“Κόσμημα” των κρητικών βουνών που έχει όμως ανάγκη σεβασμό και προστασία είναι οι ορχιδέες που φύονται στην ύπαιθρο του νησιού και στις οποίες ήταν αφιερωμένη η χθεσινή εκδήλωση του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.
Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες για περισσότερη από μια ώρα ο Γιώργος Πενθερουδάκης, έφορος του Ορειβατικού Συλλόγου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσων βρέθηκαν στο χώρο του ΚΑΜ.
Η ιστορία της ορχιδέας από την εμφάνιση της στη γη, την καλλιέργεια της από τους Κινέζους πριν από 4.000 χρόνια, την εμφάνιση της στην Ευρώπη ξεδιπλώθηκε στην ομιλία του κ. Πενθερουδάκη.
Στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι «σήμερα στην Κρήτη έχουμε 70 είδη και υποείδη ορχιδέας, όταν σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία συναντιούνται 42 είδη!», είπε ο κ. Πενθερουδάκης δίνοντας πληροφορίες για τα άνθη, τα φύλλα, τους βολβούς του φυτού.
«Οι ορχιδέες της Κρήτης είναι άγρια φυτά, δεν είναι καλωπιστικά, δεν μπορούν να μπουν σε γλάστρες στο σπίτι. Μπορούμε να τις συναντήσουμε σχεδόν παντού στον ορεινό όγκο του νησιού. Αρκετά από αυτά τα είδη είναι και ενδημικά, φυτρώνουν δηλαδή μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού» είπε ο έφορος του Ορειβατικού.
Στους στόχους της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει ο κόσμος την ορχιδέα ώστε να μπορεί και να την προστατεύσει. «Θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο ότι η ορχιδέα κινδυνεύει και πρέπει να προστατευτεί. Ο βασικός της κίνδυνος είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος βάζει τις φωτιές, ο άνθρωπος φτιάχνει δρόμους παντού και κάνει οικιστικές επεκτάσεις, ο άνθρωπος έχει τα αιγοπρόβατα, Είναι σημαντικό επίσης αν βρούμε το λουλούδι στον διάβα μας εμείς οι περιπατητές, να μην το κόψουμε και να μην το ξεριζώσουμε. Αν το γνωρίσουμε θα το σεβαστούμε καλύτερα» είπε ο ομιλητής.
Πλούσιες περιοχές σε ορχιδέες (σε είδη και πληθυσμούς) είναι στο Ρέθυμνο στην ορεινή περιοχή από το Αμάρι ως το Σπήλι, αλλά και στα Χανιά στο Σέλινο .
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Σ. Μπαδογιάννης και η Μ. Σκουλά εκ μέρος του ΚΑΜ.