Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Απειλή η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής μας, αφού ένας στους τέσσερις ανθρώπους, δηλαδή το 25%, κάποια στιγμή μπορεί να νοσήσει απ’ αυτή. Το 2020 θα είναι η δεύτερη νόσος παγκοσμίως και η πρώτη νόσος στον δυτικό – πολιτισμένο κόσμο.
Οι παραπάνω επισημάνσεις ακούστηκαν σε  εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Νεώριο του Μόρο (Ι.Ο.Χ.), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ιατρικά θέματα όπως: της οστεοπόρωσης και της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου “Εχεις ελπίδα, Εχεις ζωή” των γιατρών – συγγραφέων  Γιώργου  Δημόπουλου και Γιάννη Λαφαζάνου.
Στο περιθώριο της παρουσίασης ο νευρολόγος – ψυχίατρος, νοσιακός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Γιώργος Δημόπουλος τόνισε ότι «οι συμβουλές του τύπου “δεν έχεις τίποτα”, “ρίξτο έξω”, “μη πας σε γιατρό”, “μη παίρνεις φάρμακα”, “μη λες το πρόβλημά σου”, είναι λάθος. Γιατί  αυτός ο άνθρωπος, αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι του συμβαίνει, μπορεί άθελά μας να του προξενήσουμε μεγαλύτερο κακό». Ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι «κατάθλιψη και πριν από μία 5ετία και ανία πάθαιναν αυτοί που τα είχαν όλα. Σήμερα κατάθλιψη παθαίνουν αυτοί που έχουν πρόβλημα επιβίωσης και είναι πολύ λογικό. Ομως η κατάθλιψη  δεν τους λύνει τα προβλήματα, αλλά τα πολλαπλασιάζει». Ο ίδιος σημείωσε ότι «λένε ότι θα πρέπει  να φροντίζουμε τρία πράγματα στη ζωή μας: την οικονομία, που δυστυχώς τώρα την ελέγχουν άλλοι, την ψυχολογία και την αυτογνωσία μας. Αν αυτά τα γνωρίζεις  καλά, μπορείς να αποφύγεις την κατάθλιψη, ανεξάρτητα από την εποχή. Κάποιοι όμως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν παθαίνουν κατάθλιψη, γιατί  πιστεύουν ότι η ζωή είναι πιο δυνατή και προηγείται πάνω απ’ όλα και φροντίζουν μέσα από τα ερείπια να ξεκινήσουν ξανά».

Η οστεοπόρωση
Για την οστεοπόρωση, αλλά και την αξία της ελπίδας στη ζωή μας, μίλησε ο χειρουργός ορθοπεδικός Γιάννης Λαφαζάνος, ο οποίος τόνισε ότι «η οστεοπόρωση ενδέχεται να εμφανιστεί στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, εκεί κάπου μετά την ηλικία των 50 χρόνων, ενώ στους άνδρες περίπου μία δεκαετία αργότερα. Γενικά τώρα η οστεοπόρωση μπορεί να προσβάλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά αναμφισβήτητα, με πολύ μεγάλες πιθανότητες, τους ηλικιωμένους». Ο κ. Λαφαζάνος υπογράμμισε ακόμα ότι «η κακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία  μόνο το 25 % των αγοριών και 10% των κοριτσιών τρέφονται σωστά. Το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ασβέστιο, το άσπρο κρέας, να έχουν πάντα τη θέση τους στο τραπέζι μας, αλλά και αυτά πάντα με μέτρο». Για την αξία της ελπίδας στη ζωή μας ο κ. Λαφαζάνος σημείωσε ότι «κάθε ημέρα που έρχεται πρέπει να διαλέγουμε τις θετικές σκέψεις. Αυτό είναι και το μήνυμα που βγαίνει μέσα  από το βιβλίο μας. Μόνο με την ελπίδα μπορούμε να ανοίξουμε του κλειστούς δρόμους που υπάρχουν μπροστά μας και να προχωρήσουμε στις λύσεις που θέλει ο καθένας ατομικά, αλλά και σαν  κοινωνία. Τώρα θα μου πείτε ότι πολλές φορές η ελπίδα έρχεται, αλλά  δεν τη βλέπουμε. Το θέμα όμως είναι να μην εγκατασταθεί στη ζωή μας ο φόβος. Αν καταφέρουμε να τον απομακρύνουμε, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα».
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, συγγραφέας – διευθυντής της “Νέας Τηλεόρασης”, Γιώργος Παπακωνσταντής, σημείωσε ότι «ο συνδυασμός της καλλιέργειας σώματος και ψυχής είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ανάγκη στην εποχή μας. Στον συλλογικό παραλογισμό που βλέπουμε γύρω μας, η μόνη αντίσταση που έχουμε είναι να οπλιστούμε με αυτογνωσία, με πίστη στην αλήθεια και να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε  απ’ όλο αυτό το σύμπλεγμα που  μας περιβάλλει. Ο πανικός, αλλά και η υπερβολική συναισθηματικότητα, δεν είναι η  λύση.  Χρειάζεται σύνεση, λογική, ψυχραιμία και ορθή σκέψη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα