Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Από την τάξη… στο περιβόλι (φωτ.)

Στην καρδιά της παλιάς πόλης Ρεθύμνου, σε δυο στρέμματα γης, συντελείται ένα μικρό εκπαιδευτικό «θαύμα», έξω από τη… βασική ύλη του σχολείου.
Ένα μεγάλο περιβόλι, κρυμμένο μέσα στα σπίτια της παλιάς πόλης, γνωστότερο στους παλιούς ρεθυμνιώτες ως «Περβόλα» σκάβεται, φυτεύεται, ποτίζεται από μικρά χεράκια με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και γονιών. Η γη καρπίζει και τα προϊόντα της απολαμβάνουν προς το παρόν οι μικροί αγρότες και οι οικογένειές τους αλλά μελλοντικά με την αύξηση της παραγωγής θα δίνονται και στο συσσίτιο της Μικρής Παναγίας, στο οποίο καθημερινά σιτίζονται παιδιά της παλιάς πόλης.
Το 1ο Δημοτικό σχολείο έκανε τη διαφορά και ανοίγει δρόμους και για άλλα σχολεία για μια πραγματικά βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση, για ουσιαστική επαφή των παιδιών με τη φύση και για την εμπέδωση του αισθήματος αλληλεγγύης.
Εμπνευσμένοι δάσκαλοι του σχολείου με τη βοήθεια γονέων και τη συμπαράσταση του δήμου Ρεθύμνου που κόπιασε για την παραχώρηση του χώρου από τον ιδιοκτήτη, πήραν ένα εγκαταλελειμμένο χώρο και τον έκαναν ένα περιβόλι όμορφο που αυτήν την εποχή είναι γεμάτο κολοκύθες, ντομάτες, φασολάκια και άλλα κηπευτικά. Οι μικροί μαθητές από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα εργάστηκαν σκληρά μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, παίζοντας ταυτόχρονα και ανακαλύπτοντας τις χαρές της φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον.
Παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη, με ελάχιστους ελευθέρους χώρους, έχουν τη δυνατότητα να ’ρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση, βλέπουν πως φυτεύονται οι σπόροι, πως μεγαλώνουν και τι περιποίηση χρειάζονται για να αναπτυχθούν και βέβαια πως συλλέγονται οι καρποί για να φτάσουν στο τραπέζι μας.
ΠΩΣ Η ΙΔΕΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Στην ύλη της τρίτης δημοτικού έχει ένα μάθημα που λέγεται υιοθετούμε ένα οικόπεδο. Σκεφτήκαμε σαν τάξη να πάμε στον δήμαρχο και να του ζητήσουμε κάποιο οικόπεδο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό σχολικό κήπο», μας είπε ο δάσκαλος του 1ου Δημοτικού, Σταμάτης Βεδουράς.
Ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε στο αίτημα και τελικά μετά από κάποιες διαδικασίες ο δήμος κατέληξε ότι κατάλληλος χώρος μπορεί να είναι η «Περβόλα» των δυο στεμμάτων. Αρχικά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες, αλλά με τη στήριξη και τις προσπάθειες του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη και του αντιδημάρχου, Μίνωα Αλεφαντινού, συμφώνησαν να παραχωρηθεί ο χώρος για χρήση στο σχολείο.
Τον Ιούνιο ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού καταρχήν του χώρου με την οικονομική στήριξη του δήμου και της μητρόπολης και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα γονείς, δάσκαλοι και παιδιά μαζεύονταν στο χώρο και άρχισαν το φύτεμα, το σκάλισμα, το ξεχορτάριασμα.
Πολλοί επαγγελματίες επίσης βοήθησαν οικονομικά την προσπάθεια και με προσωπική εργασία αλλά και με υλικά, κάνοντας πραγματικότητα την ιδέα.
Η συγκομιδή ήταν πολύ καλή το καλοκαίρι και τώρα μικροί και μεγάλοι «αγρότες» βάζουν νέους στόχους για το χειμώνα. «Τα παιδιά που δουλεύουν και ιδρώνουν στην Περβόλα παίρνουν ένα μέρος της συγκομιδής, ως μια χειροπιαστή ανταπόδοση των κόπων τους και το υπόλοιπο κομμάτι θα πηγαίνει στο συσσίτιο των παιδιών της Μικρής Παναγίας. Τώρα θα βάλουμε πατάτες, όσπρια και τα χειμωνιάτικα λαχανικά και θα έχουν τα πάντα», σημείωσε ο κ. Βεδουράς.
Στα μελλοντικά σχέδια είναι η οργάνωση σεμιναρίων για παιδιά με απώτερο σκοπό το περιβόλι να μην μείνει στα όρια του «τούρκικου» σχολείου, αλλά να ανοίξει και για τα άλλα σχολεία της πόλης, να μπορούν να συμμετέχουν δηλαδή μαθητές από άλλα σχολειά στη διαδικασία, να γίνει ένας υπαίθριος χώρος βιωματικής μάθησης, να βγάλει τα παιδιά από τα στενά όρια των τάξεων, να τα βοηθήσει να αντιληφθούν τη μαγεία της φύσης .
«Σκεφτόμαστε επίσης να κάνουμε ένα σεμινάριο φυσικής δόμησης, τα σπίτια δηλαδή που χτίζονται με λάσπη και άχυρο, γενικά να λειτουργήσει σαν χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλα τα σχολεία.
Έχουμε σκοπό επίσης δάσκαλοι του σχολείου να το εντάξουμε στο πρωινό μας πρόγραμμα, δηλαδή τρεις ώρες την εβδομάδα να πηγαίνουμε εκεί. Θα κάνουμε τώρα τον Σεπτέμβριο ένα σεμινάριο φύτευσης, τα φυτά θα τα έχουμε στο σχολείο και μόλις μεγαλώσουν θα τα πάμε στο περιβόλι να φυτέψουμε. Θα τα παρακολουθούμε από το σπόρο μέχρι να καρπίσουν», τόνισε ο κ. Βεδουράς.
Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιοι χώροι στα αστικά δομημένα περιβάλλοντα: «Ο δήμος Ρεθύμνου στην ουσία μεσολάβησε για έναν χώρο που είναι χαρακτηρισμένος από το σχέδιο της παλιάς πόλης για χώρος αναψυχής και πρασίνου και έγινε από τώρα χώρος πρασίνου χωρίς να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης του. Το δούλεψε καλά το θέμα και ο κ. Αλεφαντινός και εγώ όσο μπορούσα και βλέπουμε ότι αποδεικνύεται η σημασία των χώρων αυτών σε αστικά δομημένα περιβάλλοντα όπως είναι αυτά των παλαιών πόλεων. Αυτοί οι χώροι είναι οάσεις και πρέπει τώρα να βρούμε τον τρόπο να αποκαταστήσουμε και την ιδιοκτησιακή ισορροπία ώστε να μην είναι προσωρινό».
Ο Διευθυντής Κλέαρχος Σταυριδάκης υπογράμμισε ότι φέτος το σχολείο θα οργανώσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε αυτό το περιβόλι και το σχολείο θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει πραγματικά και τα προϊόντα που θα παραχθούν να τα δίνει στο συσσίτιο της ενορίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα