Αναδρομικά πρόστιμα από το 2005 θα κληθεί να πληρώσει το 2017 ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου για τη μη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Παλιόχωρας – Κουντούρας!
H Γενική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενημέρωσε και εγγράφως τον Δήμο για το πρόστιμο. Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια να προχωρήσει τη διαδικασία κατασκευής βιολογικού καθαρισμού ο Δήμος άλλαξε τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων (απέναντι από το σημείο που είχε χωροθετηθεί στη θέση Τροχαλού), ενώ στα θετικά για την περιοχή είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας του κοινοποίησε την απόρριψη δύο προσφυγών σε βάρος του έργου (έχουν γίνει συνολικά πάνω από 6).
ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης τόνισε πως «μας κοινοποιήθηκε ένα έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στο έγγραφο λέει ότι οικισμοί Γ’ κατηγορίας όπως η Παλιόχωρα θα πρεπε να είχαν βιολογικό σε λειτουργία από το 2005! Αν μέχρι και το 2017 δεν διαθέτουμε βιολογικό καθαρισμό, θα μας επιβληθούν αναδρομικά πρόστιμα από το 2005 μέχρι και σήμερα!». Σημειώνεται ότι για την αρχική επιλογή της θέσης Τροχαλού από τον πρώην Δήμο Πελεκάνου είχαν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή απορρίφθηκε και από την Περιφέρεια που έχει δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο μέσω Ε.Σ.Π.Α.
ΝΕΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
Ο δήμαρχος ανέφερε πως βρέθηκε νέος χώρος στη θέση Τροχαλού «πιο εύκολα διαμορφώσιμος» και ξεκίνησε τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, με την ελπίδα μέχρι τέλους του μήνα να υπάρχουν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις.
ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχαν κατατεθεί ενστάσεις για τη χωροθέτηση εργοστασίου λυμάτων στη θέση Τροχαλού από το 2005. Πέρασαν 7 χρόνια για να εκδικαστούν οι πρώτες 3 το 2012 και φέτος το καλοκαίρι το Ανώτατο Δικαστήριο ειδοποίησε τον Δήμο ότι απέρριψε δύο ενστάσεις. «Πιστεύω πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πρέπει να κατανοήσει ο καθένας ότι το έργο αυτό δεν αφορά την Παλιόχωρα, αλλά όλο το νησί από τη στιγμή που θέλουμε να λέμε ότι είμαστε ένας προορισμός φιλικός στο περιβάλλον και θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό. Το έργο αυτό θα ’πρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα» υπογραμμίζει ο κ. Περάκης.
ΔΩΡΙΣΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟ
Την ίδια στιγμή κάτοικοι της Σούγιας δώρισαν χωράφι στον Δήμο προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή εγκατάστασης βιολόγησης αστικών λυμάτων τύπου compact. «Οι κάτοικοι της περιοχής πρόσφεραν το χωράφι για να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός και να μην έχουμε τα ίδια που έχουμε τόσα χρόνια με την Παλιόχωρα. Παράλληλα εκπονήσαμε μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής που θα εκτελεστεί παράλληλα με τα έργα αποχετευτικού δικτύου. Μέχρι τέλους Οκτώβρη εκτιμούμε πως θα έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις» καταλήγει ο δήμαρχος. Το κόστος αναμένεται να φτάσει τις 700.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Δήμος εκπονεί και μια σειρά από μελέτες με τις δικές του υπηρεσίες και τη συνδρομή της Π.Ε. Χανίων. Υπογραφές για το ακίνητο του βιολογικού στην Αλμυρίδα Προχωρά το θέμα του βιολογικού καθαρισμού στην Αλμυρίδα Αποκορώνου καθώς υπεγράφη το προσύμφωνο αγοράς του ακινήτου για την κατασκευή μονάδας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) έναντι του ποσού των 34.000 €. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαρ. Κουκιανάκης τονίζει ότι με την ολοκλήρωση των μελετών «προσδοκάμε να λύσουμε το αποχετευτικό πρόβλημα της τουριστικής περιοχής και των γύρω οικισμών καλύπτοντας πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες για προστασία του περιβάλλοντος και να προσδώσουμε επιπλέον προστιθέμενη αξία & αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή».
εφόσον οι ενστάσεις απορρίφθηκαν τότε τι θέλει τη νέα χωροθέτηση Οι άλλες τέσσερεις τι τύχη εχουν
εφόσον έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις και απορρίφθηκαν οι ενστάσεις στο ΣτΕ τότε τι χρειάζεται ή νέα χωροθέτηση? Οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν καμμία αξία στη προκειμένη περίπτωση μετα απο μία δεκαετία και λήξη της ισχύος των περιβαλλοντικών ορων
Το 2005 Η περιφερεια κρητηε είχε εγκρίνει αντιπλημμυρικά εργα στη περιοχή για προστασία των παροχθιων ιδιοκτησιών στη όποια χωροθετειται το έργο Ακολούθως το έργο εγκατελειφθηΕινσι δυνατόν σήμερα ο κ Περάκης να αγνοεί την μελετη ότι η περιοχή δεν είναι ασφαλής σε ακραία καιρικά φαινόμενα και να χωροθετει τον ΒΚΛ παλαιοχωρας στη ιδια περιοχη Ο παραλογισμός στο πλήρες μεγαλείο του