Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Από τη μάχη της Κρήτης στη Βόρεια Αφρική

Αετοί του Αιγαίου και νικητές στο Ρίμινι με τον Ιερό Λόχο

«Παιδιά με ατσάλινα χέρια
με θάρρος γεμάτη ψυχή
στα χέρια μας είναι η δόξα
της Πατρίδος μας και η τιμή»

Aκόμη και την πρόσφατη ιστορία μας αγνοούμε οι περισσότεροι Έλληνες, και κάπου κάπου κάποιοι παραχαράκτες ασχολούνται με αυτήν. Καμιά αναφορά σχεδόν στους ηρωικούς άνδρες του Ιερού Λόχου που, πρωτοφανές στα διεθνή στρατιωτικά χρονικά, δημιούργησαν αρχικά τη μονάδα αυτή καταθέτοντας τα γαλόνια τους, σαν απλοί οπλίτες ή υπαξιωματικοί.

λεξιπτωτιστές του Ιερού Λόχου, ενώ επιβιβάζονται στο αεροσκάφος για καταδρομική επιχείρηση στη Σάμο.

Συνταγματάρχες, ταγματάρχες, αντισμήναρχοι και άλλοι αυτοϋποβιβάστηκαν για τον αγώνα υπές της Ελλάδας. Στη Λιβύη, στην Τύνιδα, στο Ελ Αλαμέιν μέσα σε συνθήκες και 50 βαθμών θερμοκρασίας έγραψαν ανεξίτηλες σελίδες ηρωισμών.

Στο Ρίμινι ο δήμαρχος παρέδωσε την πόλη στον Έλληνα διοικητή και υψώθηκε στο δημαρχείο η ελληνική σημαία. Νεκροί 94, τραυματίες 249 μόνο σε αυτήν τη μάχη. Μέσα στους 23.000 τάφους του πολεμικού νεκροταφείου του Ελ Αλαμέιν ξεχωρίζουν αυτοί των Ιερολοχιτών. Και το αποκορύφωμα στο Αιγαίο. Αποβατική και παραμονή στη Σάμο 30-10.43 έως 19-11-43. Επιδρομές και απελευθέρωση των νήσων Νάξου, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου. Καταδρομικές επιχειρήσεις στα νησιά Σάμου, Ψαρά, Λέσβου, Ίου και Αμοργού, Χίου και Γέρας Μυτιλήνης, Καλύμνου, Σύμης, Θήρας, Καρπάθου, Κω. Απελευθέρωση τέλος της νήσου Σάμου και Μυκόνου.

Η δραματική εμπλοκή του Ιερού Λόχου στα Δωδεκάνησα απέτρεψε τη δημιουργία καθεστώτος Βρετανικού, όπως της Κύπρου ή την παραχώρηση τους από τους Τούρκους. Το μνημείο στη Ρόδο υπενθυμίζει αυτό το γεγονός. Συνολικά 30 καταδρομικές επιχειρήσεις από θαλάσσης ή αέρος και 380 μάχες. Αλλά η ηρωική μορφή του σώματος αυτού ήταν ο ιδρυτής του, συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τζιγάντες.

Ήρωας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Ουκρανίας, της Μικράς Ασίας αποτάχθηκε σαν Βενιζελικός. Εχρημάτισε και αξιωματικός στη Λεγεώνα των Ξένων. Καθόρισε πολύ σκληρή εκπαίδευση σε κάθε είδους όπλο, συμμαχικό ή εχθρικό για εβδομάδες. Όταν σε επιχείρηση με αλεξιπτωτιστές στο Αιγαίο ο αρχηγός ασθένησε, ανέλαβε ο ίδιος και «πήδηξε» με επιτυχία αν και δεν είχε εκπαιδευτεί γι’ αυτό.

Η υπογραφή της παράδοσης της Δωδεκανήσου στη Σύμη. Διακρίνονται ο συνταγματάρχης Τσιγάντες εκ μέρους της Ελλάδος, ο Βρετανός εκπρόσωπος κ.λπ.

Απεβίωσε από την επάρατη, νομίζω στην Αγγλία, και είχε παραγγείλει να μην ταφεί, ή να μεταφερθούν τα οστά του στην Ελλάδα, εφόσον κυβερνά η χούντα, όπερ και εγένετο.

Ζωντανό ακόμα μνημείο αντίκρισαν οι Χανιώτες αυτές τις μέρες, τον Εύελπη της Μάχης της Κρήτης, και μετά ηρωικό μαχητή του Ιερού Λόχου, αντιστράτηγο ε.α. Κ. Κόρκα στις γιορτές για τη Μάχη. Είναι αδιανόητο το πολλές φορές εκφρασθέν μίσος για τους Ευέλπιδες αυτούς από συμπατριώτη που χαρακτήρισε και τους αξιωματικούς σαν… παιδιά του Τσολάκογλου.

Αυτός που, πέρα από το έπος της Αλβανίας, των Οχυρών, της Κρήτης ανέδειξαν την Ελλάδα και στα πεδία των μαχών στην Αφρική, την Ιταλία, το Αιγαίοκαι δεν παρασύρθηκαν από επίορκους στασιαστές εν’ ώρα πολέμου εκεί.

Αξιωματικούς που έφθασαν στη Μέση Ανατολή με ταλαιπωρία ημερών ή μηνών, διαφεύγοντες μέσω Τουρκίας ή αλλιώς. Τους προδρόμους των ηρωικών Λ.Ο.Κ. (Λόχους Ορεινών Καταδρομών) του Γράμμου και των σημερινών Δυνάμεων Καταδρομών των αρίστων από τους αρίστους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα