Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Απινιδωτές και πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές και στα Χανιά

Βήματα μπροστά στο θέμα των πρώτων βοηθειών έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, ωστόσο τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και υλικοτεχνικού εξοπλισμού όπως οι απινιδωτές είμαστε ακόμα πίσω όπως και η υπόλοιπη χώρα.

Παρότι στα Χανιά υπάρχουν δραστήριες εθελοντικές ομάδες όπως ο “Ερυθρός Σταυρός” και η “Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών” και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνταν σεμινάρια εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες, ακόμα αυτά δεν έχουν πάρει πιο μόνιμο και πιο μαζικό χαρακτήρα ώστε να αφορούν όλο και περισσότερο κόσμο.
Την ίδια ώρα σε ότι αφορά τους απινιδωτές έχουν αγοραστεί και εγκατασταθεί σε υπηρεσίες, γήπεδα και μεγάλους χώρους δεν καλύπτουν όμως όλες τις διαπιστωμένες ανάγκες.
Τα “Χ.ν.” ανοίγουν τη συζήτηση με τοπικούς φορείς, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, όπου ο απινιδωτής και η άμεση χορήγηση πρώτων βοηθειών, έσωσαν τη ζωή του Δανού Ποδοσφαιριστή Έρικσεν, ο οποίος κατέρρευσε την ώρα του αγώνα.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

«Η καλή γνώση πρώτων βοηθειών και η χρήση απινιδωτή σώζει πραγματικά ζωές» μας λέει ο κ.
Νίκος Γιαννακάκης πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Χανίων. Με μεγάλο αριθμό εθελοντών ο Ερυθρός Σταυρός με τους Σαμαρείτες, τα τμήματα Νοσηλευτικής και Πρόνοιας βρίσκεται σχεδόν παντού : Σε έκτακτα περιστατικά, φυσικές καταστροφές, ατυχήματα αλλά και προληπτικά σε εκδηλώσεις, αθλητικά και καλλιτεχνικά γεγονότα κα.
Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια σε συνεργασία με άλλους φορείς προκειμένου όλο και περισσότεροι πολίτες να μάθουν τα βασικά για τις πρώτες βοήθειες. «Με βάση τον πληθυσμό του Νομού μας ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκπαιδευτεί σε πρώτες βοήθειες είναι πολύ υψηλός! Εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων μας ζητούν να τους κάνουμε σεμινάρια! Σημειώνω πως είμαστε όλοι πιστοποιημένοι από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Είχε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία η Περιφέρεια ώστε να προχωρήσουμε σε σεμινάρια σε διάφορους επαγγελματικούς φορείς αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να την αναπτύξουμε όσο θα θέλαμε. Επίσης τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν απινιδωτές και μας καλούν να κάνουμε σεμινάρια πρώτων βοηθειών» τονίζει ο κ. Γιαννακάκης που συμπληρώνει πως «θεωρούμαι ως βασικό εξοπλισμό στις πρώτες βοήθειες τον εξωτερικό αυτόματο απινιδωτή. Είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας είτε έχει πιστοποιηθεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είτε δεν έχει πιστοποιηθεί και ξέρει απλά να το χειριστεί. Εμείς ως Ε.Σ. έχουμε τρεις απινιδωτές, σε χρήση είναι οι δύο, και ανάλογα την υπηρεσία που έχουμε αναλάβει: Αθλητικό γεγονός, συναυλία κα. τους κατανέμουμε. Οι ποδηλάτες του Ε.Σ. στην περιπολία τους επίσης έχουν έναν απινιδωτή αν δεν το έχουμε κάπου αλλού.»
Απινιδωτές αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο δημαρχείο, στο κλειστό γυμναστήριο Κλαδισού και στο Γήπεδο Χανίων, στο αεροδρόμιο , στη ΔΟΥ, στο λιμεναρχείο κα.

Στο 2ο επεισόδιο, συζητάμε «Μεσοβδόμαδα» για τις εξελίξεις στην διοίκηση του Δήμου Χανίων και τα πρώτα σενάρια για τους νέους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου… από το παρελθόν.

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ…»

«Έχουν γίνει αρκετά πράγματα ωστόσο σε θέματα πρώτων βοηθειώνν και χρήση απινιδωτών είμαστε ακόμα πίσω σε σύγκριση με τις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες» δηλώνουν οι κ. Μάνος Βαβουράκης και Μάνθος Μαναρώλης της “Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Χανίων”. Μια ομάδα που με τη δημιουργία της τα τελευταία χρόνια δίνει το παρών σε κάθε μεγάλο γεγονός.
«Τα μέλη της ομάδας μας περνάνε τη βασική εκπαίδευση και στις εξετάσεις πιστοποίησης εξετάζονται και για την καρδιοπνευμονική αναζωγόνηση με βάση τα πρωτόκολλα του “Ευρωπαικού Οργανισμού Αναζωογόνησης”. Παράλληλα ως Ομάδα διοργανώνουμε σε συνεργασία με φορείς σεμινάρια πρώτων βοηθειών για την εκπαίδευση πολιτών. Διαθέτουμε δύο απινιδωτές και τους έχουμε πάντα όταν κάποιος φορέας μας καλέσει να προσφέορυμε υγειονομική κάλυψη για αγώνες,συναυλίες, θέατρα, κοινωνικές εκδηλώσεις» λέει ο κ. Βαβουράκης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές διασώστες είναι η ημιμάθεια. «Για αυτό είναι σημαντικά τα σεμινάρια που πραγματοποιούμε καθώς εκεί καταρρίπτουμε πολλούς μύθους. Πράγματα που ίσχυαν πριν από 20 χρόνια σήμερα έχουν αναιρεθεί, έχουν ανατραπεί και πολλά από αυτά έχουν αποδειχθεί ότι ήταν λάθος πχ. Όταν τα παιδιά πνίγονται να τα γυρίζουμε ανάποδα, κάτι εντελώς λανθασμένο. Όλα αυτά τα διδάσκουμε στα σεμινάρια. Βέβαια δεν αρκεί το σεμινάριο γιατί την επόμενη ημέρα θα αρχίσεις να ξεχνάς, για αυτό και χρειάζεται να επαναλαμβάνεις τις βασικές γνώσεις 2-3 φορές το χρόνο» τονίζει ο κ. Βαβουράκης.
Σε ότι έχει να κάνει με τις χρήσεις των απινιδωτών επισημαίνει πως «θα πρεπε να υπάρχουν σε όλους τους μεγάλους χώρους και να είναι εκπαιδευμένοι οι υπάλληλοι όπως στο εξωτερικό . Αυτό προβλέπει και σχετική Ευρωπαική οδηγία. Από εναν αριθμό ανθρώπων και πάνω σε ένα χώρο πρέπει να υπάρχει απινιδωτής, σε μια υπηρεσία, σε ένα εργοστάσιο, σε ένα εμπορικό κέντρο. Καλώς υπάρχει στο δημαρχείο απινιδωτής αλλά το δημαρχείο κλείνει το απόγευμα. Δεν θα πρεπε να υπάρχει στην Αγορά ή στην αρχή Χάληδων ώστε να πιάνει και την παλιά πόλη που κινείται τόσος κόσμος ;».
Από τη μεριά του ο κ. Μάνθος Μαναρώλης επισημαίνει πως «στατιστικά θα τύχει στον καθένα μας κάποια στιγμή να βρεθεί μπροστά σε ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής. Πανευρωπαικά έχουμε 350.000 περιστατικά καρδιακής ανακοπής εκτός Νοσοκομείου εξ αυτών επιβιώνει 1 στους 5 γιατί δεν υπάρχει κόσμος που να ξέρει τι να κάνει και δεν υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές. Ο απινιδωτής συντηρεί τον ασθενή μέχρι να έλθουν οι γιατροί με το ασθενοφόρο και να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο . Αν τα 3-4 πρώτα λεπτά μιας ανακοπής δοθεί καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση τότε ένα ποσοστό 50-70% των ανθρώπων θα σωθεί».
Η “Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χανίων” συνεργάζεται με την ΕΠΣ Χανίων, την ΠΑΕ Χανιά και τον Άρη Σούδας για την υγειονομική κάλυψη και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

«Απινιδωτές & εκπαίδευση»

