Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Από την Τεχεράνη στην Κρήτη

Με δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά το νησί μας με ένα από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της Ασίας όπως είναι ο Περσικός, γιορτάζει τα 10 χρόνια της πολιτιστικής του παρουσίας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.
Συγκεκριμένα σήμερα Σάββατο στις 8.30μμ, θα παρουσιαστεί στο χώρο του Μουσείου στο Δρομόνερο η εικαστική έκθεση «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Ύπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» με έμπνευση από το στίχο του Πέρση λυρικού ποιητή του 14ου αιώνα Χαφέζ, με συμμετοχή 8 Ιρανών γυναικών ζωγράφων και 8 Ελληνίδων ζωγράφων.
Συμμετέχουν οι 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι: Sahar Azizi, Azadeh Etebarian, Sepideh Fathi, Saeede Hatami, Azita Saremi, Shaghayegh Shojaian, Maryam Mousavi, Zeynab Movahed και οι 8 Ελληνίδες ζωγράφοι: Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αντιγόνη Καββαθά, Ελένη Μανωλαράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Μαρία-Σοφία Ξενάκη, Σύλβια Πετσούρα.
Αύριο Κυριακή πάντα στο πλαίσιο της ίδιας σειράς δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ, στο Ανοικτό Αίθριο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70) προβολή οκτώ ταινιών μικρού μήκους με θέμα: «8 Ιρανοί Σκηνοθέτες εξερευνούν τη Γυναικεία Ταυτότητα».
Σε αυτές 8 Ιρανοί σκηνοθέτες βλέπουν, αποτυπώνουν και αναλύουν μέσα από την ιδιαίτερη, ο καθένας τους, προσωπική κινηματογραφική οπτική την καθημερινότητα, τις δράσεις, τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μιας σειράς Ιρανών γυναικών-ηρωίδων εστιάζοντας στις πολλαπλές εκφάνσεις της πολυεπίπεδης Γυναικείας Ταυτότητας που καθεμία από τις ηρωίδες εμπεριέχει. Θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες: «Pale mirrors» του Salem Salavati, «Exchange» του Abolfazl Azizi, «Hostess» του Omid Abdollahi, «Temporary» του Behzad Azadi, «For sale» του Ali Banaiyan, «Withheld» του Mohammad Soraya, «Manicure» του Arman Fayaz, «Ayoob» του Amin Qavami.
Για τις εκδηλώσεις παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου χθες στα γραφεία της Π.Ε.Χανίων.
Ο υπεύθυνος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης που επιμελήθηκε την έκθεση ζωγραφικής επεσήμανε ότι σε αυτά τα 10 χρόνια στο Μουσείο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 δράσεις πολιτισμού και χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις δύο εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου που διοργανώνονται σε συνεργασία με σημαντικά πρόσωπα της Ανατολής. Δήλωσε δε ιδιαίτερα χαρούμενος που 3 από τις Ιρανές ζωγράφους βρίσκονται στα Χανιά.
Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος που έχει και αυτός την επιμέλεια της έκθεσης ζωγραφικής δήλωσε ευτυχής που συμμετέχει σε αυτό το εξαιρετικό γεγονός που φέρνει κοντά 8 Ελληνίδες και 8 Ιρανές καλλιτέχνιδες εξερευνώντας την διεθνή γλώσσα της ζωγραφικής αλλά από δύο τελείως διαφορετικές θέσεις και τάσεις.
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Νίκος Δασκαλάκης καλωσόρισε τις γυναίκες από Ιράν και Ελλάδα που συμμετέχουν στην έκθεση και δήλωσε χαρούμενος που υπάρχει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στον Δήμο Πλατανιά το οποίο ταξιδεύει 10 χρόνια τώρα στη θάλασσα του πολιτισμού και κάλεσε τον κόσμο να δει την έκθεση για να πάρει τα μηνύματα του.
O Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον διότι δείχνει ότι οι πολιτιστικές δράσεις ενώνουν τους λαούς. Επίσης οι δύο αυτές εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν μία αφετηρία για διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών και σε άλλους τομείς ενώ κάλεσε τους Χανιώτες να τις επισκεφτούν αλλά και τους ξένους επισκέπτες μετά από σχετική ενημέρωση στις ξενοδοχειακές μονάδες.
Στη συνέχεια μίλησαν οι 3 από τις Ιρανές ζωγράφους που συμμετέχουν στην έκθεση και βρίσκονται στα Χανιά.
Η Azadeh Etebarian για τα έργα της με βαθύ αντιπολεμικό χαρακτήρα καθώς προσπαθεί με πιο αστείο τόνο να αναφερθεί σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο πόλεμος, η Sepideh Fathi που με διάφορα υλικά και χρώμα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά και τις χαρές των γυναικών που εκφράζουν την ομορφιά και τη γαλήνη σε όλο τον πλανήτη  και η Saeede Hatami που επιλέγει να ζωγραφίζει μοντέλα χωρίς άκρα θέλοντας να δείξει ότι η ζωή της γυναίκας είναι συχνά ακρωτηριασμένη τόσο στο Ιράν όσο και γενικά στον πλανήτη λόγω της έλλειψης ισότητας και με τον σεξισμό εναντίον των γυναικών να κυριαρχεί πολλές φορές.
Τέλος ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης που επιμελήθηκε την προβολή των ταινιών μικρού μήκους δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε 34 ταινίες που παρουσιάστηκαν σε διεθνές Φεστιβάλ στην Αθήνα και χαρακτήρισε εξαιρετικό τον ιρανικό κινηματογράφο που όμως τον γνωρίζουμε κυρίως από τις μεγάλου μήκους ταινίες.
“Ολες οι ταινίες εστιάζονται στην γυναίκα με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και μιλάνε για το πως εμφανίζεται στην καθημερινή της ζωή στο Ιράν. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Χανιώτες τις ταινίες αυτές που είναι μικρά αριστουργήματα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα