Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Απειλή πυρκαγιών από τα σκουπίδια στον ΒΟΑΚ

Την ανάγκη να γίνει άμεσα καθαρισμός του ΒΟΑΚ από τα σκουπίδια, που είναι διάσπαρτα στα πρανή του δρόμου και τα πάρκινγκ αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς, επεσήμανε ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γιάννης Μαραγκάκης στον απόηχο των δύο μεγάλων πυρκαγιών σε Αποκόρωνα και Πλατανιά που έκαναν στάχτη περισσότερα από 9.000 στρέμματα γης.

Η ΠΕΔ Κρήτης
Η ΠΕΔ Κρήτης

Στο μεταξύ, την κάθοδο ενός ελικοπτέρου τύπου Έρικσον στην Κρήτη, προκειμένου να μπορεί άμεσα να επιχειρεί σε περιπτώσεις πυρκαγιών, ζητούν αυτοδιοικητικοί του νησιού.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες.

 

«Από πάρκινγκ του ΒΟΑΚ η φωτιά στις Βρύσες»

Ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γιάννης Μαραγκάκης
Ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γιάννης Μαραγκάκης

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ζητήθηκε από τους δημάρχους η τοποθέτηση του περιφερειακού διοικητή της Πυροσβεστικής Γιάννη Μαραγκάκη για τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Ο κ. Μαραγκάκης, αφού τόνισε ότι «η φωτιά στις Βρύσες θα μπορούσε να εξελιχθεί σ’ ένα μικρό Μάτι», σημείωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε από πάρκινγκ του ΒΟΑΚ και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη καθαρισμού της εθνικής οδού από τα σκουπίδια που βρίσκονται σε όλο το μήκος της. «Πρέπει να καθαριστούν τα πρανή και τα πάρκινγκ που είναι ένα τεράστιο σκουπιδαριό. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς είναι πεταμένο εκεί!», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΔΕΗ να συντηρεί καλύτερα δίκτυά της αποψιλώνοντας τα σημεία που είναι επικίνδυνα ή και ρίχνοντας μπετό στις βάσεις των πυλώνων. Επίσης, μίλησε για τη σημασία που έχει να εξασφαλίζονται οδοί διαφυγής, οι πολίτες να συντηρούν και να καθαρίζουν ως οφείλουν τις περιουσίες τους και να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του δημοτικού κατήγορου μέσω του οποίου οι Δήμοι θα παρεμβαίνουν όπου οι ιδιώτες δείχνουν αδιαφορία. Ο κ. Μαραγκάκης ανέφερε ακόμα ότι έχουν συνταχθεί σχέδια προστασίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.

Παρέμβαση βουλευτών ΚΚΕ για αποζημιώσεις αγροτών
Μέτρα αποζημίωσης αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε 23-24/7/2018 στις Βρύσες του Δήμου Αποκορώνου και στην περιοχή Κακόπετρου του Δήμου Πλατανιά, ζητούν με παρέμβασή τους προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.
Οπως επισημαίνουν, οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους «ανυπολόγιστες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αμπελοκαλλιεργειών και ελαιοδέντρων, που αποτελούν και τη βασική αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε εκτροφές ζώων (πρόβατα, κουνέλια, μελίσσια κ.λ.π.), σε αγροικίες, μηχανήματα, αντλιοστάσια, σε δίκτυα άρδευσης χιλιάδων μέτρων μη επιτρέποντας την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν καθώς και την ύδρευση.
Το γεγονός ότι σε διάφορα σημεία έχουν καεί εντελώς τα δέντρα ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής σε περίπτωση βροχής στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Ταυτόχρονα να σημειωθεί πως στην περιοχή Βρυσών έχει καταστραφεί ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για τα Χανιά και συνολικά για την Κρήτη που πρέπει να αποκατασταθεί.
Από τα παραπάνω, προκύπτει η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να καταγραφούν οι ζημιές, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της φυτικής – ζωικής παραγωγής, του φυτικού – ζωικού κεφαλαίου και της ανασύστασής του, καθώς και του εξοπλισμού – υποδομών. Να αποκατασταθούν όλα τα καταστραμμένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και να δρομολογηθούν τεχνικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία αγροτικών υποδομών κατοικιών από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Το εύρος της καταστροφής, επιβάλλει μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων, με απαλλαγή από φόρους, χρέη και λογαριασμούς, «πάγωμα» εξόφλησης δανείων, πλήρη ασφαλιστική-συνταξιοδοτική κάλυψη.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής και απαιτούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους».
Καταλήγοντας ρωτούν τους υπουργούς ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: την πλήρη αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση καλλιεργειών, υποδομών και του πνεύμονα πρασίνου των Βρυσών, την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στην Αττική

Να σημειώσουμε ότι, κατά την έναρξη της συνεδρίασης το Δ.Σ. της ΠΕΔ, έπειτα από πρόταση του προέδρου Βασίλη Λαμπρινού τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Έπειτα ο κ. Λαμπρινός εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΠΕΔ στους Δήμους Αποκορώνου και Πλατανιά τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα οι Δήμοι Πλατανιά και Αποκορώνου θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων. Τόνισε, δε, ότι είναι κρίσιμο οι παρεμβάσεις να γίνουν άμεσα καθώς οι πυρόπληκτοι Δήμοι απειλούνται με πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης πρότεινε στο Δ.Σ. της ΠΕΔ να συνταχθεί ένα εγχειρίδιο για έκτακτες ανάγκες (πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς) το οποίο κωδικοποιημένα θα περιέχει ανά Δήμο τις απαραίτητες πληροφορίες πρόληψης και τα μέτρα παρέμβασης σε περίπτωση που χρειαστεί. Ο δήμαρχος Πλατανιά πρότεινε, επίσης, η Κρήτη να ζητήσει τη μόνιμη παρουσία ενός ελικοπτέρου Έρικσον, ώστε να ενισχυθεί η από αέρος προστασία.
Υπέρ της μόνιμης παρουσίας του ελικοπτέρου Έρικσον εκφράστηκε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τονίζοντας ότι η έλευση ενός τέτοιου ελικοπτέρου στην Κρήτη θα ενισχύσει επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε όλο το νότιο Αιγαίο. Ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να ενισχυθεί η Πυροσβεστική των Χανίων με ένα γερανοφόρο πυροσβεστικό όχημα. Να υπενθυμίσουμε ότι στην πυρκαγιά στον Ιταλικό Στρατώνα, που χρειάστηκε, ζητήθηκε να έρθει ένα τέτοιο όχημα από το Ρέθυμνο, ενώ το γερανοφόρο που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων βρίσκεται τώρα και 5 χρόνια για επισκευή στο πυροσβεστικό συνεργείο της Αθήνας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα