H αυξανόμενη πίεση σε περιοχές Natura με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον (Λαφονήσι, Μπάλος, Φαλάσαρνα κ.ά.) καταγράφεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα του συνεδρίου για τις περιοχές Natura που παρουσιάσθηκαν σε υπηρεσίες, Δήμους των Χανίων χθες το πρωί.
Το συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο στα Χανιά και στα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσιάζονται αναλυτικά τα δεδομένα και οι προτάσεις για τις περιοχές Natura. Eιδικότερα κατατίθενται προτάσεις τόσο για τους φορείς διαχείρισης, τους Δήμους , τη Δασική Υπηρεσία και το ρόλο τους, το πως θα διατηρηθεί η φυτική ποικιλότητα και πως θα αντιμετωπιστεί η υπερεντατική κτηνοτροφία και βόσκηση, ζητήματα επιχειρηματικότητας και τοπικών προϊόντων και πως θα γίνεται η διαχείριση του τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές.
Για αναγκαιότητα «να περάσουμε σε μια ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική που να συνδέεται με τον συνολικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής και να στοχεύει στην ανθρώπινη ευημερία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής» σημειώνεται στα συμπεράσματα αναφορικά με τον τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές και προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης και προβολής προορισμού στο επίπεδο του προορισμού “Κρήτη” με ενσωματωμένη τη λειτουργία παρατηρητηρίου βιώσιμου τουρισμού που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα τα οποία θα τροφοδοτούν τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο προορισμού με βάση τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
«Ορισμένες περιοχές Νatura δέχονται μεγάλη πίεση από την αλματώδη αύξηση του τουρισμού. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για με τον καθορισμό φέρουσας ικανότητας, την εφαρμογή της χωροταξίας και των ΣΧΟΟΑΠ κ.α. Υπάρχουν συμφέροντα γύρω από τις περιοχές αυτές που με την αύξηση του τουρισμού είδαν να αυξάνονται τα κέρδη τους. Απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην αφήσουμε να γιγαντωθεί αυτή η πίεση προς τις περιοχές Natura και έτσι χάσουμε τις περιοχές που πέρα από την πολύ μεγάλη οικολογική τους σημασία είναι η “βιτρίνα” της Κρήτης» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κ. Νίκος Καλογερής.
Παράλληλα ο κ. Καλογερής επισήμανε πως οι όποιες μικροαπαγορεύσεις υπάρχουν στις περιοχές Natura αντισταθμίζονται από τα οφέλη που υπάρχουν από αυτές για τις τοπικές κοινωνίες.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών καθώς «διαπιστώνεται μια αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων που πρέπει να δούμε πως θα την ξεπεράσουμε».
Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Αποκόρωνα Χ. Κουκιανάκη και Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης, οι περιφ. Σύμβουλοι Ο. Λεβάκη και Τ. Κουρουπάκη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς Π. Λυμπεράκης, η διευθύντρια Δασών Π. Σκλαβάκη, υπηρεσιακοί παράγοντες κα.
Όλες οι Δημοτικες Αρχες που διαθετουν εντος των επικρατειων του περιοχες ιδιαιτερου φυσικού καλους περιοχες NATURA απαιτείται να τις διαφυλαττουν ως κορην οφθαλμου και να προχωρήσουν στην εκπονηση μελετης προστασιας αλλά κ αξιοποιησης τους….Έτσι θα προστατευθουν ο Μπαλος το Ελαφονησι η Λίμνη του Κουρνα κ πολλές αλλες στο Νομο….Ενα πρωτο βήμα εκανε η Δημοτικη Αρχη του Αποκορωνα με το καταδυτικό παρκο του Ομπρογυαλου…..υπαρχουν ομως κ άλλες περιοχες οπως ο Αλμυρος ποταμος η Λίμνη του Αλμυρου ποταμου ο Περαστικος ποταμος που θα μπορουσαν να αποτελεσουν ενα ακομη μοχλο αναπτυξης με την δημιουργία διαδρομων αναπτυσσοντας τον λεγομενο φυσιολατρικο τουρισμο!!!!!!!!!!Οψομεθα!!!!!!!!!