Με ένα όχι ιδιαίτερα υψηλό κόστος θα μπορούσαν τα γήπεδα και τα στάδια να διαθέτουν απινιδωτές σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χανίων Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (φωτ.) που τυγχάνει και γιατρός. Διότι αυτή τη στιγμή απινιδωτή διαθέτει μονάχα το γήπεδο Περιβολίων. Όπως επισημαίνει από μόνα τους τα μηχανήματα δεν είναι αρκετά για σώσουν τη ζωή σε κάποιο αθλητή που θα βρεθεί στην θέση του Ερικσεν. Διότι εκεί υπήρξαν δίπλα του συναθλητές του που γνώριζαν πως να αντιδράσουν διότι από τα πρώτα σχολικά τους χρόνια έχουν εξοικειωθεί με την παροχή πρώτων βοηθειών. Για τον λόγο αυτό εδώ και περίπου ένα χρόνο η Ενωση έχει ξεκινήσει εκπαίδευση βασικής υποστήριξης ζωής το οποίο και η Ομοσπονδία σκοπεύει να εφαρμόσει την επόμενη αγωνιστική σεζόν σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Προσθέτει επίσης ότι ήδη στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται υποχρεωτική εκπαίδευση προπονητών στο πρόγραμμα Βασικής Υποστήριξης Ζωής (BLS). Το BLS περιλαμβάνει μια σειρά από θεωρητικές ενότητες και πρακτικά αντικείμενα, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των κυριότερων απειλητικών για τη ζωή περιστατικών καθώς και την αντιμετώπισή τους. Στην εκπαίδευση για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής περιλαμβάνεται και η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.).
Ειδικότερα ο Κ. Κωνσταντινίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε για το θέμα: «Θεωρώ ότι το να βρεθούν απινιδωτές είναι εφικτό όμως δεν φθάνει μόνο αυτό. Από τα πρώτα χρόνια στο Δημοτικό χρειάζεται να μαθαίνουν τα παιδιά πάνω σε ένα μάθημα Α’ Βοηθειών και μεγαλώνοντας να έχουν αποκτήσει την στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση για το πως αντιμετωπίζεται ένας άνθρωπος που καταρχήν δεν έχει τις αισθήσεις του. Και στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει στοιχειωδώς μία εκπαίδευση στους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και η ύπαρξη αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα διότι αυτή τη στιγμή όπως ξέρω μόνο στα Περιβόλια υπάρχει. Ευκαιρίας δοθείσης με το συμβάν του Ερικσεν μπορούμε να δούμε όμως ολοκληρωμένα και πιο σφαιρικά ένα σχεδιασμό σε θέματα δημόσιας υγείας κάτι που εμείς στην ΕΠΣ Χανίων έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Συγκεκριμένα η ΕΠΣΧ από τον περυσινό Αύγουστο σε συνεργασία με την “Επιλεκτή Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χανίων” πραγματοποίησε ένα σχολείο εκπαίδευσης βασικής υποστήριξης ζωής το οποίο παρακολούθησαν 33 άτομα: προπονητές, διαιτητές, γιατροί ακόμα και η γραμματέας της Ενωσης. Φέτος είναι προγραμματισμένο το δεύτερο σχολείο έτσι ώστε τον Δεκέμβριο να περάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την συγκεκριμένη εκπαίδευση και σε δεύτερη φάση να την επεκτείνουμε και στους ποδοσφαιριστές. Εδώ ως μέλος της Ιατρικής Επιτροπής της ΕΠΟ μπορώ να επισημάνω ότι η Ομοσπονδία έχει εκπονήσει και δρομολογήσει ένα σχέδιο -σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ- το οποίο προβλέπεται να εφαρμοστεί την επόμενη αγωνιστική σεζόν σε όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές».
Οσον αφορά το κόστος των τελευταίων δεν είναι απαγορευτικό όπως λέει και μπορεί η Πολιτεία να το καλύψει ενώ βάζει και ένα θέμα με τον “σεβασμό” των συσκευών αυτών κάτι που θεωρείται αυτονόητο στις άλλες χώρες: «Τόσα λεφτά δίνονται αριστερά και δεξιά και με μία χονδρική αγορά μπορείς να τους πάρεις σαφώς πιο φθηνά από 1.500 ευρώ που έχουν σήμερα στη λιανική οι αυτόματοι εξωτερικοί απιδινωτές. Να προσθέσω βέβαια ότι στο εξωτερικό είναι σε σημεία που οι πάντες έχουν πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο και ουδείς διαννοείται ότι μπορεί να τους πειράξει».

 

Κουριδάκης: «Θωρακισμένες οι υποδομές του Ε.Α.Κ.»

 

Απινιδωτές υπάρχουν και στις τρεις υποδομές που περιλαμβάνει το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων όπως μας είπε ο πρόεδρος του Μανώλης Κουριδάκης (φωτ.) .
«Υπάρχουν τόσο απινιδωτές αλλά και φαρμακευτικό υλικό τόσο στο Εθνικό Στάδιο “Ελενας Βενιζέλου” όσο στο Ναυταθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Σκοπευτήριο. Γίνεται έλεγχος μία φορά τον χρόνο και αναπληρώνεται υλικό που ίσως έχει λήξει. Φυσικά αυτό χρειάζεται και το κατάλληλο προσωπικό ενώ στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα προβλέπεται η εξειδικευμένη γνώση παροχής πρώτων βοηθειών στα γήπεδα.
Από ότι ξέρω ειδικά στο σκοπευτήριο υπάρχουν άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στις πρώτες βοήθειες παρακολουθώντας σχετικά σεμινάρια στο Ηράκλειο ενώ σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που διεξάγεται στις αθλητικές υποδομές του ΕΑΚ Χανίων συνεργαζόμαστε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Χανίων και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών το οποίο διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση για να επέμβει σωτήρια σε κάποια στιγμή που θα τραυματιστεί ένας αθλητής λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα