Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες

Συνολικά 7 θανάτους χελωνών και 4 τραυματισμούς κατέγραψε κατά την τελευταία θερινή περίοδο στις θαλάσσιες περιοχές των Χανίων ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”.

Ο Οδυσσέας Παξινός και η Ειρήνη Κασιμάτη
Ο Οδυσσέας Παξινός και η Ειρήνη Κασιμάτη

Oπως επισημαίνουν περιβαλλοντολόγοι ο θάνατος των χελωνών προκαλείται συχνά από χτυπήματα που δέχονται από ταχύπλοα ή αλιευτικά σκάφη, ενώ άλλες φορές τα ζώα είτε παγιδεύονται σε αλιευτικά εργαλεία (όπως δίχτυα, παραγάδια και αγκίστρια) είτε βρίσκουν βασανιστικό θάνατο από πλαστικά που τρώνε!
Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει για να σωθεί μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Χανιά με πρωτοβουλία του “Αρχέλων”. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων, όπως αλιευτικοί και ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι, Λιμενικό κ.ά., προκειμένου όταν εντοπίζεται κάποια τραυματισμένη χελώνα να γίνονται άμεσα οι ενέργειες για τη μεταφορά του ζώου στο κέντρο διάσωσης που λειτουργεί στην Αθήνα. Ειδικότερα για τα περιστατικά που σημειώθηκαν στα Χανιά ο περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνος των προγραμμάτων Κρήτης του “Αρχέλων” Οδυσσέας Παξινός τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό γεγονός που δείχνει την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά τις τραυματισμένες χελώνες που εντοπίστηκαν επεσήμανε ότι οι εθελοντές του προγράμματος του “Αρχέλων” με τη συνδρομή του Λιμενικού και τη βοήθεια της ΑΝΕΚ κατάφεραν να τις μεταφέρουν στο κέντρο διάσωσης στη Γλυφάδα.
Πάντως, πέρα από τις απώλειες που καταγράφονται κάθε χρόνο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προβληματίζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά το ποσοστό των φωλιών που φτιάχνουν οι καρέτα – καρέτα στις ακτές της Κρήτης. «Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε προς τη θετική κατεύθυνση αλλαγές ως προς τη στάση του κόσμου και την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια στην Κρήτη παρατηρείται μείωση της “φωλεοποίησης” κατά 46%. Ποσοστό πολύ υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα 1000 χελωνάκια που θα καταφέρουν να φτάσουν στη θάλασσα μόνο 1 θα κατορθώσει να ενηλικιωθεί», υπογράμμισε ο κ. Παξινός και τόνισε ότι η δραματική μείωση της “φωλεοποίησης” στην Κρήτη σχετίζεται τόσο με τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στις παραλίες (φωτορύπανση, κατάληψη παραλιών με ομπρελοκαθίσματα κ.λπ.) όσο και στη μόλυνση του περιβάλλοντος με πλαστικά κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα