Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

Από την Αμάλθεια στον Τάλω…

Ποιος ορίζει τη γραμμή που χωρίζει τον μύθο από την ιστορία;

Μα, ο αναγνώστης φυσικά’. Στο ερώτημα απαντούν οι συγγραφείς των βιβλίων ‘Η Αμάλθεια’ και ‘In search of the mythical Talos’ (Αναζητώντας το μυθικό Τάλω).                                                                                                              Και τα δύο βιβλία ταξιδεύουν τον αναγνώστη στο χωροχρόνο της Κρήτης. To πρώτο είναι γραμμένο για το ευρύ κοινό, ενώ το δεύτερο για μαθητές που μαθαίνουν την Αγγλική γλώσσα.  

Λίγα λόγια για την Αμάλθεια 

Ο θρύλος της στοιχειωμένης γριάς ελιάς στο Σφεντύλι, ένα ήσυχο χωριό της κεντρικής Κρήτης, σκόρπισε και πάλι τον φόβο στους κατοίκους του που έγιναν μάρτυρες μιας σειράς ανεξήγητων γεγονότων.

Μόνο ο 20χρονος Λάμπρος Αλιφιεράκης είχε το θάρρος να κάθεται τα απογεύματα στη ρίζα του αιωνόβιου δέντρου για να μελετήσει την κρητική του λίρα αψηφώντας τις φήμες για το κορίτσι με τα κέρατα. Μέχρι το μεγάλο σεισμό την αυγή της 28ης Αυγούστου του 1962… Τριάντα λεπτά τράνταζε πεισματικά η γη της Κρήτης για να φέρει τη βαθιά θαμμένη αλήθεια στο φως. Ένας μίτος που έμελλε να μένει δεμένος για αιώνες άρχισε να ξετυλίγεται στις σκοτεινές στοές της ιστορίας με τις φήμες να γίνονται πραγματικότητα. 

Ερωτήματα

  •  Πώς βρέθηκε ένα αρχαίο ειδώλιο στα χέρια ενός νοητικά ανάπηρου άντρα; 
  •  Τι κρύβει ο αρχαιολόγος-διευθυντής του μουσείου Ηρακλείου Γιάννης Γαλάνης;                                                                                                                        
  •  Τι προκαλεί τα ανεξήγητα φαινόμενα που ταράζουν τις ζωές των χωρικών; 
  •  Τι είναι αυτό που μπορεί να συνδέει τον Ερωτόκριτο με τους δροσουλίτες;
  •  Τι συνδέει τον Βιτσέντζο Κορνάρο με μια σονάτα του Μπετόβεν κι ένα αδίστακτο αρχαιοκάπηλο με το Μινώταυρο;

Δύο εικόνες

…το δοξάρι του πηγαινορχόταν λες και το κρατούσε χέρι τρελού. Το σαγόνι του στηριζόταν πάνω στα κλειδιά του οργάνου και μέσα από αυτή την επαφή κόμμα βρήκε διέξοδο ο ιδρώτας να περάσει και να γλύψει μία χορδή της λύρας. Δύο κουρούνες κάθισαν στα ψηλότερα κλαδιά της ελιάς και έκρωξαν και ένας ελαφρύς άνεμος σαν φλάουτο ακούστηκε καθώς περνούσε μέσα από το λαβύρινθο του ελαιώνα. 

_________________________________________________________

…έκλεισε τα μάτια για να απολαύσει τη μουσική και εκεί πίσω από τη κουρτίνες των βλεφάρων της μία μικρή φλόγα φώτισε τη σκοτεινιά.                ‘Ένα κερί έλειωνε επάνω σε ένα γραφείο και φώτιζε με κίτρινο το πρόσωπο του Βιτσέντζου. Η πένα που κρατούσε για ώρα αιωρούνταν για ώρα πάνω από μία κόλλα μέχρι που μια σταγόνα μελάνι έσταξε και βάλθηκε να απλωθεί και να βεβηλώσει το χαρτί.                                          

Δεκάδες σκόρπιες σελίδες σαν φύλλα φθινοπώρου σημαδεμένες με το λεπτό του γραφικό χαρακτήρα κάλυπταν το πάτωμα, άλλες τσαλακωμένες και άλλες σκισμένες. Το φως του κεριού λαμπύριζε στον ιδρώτα που είχε κολλήσει στους κροτάφους του. Η αγωνία του να γράψει σαν παγιδευμένο θεριό που ψάχνει απεγνωσμένα τη λευτεριά του είχε γραπωθεί απ’ τα εσώψυχά του. Αδημονούσε να γράψει μια ιστορία αγάπης. Να γράψει μια ιστορία που θα μείνει στην ιστορία. Να να βγάλει από το μυαλό του το κορίτσι με τα κέρατα                                                                                                ‘Γειά σου Βιτσέντζο’ δήλωσε την παρουσία της η Αμάλθεια.

Ο συγγραφέας

Ο Αλέξανδρος Χατζηπαναγιώτης – ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο- σπούδασε ζωγραφική, γραφιστική, δούλεψε ως μουσικός για χρόνια. Μετά ξεκίνησε νέες πορείες στην διαφήμιση, την προώθηση προϊόντων, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο… Σήμερα σκηνοθετεί και γράφει σενάρια για ντοκιμαντέρ, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές…                                                                                                                     

Να βραβευτεί! 

‘Η Αμάλθεια’, ένα μυθιστόρημα 409 σελίδων, είναι τόσο γεμάτο οικεία Κρήτη που το διαβάζεις απνευστί…                                                                                        

Η ιστορική αλήθεια μπλέκεται με μαεστρία με τους μύθους μας για να μας λύσει απορίες ή για να προβάλλει ερωτήματα ζωής.                                                                                                                     Κάθε σελίδα του είναι και μια εικόνα θελκτικά ζωντανή, που άλλοτε αναδύεται στο χώρο σου και σε περιβάλλει, κι άλλοτε σε αναγκάζει να βουτήξεις, να εμβαπτιστείς στον άχρονο αιθέρα του νησιού μας.                                                         

Μόνο αμέτοχος αναγνώστης δε μένεις… Στην αρχή γίνεσαι ιστορικό-κοινωνικός παρατηρητής. Μετά, ακολουθείς το μίτο και θαρρείς πως ζεις στο Σφεντύλι στα 1962.                                                                                                 Η Αμάλθεια είναι ένα βιβλίο γνώσης, πλοκής και Κρητικού πολιτισμού.                   

Η Αμάλθεια είναι ένα βιβλίο για βραβεία.                                                                           Κι αν οι παλαιοελλαδίτες δεν το βραβεύσουν είναι δικιά μας δουλειά να το κάνουμε!  

Αναζητώντας το μυθικό Τάλω

Το διήγημα περιγράφει την 7ήμερη αναζήτηση στοιχείων για το μυθικό   Τάλω. Μια περιπλάνηση που κυκλώνει το νησί όπως έκανε στις περιπολίες του ο Τάλως. Από τα Φαλάσαρνα, μέχρι το ανάκτορο στη Ζάκρο και την απομακρυσμένη ναυτική μας βάση στο Κυργιαμάδι και πίσω στο Σφήναρι.                                                                                                                      Το βιβλίο είναι για μαθητές που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα Αγγλικής γλώσσας για 4 χρόνια. Στις 63 σελίδες του παρουσιάζονται μύθοι και στοιχεία της Μινωικής Κρήτης, ιστορικά γεγονότα, στοιχεία της χλωρίδας/πανίδας και έθιμα μας. Τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με 77 φωτογραφίες, διαγράμματα, χάρτες και 115 Ελληνικές λέξεις δάνεια στην Αγγλική. Επώνυμοι και ανώνυμοι προσφέρουν μια ντουζίνα ερμηνείες για τον Τάλω.                                                                                                  Οι έφηβοι αναγνώστες καλούνται συνεχώς να κρίνουν την πλοκή και στο τέλος να επιλέξουν την ερμηνεία που προτιμούν.        

 Τα βιβλία ‘In search of the mythical Talos’, ‘Μαθαίνω εύκολα΄, ‘Θυµάµαι εύκολα’ και  ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ. 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα