Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Απλή αναλογική”: Tο εκλογικό σύστημα που δεν ταιριάζει στην Ελλάδα

Ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, που είχε φέρει ο πρώην υπουργός κ. Σκουρλέτης μόλις 4 μήνες πριν τις προηγούμενες εκλογές, είναι ένας “εκτρωματικός” νόμος. “Γέννησε” δημάρχους και περιφερειάρχες που δεν είχαν πλειοψηφία στα συμβούλιά τους, με αποτέλεσμα και προκειμένου να περάσουν θέματα, να υπάρχει συναλλαγή πάνω και κάτω από το τραπέζι. Εκείνο που πέτυχε δηλαδή ήταν απλώς να γιγαντώσει την πολιτική διαπλοκή.

Ο νόμος της «απλής αναλογικής», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τον τίτλο «ό,τι δεν μπορώ να κατακτήσω, το διαλύω», μόνο βάσανα έφερε δημιουργώντας αποσυντονισμό και εν τέλει σχεδόν διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έφερε σχεδόν ακυβερνησία σε 231 από τους 332 Δήμους της χώρας και σε 7 από τις 13 περιφέρειες.
Ένα από τα επιχειρήματα των εγκεφάλων του προηγούμενου νόμου, της λεγόμενης απλής αναλογικής, είναι ότι δημιουργεί κουλτούρα συνεργασιών.
Ουδέν ψευδέστερο αυτού, γιατί αν δεν την έχεις την κουλτούρα συνεργασίας δεν την αποκτάς με ένα νόμο κι ένα άρθρο.
Εξάλλου αυτή η κουλτούρα συνεργασίας στην Ελλάδα όταν εφαρμόστηκε, απέτυχε παταγωδώς.
Απέτυχε και στην κεντρική πολιτική σκηνή τόσο με την συνεργασία ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, όσο και την πιο πρόσφατη του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπου έγιναν Υπουργοί από τους δώδεκα βουλευτές των ΑΝΕΛ οι δέκα, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει δυόμιση, τρεις και τέσσερις χιλιάδες σταυρούς και ξεφτίλισαν και τον θεσμό του Υπουργού και τη δημοκρατία αλλά και την πολιτική με τα καμώματά τους.
Αυτό που πετύχατε, είχα πει και στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι Δήμοι να χάνουν χρήματα από προγράμματα που δεν ψηφίζονται, με την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων να στρέφεται εναντίον του εκλεγμένου Δημάρχου, που δεν διαθέτει πλειοψηφία, επιβεβαιώνοντας το, «η αποτυχία σου είναι η πολιτική ύπαρξή μου».
Πετύχατε να εντείνετε την πολιτική διαπλοκή με κομματικές συμφωνίες ανταλλαγής υποστήριξης υποψηφίου σε Δήμους τη 2η Κυριακή, προκειμένου να μεταβιβάζονται κομματικοί ψήφοι σε υποψήφιους άλλων Δήμων για να εκλεγούν.
Είναι ευτύχημα που μπορέσαμε και σώσαμε, σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χάρη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και εν συνεχεία του νυν Υπουργού Μάκη Βορίδη, νομοθετώντας με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις στις δυσλειτουργίες που δημιούργησε το σύστημα της «απλής αναλογικής».
Ήταν επιτακτική ανάγκη, να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά, στο μπάχαλο, την ακυβερνησία στους Δήμους και στο καθεστώς ομηρίας των Δημάρχων.
Με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που φέραμε και ψηφίσαμε της ενισχυμένης αναλογικής, ο δήμαρχος που εκλέγεται με 43% θα έχει τον έλεγχο των 3ων/5ων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έχει την ευθύνη των πεπραγμένων του και πλέον θα κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του, την εργατικότητά του, την επιμέλειά του. Θα κρίνεται από τα πεπραγμένα του και δεν θα έχει την δικαιολογία ότι δεν πρόκαμε, γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να περάσει τα θέματα.
Έτσι η Αυτοδιοίκηση θα μπορεί να επιτελεί το έργο της, να ρυθμίζει, να διευκολύνει και να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και έτσι να προοδεύει ο τόπος και η χώρα.
Ο εφιάλτης της μη κυβερνησιμότητας και ό,τι αυτή εγκυμονεί, παραμονεύει και στην κεντρική πολιτική σκηνή με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που «φρόντισε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αφήσει κληρονομιά στη χώρα.
Απεργάστηκε ένα εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις στη χώρα μας.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να αποσοβήσει τους κινδύνους της μη κυβερνησιμότητας, έφερε τον νέο εκλογικό νόμο, που εξασφαλίζει και την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα. Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα, με αυτό να γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται, επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα.
Δυστυχώς, με την άρνηση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ήσσονος, στην υπερψήφιση του νόμου αυτού, χάθηκε η ευκαιρία να εφαρμοστεί αυτός από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, υπενθυμίζω χρειαζόντουσαν 200 ψήφοι, υπερψηφίστηκε με 163 (ΝΔ και Ελληνική Λύση) και έτσι η χώρα θα συρθεί στην βάσανο των διπλών εκλογών με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο, με την επιθετικότητα των γειτόνων στα κόκκινα, με τα γεωπολιτικά προβλήματα σε έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, φανταστείτε να μην είχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη δυνατότητα να εξοπλίσει τη χώρα εδώ και τώρα με οπλικά συστήματα για να αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
Και δεν είναι μόνο τα θέματα της Εθνικής Άμυνας και της Εξωτερικής πολιτικής, είναι η ήδη κρίσιμη περίοδος για την χώρα σε όλο το φάσμα των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμοστούν και που μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας θα μπορεί να επιτελέσει έργο προς αυτήν την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της ασφάλειας, της προόδου, της ευμάρειας και εντέλει της ανάτασης της πατρίδας μας.
Είμαι πεπεισμένος πως η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα αναλάβει και πάλι τα ηνία της καθοδήγησης της χώρας και για την επόμενη τετραετία με όραμα και στόχο μια σύγχρονη, ασφαλή, εύρωστη και ισχυρή Ελλάδα.

*Ο Διονύσης Χατζηδάκης είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών και γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων Νέας Δημοκρατίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε,
    δυο λόγια (μόνο) από τα πολλά που θα μπορούσε κάποιος να πει για το άρθρο σας.
    1. Η “κουλτούρα” δεν αποκτάται με το πάτημα ενός κουμπιού ή ως διά μαγείας. Απαιτεί καλλιέργεια. Και την “κουλτούρα της συνεργασίας” (για την οποία μιλάτε με βδελυγμία) ουδέποτε θέλησε να καλλιεργήσει η παράταξή σας – το αντίθετο: με ληστρικούς νόμους εκλογικούς κέρδιζε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και επί της ουσίας: με εξαίρεση μια τετραετία (2015-2019) η χώρα κυβερνήθηκε από κυβερνήσεις οι οποίες προέκυπταν με νόμους ενισχυμένης αναλογικής. Και όμως οδεύουμε από το κακό στο χειρότερο.
    2.Θυμηθήκατε το τελευταίο σας καταφύγιο, την κινδυνολογία. Να σας ψηφίσει (ξανά) ο κόσμος, για να γλυτώσουμε από τους κινδύνους. Όμως οι καιροί αλλάζουν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα