Η επιστήμη –εκτός των άλλων- είναι απίθανη! Ισως να είναι δυσνόητη κάποιες φορές, να μας παίδεψε στο σχολείο, όμως διαβάζοντας τα επιτεύγματά της διαρκώς ανακαλύπτουμε πράγματα που μας αφήνουν άφωνους! Εξάλλου, η γνώση που γεννιέται από την επιστήμη είναι εκείνη που κάνει τον κόσμο να «γυρίζει». Οι κοινωνίες μας θα ήταν εντελώς διαφορετικές χωρίς τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και εξελίξεις. Σήμερα λοιπόν, οι «Ιστορίες από τον Κόσμο» ψάχνουν και σας παρουσιάζουν επιστημονικά φαινόμενα που μοιάζουν σαν ψέμα, αλλά είναι καθ΄όλα αληθινά!
Πόσο βαριά είναι τα σύννεφα?
Οι ανυπότακτοι Γαλάτες μπορεί να μην δείλιασαν ποτέ μπροστά στους ρωμαίους, ωστόσο έτρεμαν ένα πράγμα: μήπως τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Θα σας θορυβήσω, αλλά ο φόβος τους έχει (κάποια) βάση. Εχετε ιδέα πόσο ζυγίζει ένα σύννεφο? Ετσι όπως φαίνονται εκεί ψηλά, λευκά και πουπουλένια, έχετε την αίσθηση ότι είναι τόσο ανάλαφρα που αρκεί μια ελάχιστη πνοή για να ταξιδέψουν… Μοιάζουν σαν να μην έχουν καθόλου βάρος σωστά? Λάθος! Πολύ, πολύ λάθος! Στην πραγματικότητα, ένα μέσο σύννεφο ζυγίζει τόνους! Το βάρος εξαρτάται βέβαια από το μέγεθος του σύννεφου, όμως σε γενικές γραμμές αυτό που εμείς «βλέπουμε» ως «αλαφράδα» είναι ψευδαίσθηση. Ενα μέσο σύννεφο έχει πυκνότητα περίπου 1.003 κιλά ανά κυβικό μέτρο. Αυτή η πυκνότητα είναι σημαντική επειδή είναι περίπου 0,4% χαμηλότερη από τον περιβάλλοντα αέρα. Γι’ αυτό τα σύννεφα «επιπλέουν» αβίαστα στον ουρανό. Ωστόσο όμως εξακολουθούν να είναι απίστευτα βαριά! Και παρότι μοιάζουν με νέφη καπνού, όταν τα κοιτάμε, η… ζυγαριά λέει άλλα. Για την ιστορία, υπαρχει και μια σχετική έκφραση, το heavy skies (σ.σ: σε ελεύθερη μετάφραση «οι ουρανοί έχουν βάρος» που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό!)
Διαβάστε περισσότερα και εδώ: www.sciencefocus.com/planet-earth/how-much-does-a-cloud-weigh
Το μυαλό τρώει τον εαυτό του!
Υπάρχει μια διαδικασία κατά την οποία τα ζωντανά κύτταρα σε ορισμένα σημεία του ανθρώπινου σώματος «τρώνε» άλλα κύτταρα. Η διαδικασία είναι απολύτως φυσιολογική και ονομάζεται φαγοκυττάρωση (σ.σ: Η φαγοκυττάρωση αποτελεί βασική κυτταρική διαδικασία της φυσικής ανοσίας για τη διάσπαση των φαγοκυτταροθέντων ουσιών σε αμινοξέα, σάκχαρα, και άλλα χημικά συστατικά) . Στις περισσότερες περιπτώσεις στο σώμα, τα φαγοκύτταρα είναι μια κατηγορία των λευκών αιμοσφαιρίων. Δουλειά τους είναι να «τρώνε» νεκρά ή άτονα κύτταρα, αφαιρώντας τα από το σώμα, ώστε αυτό να λειτουργεί καλύτερα. Ειδικά στον εγκέφαλο, η φαγοκυττάρωση είναι εξαιρετικά συχνή. Ο εγκέφαλός σας «τρώει» συνεχώς τον εαυτό του αφαιρώντας και αντικαθιστώντας ο,τι δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Ετσι, τα άτονα κύτταρα απομακρύνονται ώστε ο εγκέφαλος να λειτουργεί καλύτερα. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά όταν δεν κοιμάστε καλά για πολύ καιρό. Μπορεί τα φαγοκύτταρα να ακούγονται… κανιβαλιστικά, ωστόσο είναι εκείνα που προστατεύουν (και) το μυαλό σας!
Διαβάστε περισσότερα και στο: www.sciencealert.com/your-brain-starts-eating-itself-due-to-lack-of-sleep
Το ακέφαλο κοτόπουλο!
Αυτό τώρα είναι εντελώς grand guignol, ωστόσο είναι πραγματικό περιστατικό και μπορείτε να δείτε το απίστευτο βίντεο στο κανάλι του History. Υπάρχει η φράση «τρέχει σαν κοτόπουλο που του έκοψαν το κεφάλι», η οποία ουσιαστικά περιγράφει εύγλωττα αυτό που συμβαίνει για μερικά δευτερόλεπτα στα πουλερικά, όταν τα αποκεφαλίσουν για να τα πουλήσουν για κρέας (σ.σ: τη φράση τη χρησιμοποιούν και μεταφορικά, όταν κάποιος βιάζεται πολύ, αλλά τελείως ασκοπα). Η ιστορία λοιπόν έχει ως εξής: Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1945, ένας αγρότης, ο Lloyd Olsen αποκεφάλισε για να πουλήσει στην αγορά 40 κοτόπουλα. Την επόμενη μέρα όμως, ένα από αυτά τα κοτόπουλα… επέστρεψε. Ο αγρότης τρελάθηκε, κάλεσε τους ειδικούς, και οι ειδικοί του είπαν ότι ο αποκεφαλισμός ήταν ανεπιτυχής διότι το 80% του εγκεφαλικού στελέχους έμεινε άθικτο. Μετά τη σφαγή, δημιουργήθηκε ένας θρόμβος στο κολόβωμα, ο οποίος ουσιαστικά σταμάτησε την αιμορραγία. Μετά το σοκ, ο αγρότης είδε τα πράγματα διαφορετικά. Κράτησε το ακέφαλο κοτόπουλο, ως κατικίδιο και το ονόμασε Μάικ. Καθημερινά τάιζε το άμοιρο πουλερικό με σταγονόμετρο, κατευθείαν στον οισοφάγο. Όπως ήταν φυσικό, το κοτόπουλο έγινε «διάσημο», τα ΜΜΕ της εποχής ασχολούνταν μαζί του και όλοι ήθελαν να το δουν. Ο αγρότης, όπως σωστά φαντάζεστε, επιδείκνυε τον Μάικ σε σόου για να βγάζει χρήματα. Επί δεκαοκτώ μήνες το τραβολόγαγε σε παγκόσμιο τουρ και ο κόσμος έκανε ουρές για να το δει. Για την ιστορία, τότε, ο αγρότης έβγαζε περί τα 4.500 δολάρια τον μήνα (!) ποσό απίστευτο ακόμα και σήμερα. Η ατυχία του Μάικ έκανε και άλλους αγρότες να προσπαθήσουν να πετύχουν το ίδιο για να πλουτίσουν, με ολέθρια αποτελέσματα για τα κοτόπουλα γενικότερα. Ολοι –ακόμα και μη αγρότες- ήθελαν να δημιουργήσουν το δικό τους ακέφαλο κοτόπουλο. Κανένας ωστόσο δεν τα κατάφερε. Στις 17 Μαρτίου του 1947, περίπου δυο χρόνια μετά τον απίστευτο αποκεφαλισμό του, ο Μάικ πνίγηκε κατά το τάισμα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Αυτή τη φορά, το κοτόπουλο δεν επιβίωσε…
Δείτε το απίστευτο βίντεο εδώ: www.history.com/topics/folklore/this-chicken-lived-for-two-years-without-a-head-video
Η τρίτη θηλή
Θα σας φανεί παράξενο (ίσως όχι και τόσο αν παρακολουθούσατε τα τηλεοπτικά «Φιλαράκια») αλλά μελέτες έδειξαν πως περίπου ένας στους 18 ανθρώπους έχουν μια τρίτη θηλή. Για να είμαστε δίκαιοι, η στατιστική ένας στους 18 δεν αφορά πάντα μια παραδοσιακή τρίτη θηλή όπως οι δύο πρώτες. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με τρίτη θηλή έχουν έναν σπίλο κάπου στο σώμα τους που τεχνικά είναι θηλή, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν. Μπορεί να μοιάζει με κρεατοελιά, και έτσι είναι πολύ πιθανό εκείνοι που την έχουν να μην συνειδητοποιήσουν ποτέ ότι έχουν αυτή την πάθηση. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, η τρίτη θηλή δεν είναι λόγος ανησυχίας, δεν συνδέεται με προβλήματα υγείας, απλά αποτελεί –ίσως- αισθητικής φύσεως θέμα. Πρόκειται για ιατρική κατάσταση που ονομάζεται πολυθηλία, μια μικρή μετάλλαξη σε ανενεργά γονίδια που έγινε πριν από τη γέννηση. Για την ιστορία, ο Τσάντλερ, στα «Φιλαράκια», είχε μια τρίτη θηλή, την οποία ωστόσο αφαίρεσε διότι του χάλαγε τις… κατακτήσεις!
Διαβάστε περισσότερα και εδώ: www.sciencefocus.com/the-human-body/my-boyfriend-has-three-nipples-is-he-a-mutant