Ανησυχητικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την καταγραφή των πληθυσμών της αμπελιτσιάς στην Κρήτη όπως παρουσιάσθηκαν σε χθεσινή ημερίδα στα πλαίσια της ολοκλήρωσης σχετικού προγράμματος.
Ο αριθμός των δέντρων που μπορεί να είναι παραγωγικά δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός για τους επιστήμονες την ίδια στιγμή που οι κίνδυνοι για το δέντρο από το οποίο κατασκευάζονταν παλιότερα οι Κρητικές «κατσούνες» (σήμερα απαγορεύεται) δεν έχουν εκλείψει.
Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της εθνικής καταγραφής των πληθυσμών της αμπελιτσιάς η κ. Παναγιώτα Γώτσιου υπεύθυνη συντονισμού του έργου από μεριάς του ΜΑΙΧ τόνισε πως «η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική . Παρότι για πρώτη φορά καταγράφηκε το μέγεθος των πληθυσμών της Κρήτης και ακούσαμε για μερικές χιλιάδες παραγωγικά δέντρα πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνοι τους. Και αυτό γιατί οι προοπτικές δεν είναι καλές αφού δεν υπάρχει αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμός, υπάρχει μεγάλη πίεση από την υπερβόσκηση σε ορισμένες περιοχές , κίνδυνοι από τη διάνοιξη δρόμων αλλά και την αλλαγή του κλίματος».
Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε συλλογή σπόρων και φύλαξη τους σε τράπεζες σπόρων, καταγράφηκαν οι πληθυσμοί και μελετήθηκε πως αναπτύσσεται πως αναπαράγεται το δέντρο της αμπελιτσιάς. Για την καλύτερη γνωριμία του πληθυσμού με τον ενδημικό αυτό δέντρο της Κρήτης το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά καλλιεργούν αμπελιτσιές σε μια έκταση 4 στρ. στον Ομαλό.
Σημαντική ήταν η εισήγηση του κ. Α. Καλτσή από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του κατέγραψαν τα αποτελέσματα προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη συστηματική καταγραφή των πληθυσμών της αμπελιτσιάς στην Κρήτη.
ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ
Το δέντρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται και στους 5 βασικούς ορεινούς όγκους της Κρήτης αλλά το 90% των πληθυσμών του εντοπίζονται στα Λευκά Όρη. Σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς οι επιστήμονες μελέτησαν του πληθυσμούς στο Οροπέδιο Νιάτο που είναι σε νανώδη μορφή λόγω της υπερβόσκησης , στον Αγ. Ιωάννη στα Σφακιά όπου υπήρχαν 4 αναπαραγωγικά δέντρα και τα υπόλοιπα σε θαμνώδη μορφή, ενώ οι μεγάλοι πληθυσμοί εντοπίσθηκαν στον Ομαλό (Μαχί, Καλλέργη, Ξηροπόταμος) επίσης στις θέσεις «Ποριά» και «Φώκιες», ενώ αρκετές χιλιάδες δέντρα βρίσκονται στην περιοχή του Θερίσου.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση δύο φοιτητριών της M. Esmerode από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και της C. Christe από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ όπου αναζήτησαν στοιχεία για την αμπελιτσιά συνομιλώντας με τους κατοίκους των ορεινών περιοχών αλλά και κατέγραψαν την ιστορία της (η πρώτη αναφορά για την αμπελιτσιά έγινε το 1594 σε ενετικά έγγραφα).
Την ημερίδα χαιρέτησε ο γεν. Διευθυντής του ΜΑΙΧ Γ. Μπαουράκης, ενώ παραβρέθηκε επίσης και η βουλευτής Χανίων Β. Βαγιωνάκη.