Ραγδαίες φαίνονται οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Μετά τις συζητήσεις στη Βουλή για την ψήφιση των Συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο περί οριοθέτησης των μεταξύ τους Α.Ο.Ζ., η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα Διαπόντια νησιά στην Κέρκυρα έως το Ταίναρο στην Πελοπόνησσο. Για αύξηση αυτού του δικαιώματος στα νησιά του Αιγαίου δεν έγινε λόγος, ένεκα του casus belli της Τουρκίας. Ελέχθηκε απ’ τον πρωθυπουργό, ότι πολύ σύντομα, ίσως και σε μια εβδομάδα, να φέρει στη βουλή νομοσχέδιο προς ψήφιση.
Οι θαλάσσιες ζώνες απ’ όσα γνωρίζουμε αποτελούνται: από την εσωτερική θάλασσα των κόλπων, που περιορίζεται εκ μίας ευθείας γραμμής, που ενώνει τις άκρες τους. Από τα χωρικά ύδατα, που ξεκινούν από την ξηρά ή την ευθεία γραμμή των κόλπων και μπορεί να φτάσει τα 12 ν.μ. Τέλος από την ΑΟΖ, που εκτείνεται πέραν των 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων μέχρι τα 200 ν.μ. Α.Ο.Ζ. εννοείται ο βυθός κάτω από τη θάλασσα, όπου υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα και διακρίνεται σε ηπειρωτική και νησιωτική. Αναλογισθείτε τι χάνουμε από ΑΟΖ, που δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12ν.μ. Οι βραχονησίδες και νησιά χωρίς αυτόνομη οικονομική ζωή εξαιρούνται του δικαιώματος Α.Ο.Ζ.
Στις ημίκλειστες θάλασσες, όπως η Μεσόγειος και το Αιγαίο με πολλά νησιά, όπου οι υφαλοκρηπίδες συναντώνται, ισχύει η μέση γραμμή, γι’ αυτό απαιτείται, η οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ. με διάλογο των ενδιαφερομένων μερών. Υφίσταται δε μόνο, αν το εκάστοτε κράτος την έχει ανακηρύξει και κατοχυρώσει διεθνώς.
Οι συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου οριοθέτησης των μεταξύ των Α.Ο.Ζ., εψηφίστηκαν από τη βουλή μια ημέρα πριν ο κ. Δένδιας συμμετάσχει στη Σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ για το Λευκορωσικό και τα ελληνοτουρκικά. Στην ουσία η ΕΕ στο θέμα των Ελληνοτουρκικών κάνει τον μεσολαβητή, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το δε ΝΑΤΟ παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.
Και στις δύο συμφωνίες χρησιμοποιήθηκε η στρατηγική της αναλογικότητος και όχι της μέσης γραμμής με μειωμένη επήρεια στα νησιά του Ιονίου, αλλά και σε Κρήτη και Ρόδο. Κατόπιν της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου, όπου η οριοθετηθείσα Α.Ο.Ζ. διεμβολίζει την Τουρκολιβυκή, η Τουρκία πραγματοποίησε την προκλητικότερη παραβίαση των τελευταίων ετών. Αν η Τουρκία καταφέρει, να εκμεταλλευθεί με πολλούς τρόπους τις μειωμένες επήρειες Ρόδου και Κρήτης και την απουσία μνείας περί Καστελόριζου, τότε η συμφωνία δημιουργεί αρνητικό προηγόυμενο. Υπάρχει όρος, που λέει, ότι για οποιαδήποτε συζήτηση οριοθέτησης Α.Ο.Ζ. της Αιγύπτου με όμορες χώρες, είναι απαραίτητη η παρουσία της Ελλάδος και αντιστρόφως, πράγμα, που εκνεύρισε την Τουρκία, γι’ αυτό “ξεσάλωσε” ο Ερντογάν με προσβλητικές για την Ελλάδα δηλώσεις.
Τα πράγματα δείχνουν, ότι μπαίνουμε σε δρόμο διαλόγου. Γιατί αναγκάστηκε ο Τράμπ, να μιλήσει επί 15΄ με τον κ. Μητσοτάκη στο τηλέφωνο; Ήθελε να μάθει τι γίνεται στην Αν. Μεσόγειο, ή να του στρώσει χαλί για διάλογο; Μετά τηλεφωνήθηκε με τον Ερντογάν, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο, αλλά οι Έλληνες τον σαμποτάρουν! Ως εκ τούτου εκ προοιμίου, εφ’ όσον δεν αποκλιμακώνεται η ένταση, κάθε πρόοδος μέσω διαλόγου είναι καταδικασμένη ν’ αποτύχει.
Η συνέχεια των προσπαθειών θα έιναι η Χάγη.