτώσεις κοπαδιών, στα οποία παρατηρήθηκαν κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού, όλα στην περιοχή του Πανόρμου, η οποία προφανώς τέθηκε σε “καραντίνα”. Οι κτηνοτρόφοι έχουν μετρήσει αρκετές δεκάδες ζώα νεκρά, αλλά και μολυσμένα, γεγονός που τους οδηγεί σχεδόν στην απελπισία για το σύνολο της περιουσίας τους. Αξίζει να σημειώσουμε, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και κτηνίατρος, Αλέκος Στεφανάκης, ότι ο ιός, ο οποίος έχει 26 διαφορετικούς ορότυπους, «ήρθε για να μείνει στην Κρήτη». Σε μία Ελλάδα που ήδη έχει προσβληθεί από τον ιό στο μεγαλύτερο της μέρος και ενώ και στα Βαλκάνια το πρόβλημα είναι τεράστιο, είναι σχεδόν δεδομένο ότι πλέον δεν θα μπορέσει το νησί να απαλλαγεί απ’ αυτόν. Άλλωστε, σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι ευνοεί το εύκρατο κλίμα του νησιού για την διατήρηση του κουνουπιού μέσω του οποίου μεταδίδεται ο καταρροϊκός, ενώ την ίδια στιγμή ο ιός ζει στις κατσίκες που μπορούν να είναι φορείς, αλλά δεν νοσούν. Επομένως, μπορεί τώρα τον χειμώνα το πρόβλημα να καταλαγιάσει, όμως «την άνοιξη κινδυνεύουμε να έχουμε έναν εφιάλτη», όπως σημειώνει με έμφαση ο κ. Στεφανάκης.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι Υπηρεσίες στην Κρήτη αντέδρασαν άμεσα και για την ώρα το πρόβλημα θεωρείται ότι κρατείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η επέκτασή του δύσκολα θα αποφευχθεί εάν δεν βρεθούν οι τρόποι να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση. Μία από αυτές είναι η ανάγκη να ζητήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αποδέσμευση, ώστε να παραγγελθεί το εμβόλιο για τον τύπο του ελληνικού ιού και για τη χώρα μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, τα πρόβατα έχουν προσβληθεί από τον τύπο 4.

ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ, ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΤΟ ΓΑΛΑ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!

«Η ζημιά είναι μεγάλη και πολύ σοβαρή για τη μονάδα μου», σημείωσε κτηνοτρόφος από την περιοχή του Πανόρμου, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από την ασθένεια έχει χάσει περισσότερα από 100 ζώα, ενώ ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που διαπίστωσε το πρόβλημα στο κοπάδι του, ενημέρωσε την Κτηνιατρική Υπηρεσία και κλήθηκε να πάρει μέτρα για τη μη επέκταση του προβλήματος. «Μας λένε να τα θάβουμε και να τα καίμε και εμείς αυτό κάνουμε. Ομως πρέπει να μας φέρουν το εμβόλιο, το οποίο οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει. Μόνο έτσι θα σώσουμε την περιουσία μας», συμπληρώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι η αποζημίωση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμα και 150 ευρώ να δώσουν ανά νεκρό ζώο, δεν είναι αρκετά. Και αυτό γιατί χάνω τις τροφές που του έχω δώσει, χάνω το κρέας, χάνω το γάλα, χάνω τη μάνα και ίσως και τα μικρά ζώα, που δεν μπορούν να τραφούν. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, είμαστε χαμένοι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και άλλος κτηνοτρόφος από την περιοχή του Πανόρμου, του οποίου τα κρούσματα είναι αρκετά. «Εγώ από τις 16 Σεπτεμβρίου έχω πάρει όλα τα προληπτικά μέτρα που μας είπαν οι Υπηρεσίες και ακόμα παραπάνω. Εχουμε ψεκάσει τα ζώα, μέρα νύχτα μπροστά από τον χώρο καίει ένα βαρέλι με απείρι και κοπριά, περιόρισα τα ζώα, όμως το πρόβλημα παραμένει. Πρόληψη δεν μπορεί να γίνει. Δύο μόνο πράγματα μπορούν να γίνουν, είτε να σκοτώσουμε το κουνούπι, πράγμα απίθανο, είτε να κάνουμε εμβολιασμό». Και ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ζητά να βρεθεί λύση με το θέμα της αποζημίωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΕΛΓΑ πού είναι; Οταν είναι να τον πληρώσουμε, είναι εδώ. Τώρα πού είναι; Η κτηνοτροφία πια δεν αποφέρει κέρδη στον κτηνοτρόφο, μετά το 2006. Η κτηνοτροφία ενισχύει το κράτος, αλλά όχι τον κτηνοτρόφο». Αξίζει να σημειώσουμε ότι αίτημα της αποζημίωσης έχει θέσει, μεταξύ άλλων, και η Περιφέρεια Κρήτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των κρουσμάτων.

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου καλείται να αντεπεξέλθει σε μία πρωτόγνωρα επικίνδυνη κατάσταση, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό, όπως σημειώνει και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή και η διευθύντρια της, Εφη Βιδάκη. Η μόλις μία μόνιμη κτηνίατρος καλείται να καλύψει ολόκληρο το Νομό και παρά και τη βοήθεια που υπάρχει από τους κτηνιάτρους της διεύθυνσης του Ηρακλείου, η κατάσταση δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, οι δύο συμβασιούχοι κτηνίατροι που είχαν προσληφθεί για 8 μήνες για το πρόγραμμα του μελητέου, στα μέσα του Νοεμβρίου αποχωρούν. «Στο Ρέθυμνο προσπαθούμε να κρατήσουμε την ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρώ ότι το έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όλου του Νομού, με στόχο να περιορίσουμε το κακό όσο γίνεται. Οταν ενημερωθήκαμε για τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, αμέσως κινητοποιήθηκαν οι Υπηρεσίες του Ρεθύμνου σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Ηρακλείου και όταν ανιχνεύθηκε η ασθένεια, οι κτηνίατροι μάς είπαν τι πρέπει να γίνει. Ευτυχώς είχαμε πρόγραμμα εντομοκτονίας και αμέσως δώσαμε εντολή στο συνεργείο να ψεκάσει στις περιοχές που υπάρχουν στάσιμα νερά, ενημερώσαμε τους κτηνοτρόφους. Στείλαμε αμέσως συνεργεία να καθαρίσουν τον ποταμό Γεροπόταμο, να μην έχει ακαθαρσίες, συνεννοηθήκαμε με το Δήμο Μυλοποτάμου να ανοίξουν λάκκους για να θάβονται τα ζώα και έγιναν τα ενδεδειγμένα που μας είπε και το υπουργείο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας», σημείωσε η κα Λιονή, συμπληρώνοντας πως γίνονται συνεχή αιτήματα στο Υπουργείο για να δώσει μία οριστική και μόνιμη λύση στο θέμα των κτηνιάτρων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ο ψεκασμός των ζώων με ειδικά εντομοαπωθητικά, αλλά και ο περιορισμός των μετακινήσεων σε ζώνη 20 χιλιομέτρων είναι τα βασικά προληπτικά μέτρα, που καλούνται να λάβουν οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που έχουν πληγεί. Οπως σημείωσε η κα Βιδάκη, οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να μετακινήσουν τα ζώα τους, για παράδειγμα να τα μεταφέρουν για σφαγή, οφείλουν να ενημερώσουν την υπηρεσία, να γίνει ο έλεγχος από τον κτηνίατρο, να ψεκαστούν και μετά την πάροδο των απαιτούμενων ημερών, να μετακινηθούν, εάν αυτό κριθεί δυνατό.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης και το παράρτημα ΕΛΓΑ Κρήτης πραγματοποίησε με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου με θέμα: “Καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων”. Η μεγάλη προσέλευση και τα δεκάδες ερωτήματα προς τους ομιλητές ήταν απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών για αξιόπιστη ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα, την αντιμετώπιση και τα μέτρα πρόληψης κατά της νόσου. “Παρών” στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με σκοπό ο Δήμος να υποστηρίζει, να ενθαρρύνει και να ενημερώνει τους γεωργούς της περιοχής, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης εποχής για την ελληνική γεωργία. Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους ομιλητές κα Ευαγγελία Μπιρμπίλη, κτηνίατρο της Ένωσης Ρεθύμνου, δρ Κώστα Ψαρουδάκη, επόπτη Ζωικού Κεφαλαίου παραρτήματος ΕΛΓΑ Κρήτης και τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκο Δασκαλάκη που αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με τα προγράμματα του ΕΛΓΑ που αφορούν τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα