Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

“Από Σεπτέμβριο” η διαπραγμάτευση

Τα ευρωπαϊκά θέματα περί την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, συζήτησαν χθες στην Πορτογαλία, σε σύντομη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με θέμα «Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019».
Κατά τη διάρκεια του γεύματος των συνέδρων, ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, και τον κ. Σόιμπλε. Καθώς καθόταν δίπλα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για περίπου 20 λεπτά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο τους συζήτησαν για τη θετική πορεία των Οικονομικών στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι το βασικό θέμα είναι πλέον η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι η συζήτηση θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. Σημείωνε, δε, ότι ο χρόνος της έναρξης και η διάρκεια είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Αντίθετα, είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.
Στο τραπέζι ετέθη και το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και να αναδειχθεί ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Σαμαράς έχει παραμείνει σταθερός στην υποστήριξή του, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η Αγγλία. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο κ. Γιούνκερ είναι περίπου βέβαιος, ειδικά αν η Αγγλία πάρει το χαρτοφυλάκιο, που επιθυμεί στην Επιτροπή, με πρώτη προτίμηση αυτό της Ενέργειας. Το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στηρίζει την ενίσχυση με πόρους και τη ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει την υποψηφιότητα και θεωρεί ότι θα είναι θετική η επικράτησή του.
Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ο κ. Σαμαράς είχε συνομιλία και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μ.Μπαρόζο, με τον οποίο περιορίστηκαν στα ευρωπαϊκά θέματα.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ
Στην ανάγκη μείωσης των φόρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε εξάλλου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ημερίδα του ΕΛΚ, ενώ υπογράμμισε ότι «οι Δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν περικόπτοντας τους μισθούς συνεχώς και για πάντα».
Η Ελλάδα σύντομα θα έχει ξεπεράσει την κρίση όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ήταν δύσκολο, ήταν οδυνηρό, αλλά έχει γίνει απίστευτη πρόοδος και σίγουρα θα τα καταφέρουμε. Και μάλιστα, ο πιο αντικειμενικός κριτής κάθε χώρας, οι διεθνείς αγορές, ήδη πιστοποιούν από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Από την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη!».
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε κατασκευαστικά λάθη τα οποία θα διορθωθούν με τη Δημοσιονομική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση. Τώρα αυτά τα εγχειρήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αν και έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι «για να το επιτύχουμε αυτό, δεν αρκεί να επαφιόμαστε μόνο στο εργασιακό κόστος».

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, υπενθύμισε στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Οι δόσεις που εκκρεμούν είναι αυτές του Μαΐου και του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη, και η κάθε μία συνδέεται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων. «Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του Ιουνίου», είπε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα 12 προαπαιτούμενα».
Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Εξάλλου, στις 19 Ιουνίου θα συνεδριάσει, παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το Eurogroup το οποίο «αναμένει με ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών. Ο Γκίκας Χαρδούβελης πρόκειται να παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα