Ενα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, η “ξηρή” καταιγίδα πιθανολογείται ότι ευθύνεται για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σαββάτο στο νησί της Θάσου και η οποία κατέστρεψε σπίτια, υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους.
Tι είναι όμως αυτό το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες; Μπορεί όντως να προκαλέσει πυρκαγιά; Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα, «κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου έχουμε τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας να είναι θερμά, ένας κεραυνός ο οποίος μπορεί να πέσει πάνω σε μία επιφάνεια ξηρού εδάφους, εξαιτίας του ότι η βροχή μπορεί να μην έχει πέσει στον τομέα αυτό, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά η οποία μετά, με βάση τα ανεμολογικά πεδία αλλά και την ξηρότητα του περιβάλλοντος μπορεί να αρχίσει να επεκτείνεται».
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας για να επεκταθεί μία πυρκαγιά χρειάζονται και άλλοι παράγοντες: «Προφανώς, σε δεύτερη φάση από τη στιγμή της έναρξης της πυρκαγιάς, εάν το ανεμολογικό πεδίο δεν είναι κατάλληλο, δύσκολα η φωτιά θα επεκταθεί ακόμα και αν υπάρχει ξηρότητα στη φύση. Αν όμως το ανεμολογικό πεδίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό, τότε η έναρξη γίνεται και επομένως η επέκτασή της είναι πολύ εύκολη.»
ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΚΡΗΤΗ;
Οσον αφορά την εκδήλωση του συγκεκριμένου φαινομένου στην Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα: «Στην Κρήτη λόγω του γεωμορφολογικού χώρου του νησιού, είναι πολύ δύσκολο τους καλοκαιρινούς ιδιαίτερα μήνες, να συμβούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι δύσκολο, όχι όμως και απίθανο. Για να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα αρκετές συνθήκες που θα συνδράμουν ώστε να προκαλέσουν αστάθεια στην ατμόσφαιρα ώστε κατόπιν μέσα από αυτή την αστάθεια να προκληθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία μίας καταιγίδας».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε περίπτωση η περίοδος στην Κρήτη που μπορούν να εμφανιστούν γενικά καταιγίδες είναι το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας και η Ανοιξη.
Οι καταιγίδες αυτές ενδεχόμενως μέσα από τους κεραυνούς που πέφτουν στην επιφάνεια να μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Οι περαιτέρω όμως συνθήκες, δηλαδή αν έχει προηγηθεί ή έπεται μία βροχή, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην συνεχίσει να υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος επέκτασης μίας πυρκαγιάς από αυτού του τύπου τις καταιγίδες. Σε βαθμό κινδύνου η Κρήτη απέχει μακρά σε κίνδυνο απ’ ό,τι οι περιοχές της Πελοποννήσου ή της Στερεάς Ελλάδας.