Πρόσω ολοταχώς για την ψήφιση της απλής αναλογικής βάζει η κυβερνητική πλειοψηφία και ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει την ατζέντα που θα παρουσιάσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στον ανοιχτό διάλογο που θα ακολουθήσει σε όλα τα επίπεδα τους προσεχείς μήνες.
Αύριο πάντως, εκτός αιφνιδιαστικών αλλαγών τα «φώτα» θα στραφούν εκ των πραγμάτων στην αναμενόμενη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η Φώφη Γεννηματά για το «όχι» στην απλή αναλογική. Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αύριο τα μεσάνυχτα απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο εξασφάλισης των 200 ψήφων, στην οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε προ ημερών ότι δεν υπολογίζει.
Την κυβερνητική πρόταση θα υπερψηφίσουν οι της συμπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ καθώς και η Ενωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ των άρθρων για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της ψήφου για τους 17άρηδες.
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει εδώ και μέρες ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο χθες και ο Γιώργος Παπανδρέου αν και τάσσεται επί χρόνια υπέρ της απλής αναλογικής επεσήμανε ότι απλή αναλογική χωρίς το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών δεν… υπάρχει.
Για τις περιφέρειες
Κατά τη δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και τάχθηκε υπέρ του «γερμανικού» εκλογικού συστήματος που παραπέμπει ένα μεικτό σύστημα μονοεδρικών, αλλά και περιφερειακές λίστες, τύπου Επικρατείας «με κριτήρια που τα κόμματα θα βάλουν αξιοκρατικά για στελέχη που θα αναδείξουν, το οποίο θα έχει αναλογικό χαρακτήρα».
«Αυτό σπάει το μαύρο χρήμα. Δεν έχει σχέση με πριμοδοτήσεις», είπε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και συμπλήρωσε ότι «η απλή αναλογική που σωστά έχει ως στόχο μια δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών είναι σε αντίθεση με τη λογική να μη σπάσουν οι περιφέρειες, γιατί αυτές υποθάλπουν τη λογική του μαύρου χρήματος». «Θέλουμε, λοιπόν, τη σωστή αντιπροσώπευση του πολίτη ή θέλουμε να αντιπροσωπεύονται τα μεγάλα συμφέροντα με τις μεγάλες περιφέρειες;», αναρωτήθηκε για να τονίσει πως «αν πάμε λοιπόν στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών».
Εγκυρότατες πληροφορίες λένε πως ο κ. Τσίπρας απάντησε αμέσως ότι σε ύστερο χρόνο και αφού ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη θα επανέλθει για την κατάτμηση των περιφερειών και όχι μόνο. Οσον αφορά στην ψήφο για τους 17άρηδες ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα 21 χρόνια και όχι στα 25 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Για το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου δεν έδειξε να διαφωνεί και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Ενα εκλογικό σύστημα, εφόσον θέλουμε να το συζητήσουμε σοβαρά, θέλει και χρόνο. Πρωτίστως θέλει διάλογο από πλευράς της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά βέβαια και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι αυτή ευθύνη να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το εκλογικό σύστημα». «Αρα πρότασή μου είναι να υπάρξει περισσότερος χρόνος να εξετάσουμε όλα τα διαφορετικά συστήματα από την Ευρώπη και αλλού», κατέληξε.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων πρότεινε να μειωθεί το όριο του 3% αλλά δεν το ανέφερε ως κόκκινη γραμμή, επιμένουν οι πληροφορίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το τετ α τετ του Φώτη Κουβέλη με τον Αλ. Τσίπρα με το οποίο ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη του προοδευτικού χώρου.
«Εκτιμώ ότι η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μια νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολιτική», δήλωσε ο κ. Φώτης Κουβέλης αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο, το Σύνταγμα και τις πολιτικές εξελίξεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τσίπρας και Κουβέλης συζήτησαν για τον διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με την Κίνηση του κορυφαίου στελέχους της Αριστεράς κατά τον προσυνεδριακό διάλογο της Κουμουνδούρου. Η ατζέντα για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσιάστηκε αναλυτικά και στους κ.κ. Παπανδρέου και Κουβέλη, καθώς νωρίτερα το πρωί ο κ. Τσίπρας στο μίνι Υπουργικό παρέλαβε τις προτάσεις και άκουσε να περιγράφουν όλες τις πτυχές οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης.
Οπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος» μεταξύ αυτών είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, τα ασυμβίβαστα για βουλευτές, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποτελέσει σημείο σύγκρουσης του Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο κ.ά.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr