Kαλοί μου φίλοι, Καλό Σαββατοκύριακο!
«Η Εβδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα που διανύουμε μέχρι το Πάσχα κι είναι γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους σε συνήθειες αιώνων ή και χιλιετιών ακόμα. Αξίζει να θυμόμαστε και να τηρούμε αυτά τα έθιμα και για να αποδεικνύουμε την πίστη μας και επειδή αποτελούν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και συμβάλλουν στην ανάγκη μας να νιώσουμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αλλωστε η περίοδος αυτή είναι από τις πιο αγαπημένες των παιδιών και την περιμένουν πώς και πώς».
Αυτά μεταξύ των άλλων γράφουν οι μαθητές της Δ2 τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων και η δασκάλα τους Ρούλα Μουστάκα στο σημείωμα με το οποίο συνοδεύουν τις εργασίες τους για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα υπέροχα “σκέφτομαι και γράφω” τους και τις θαυμάσιες ζωγραφιές τους. Πολύ σ’ ευχαριστώ, Ρούλα, που γι’ άλλη μια φορά ανταποκρίθηκες στην πρότασή μου.
Να χαίρεσαι τους μαθητές σου και να σε χαίρονται!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Σημείωση: Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά η ανακοίνωση της υπέροχης ραδιοφωνικής εκπομπής “Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι” της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, που φιλοξενείται στον σημερινό Παιδότοπο. Κι από εμένα η προτροπή!
Γράψτε μια ιστορία με ήρωα τον Μόρτη!
Η εκπομπή “Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι” και το Δίκτυο fm προσκαλούν όλα τα παιδιά σε μια δράση δημιουργικής γραφής.
Για να γνωρίσετε τον συμπαθέστατο αυτό σκύλο, που θα γίνει ήρωας της ιστορίας σας, μπορείτε να ακούσετε σε επανάληψη προηγούμενες εκπομπές, στη σελίδα: www.diktyofm/ekpompes.
Στείλτε τις ιστορίες σας στο anevamilo@gmail.com ή στη διεύθυνση:
Δίκτυο fm, Κορνάρου 11, 73 134 Χανιά
Ολες οι ιστορίες θα ακουστούν στις επόμενες εκπομπές.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον “Λάζαρο” κρατώντας στεφάνια από λουλούδια. Του Λαζάρου επίσης, στα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, τα λαζαράκια, που συμβολίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.
Μαρία Μπέλλου
Η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται για να θυμόμαστε την μέρα που ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα καθισμένος πάνω σ’ ένα γαϊδουράκι. Λέγεται “των Βαΐων”, γιατί οι πιστοί τον υποδέχτηκαν με βάγια από φοίνικες. Σήμερα τα βάγια τα φτιάχνουν σαν σταυρουδάκια, στολίζουν την εκκλησία και τα δίνουν στον κόσμο. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει η Μεγάλη Βδομάδα.
Ολυμπία Μαγγιώρη
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αυγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.
Ο μύθος λέει ότι, κάποια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός και όλα τα γεγονότα περί της Ανάστασής του.
Εκείνη την ώρα, κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι με αβγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, βλέποντας τα αβγά, είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει είναι αλήθεια, τότε τα αβγά από άσπρα που είναι, θα γίνουν κόκκινα.
Ξαφνικά τα αβγά έγιναν κόκκινα και ο Καίσαρας έμεινε έκπληκτος. Ετσι γι’ αυτό τα αβγά βάφονται κόκκινα τις ημέρες του Πάσχα.
Μελίνα Τζόκα
Η ελληνική παράδοση θέλει τις γυναίκες να ξενυχτούν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για να στολίσουν τη ξυλόγλυπτη κατασκευή του Επιτάφιου με πολύχρωμα λουλούδια όλων των όμορφων χρωμάτων και των υπέροχων αρωμάτων.
Χρησιμοποιούν αγριολούλουδα αλλά και ήμερα άνθη, που μάζευαν τα παιδιά απ’ τις αυλές και τα χωράφια: Ανεμώνες, μαργαρίτες, άσπρα, μωβ, κίτρινα και κόκκινα λουλουδάκια του αγρού, κρίνους, τριαντάφυλλα, βιολέτες, μυρωδάτα άνθη λεμονιάς, γαρύφαλα. Τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες κι όλος ο Επιτάφιος γινόταν μια ανθισμένη κορόνα που μοσχοβολούσε.
Μαρία Μαργαριτάκη
Καθώς ξημερώνει το πρωί της Μεγ. Παρασκευής, ξεκινάει το στόλισμα του Επιτάφιου σ’ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες. Πρώτα-πρώτα, ψάλλονται οι Μεγάλες Ωρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, τον Απόστολο, Ευαγγέλια κι ευχές. Αμέσως μετά ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής κι ακολουθεί η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Στο ιερό κουβούκλιο τοποθετείται ένα ύφασμα στο οποίο έχει κεντηθεί ο Κύριος νεκρός. Οι πιστοί πηγαίνουν και το προσκυνούν. Στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του Επιταφίου εκτός του Ναού και στα όρια της Ενορίας. Οι πιστοί με αναμμένα κεριά την ακολουθούν.
Εύα Τζίκα
Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή. Πριν το Πάσχα είναι η μεγάλη εβδομάδα όπου γιορτάζουμε τη σταύρωση του Χριστού. Το αναγνωρίζουμε και το τραγουδάμε ως “Πάσχα Κυρίου” ως πρώτη απελευθέρωση από τη δυναστεία του μεγάλου εχθρού μας, του θανάτου και την καταξίωσή μας στην αναστάσιμη και λαμπροφόρο αιώνια ζωή του ουράνιου Τριαδικού Θεού, Δημιουργού και Πατέρα μας.
Η νίκη πάνω στον θάνατο είναι του Χριστού και κανένας μας δεν την αμφισβητεί.
Εβελίνα Θεοδωρογλάκη