Με το βλέμμα στραμμένο άλλοτε στις αρχές του 20ου αιώνα και το θρυλικό οδοιπορικό σύγγραμμα του Γερμανού φιλέλληνα Μιχαήλ Δέφνερ με τίτλο “Οδοιπορικαί εντυπώσεις από την Δυτικήν Κρήτη” κι άλλοτε στις ζωντανές μέχρι σήμερα λαϊκές παραδόσεις της τοπικής κοινωνίας ή τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται για το μέλλον της περιοχής, όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε το Σάββατο στο ΤΕΕ-ΤΔΚ είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χθες, το σήμερα και το αύριο της επαρχίας Σφακίων και να αισθανθούν κάτι από την διαχρονική της γοητεία και δύναμη.
Ειδικότερα, στην εκδήλωση με τίτλο “Μνήμη και προοπτική… από τον Άγιο Παύλο, στην Αγία Ρουμέλη και στις Πόρτες”, που διοργάνωσαν το ΤΕΕ-ΤΔΚ με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, αναδείχθηκαν πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού, της οικονομίας αλλά και της φυσικής ομορφιάς των Σφακίων που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.
Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων η Δρ Κατερίνα Τζανακάκη αναφέρθηκε στην αρχαία Τάρρα Σφακίων η οποία υπήρξε μια μικρή αυτόνομη πόλη της αρχαιότητας στην έξοδο του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς προς το Λυβικό πέλαγος. Μια πόλη που αναπτύχθηκε στον πρώιμο 7ο αιώνα προ Χριστού και η οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένει ακόμα ανεξερεύνητη καθώς δεν έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα της. Ωστόσο, τα ευρήματα από το αρχαίο νεκροταφείο που φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, μαρτυρούν πως επρόκειτο για μια πόλη που συμμετείχε σε πολλές συμμαχίες, ενώ πριν την καταστροφή της το 365 μ.Χ. από σεισμό λειτουργούσε ως ενδιάμεσος διαμετακομιστικός σταθμός στα εμπορικά δίκτυα από και προς τη Βόρεια Αφρική και είχε αναπτύξει σχέσεις με νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Συλλόγου Χανίων Σταύρος Μπαδογιάννης, με αφορμή το οδοιπορικό του Μιχαήλ Δέφνερ το οποίο ο Γερμανός φιλέλληνας πραγματοποίησε πριν από 104 χρόνια σε ηλικία 73 ετών, μίλησε για τις φυσικές ομορφιές της επαρχίας Σφακίων που αποκαλύπτονται το ίδιο εντυπωσιακές και στους σημερινούς περιηγητές καθώς η ανθρώπινη επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον παραμένουν περιορισμένες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών Χανίων Ευτύχης Κοπασάκης αναφέρθηκε στις ζωντανές παραδόσεις της περιοχής, όπως το ριζίτικο τραγούδι και οι βυζαντινές εκκλησίες, υπογραμμίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρης Βιριράκης εστίασε στα αναπτυξιακά λιμενικά έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή και τα οποία πρόκειται να δώσουν σημαντική αναπτυξιακή και οικονομική ώθηση στα Σφακιά και ευρύτερα στη νότια δυτική Κρήτη. Ειδικότερα μίλησε για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων ύψους 1,2 εκατ. ευρώ οι οποίες θα επιτρέψουν να δρομολογηθούν οι μελετητικές εκκρεμότητες που υπάρχουν για την αναβάθμιση ή και την εκ νέου κατασκευή λιμανιών στον Νομό Χανίων. «Ελπίζουμε ότι την ερχόμενη 5ετία θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση κάποιων από τα έργα αυτά», ανέφερε και διευκρίνισε ότι οι μελέτες που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν την κατασκευή ενός μεγαλύτερου λιμανιού στα Σφακιά, την αναβάθμιση της υφιστάμενης προβλήτας στην Αγία Ρουμέλη και τη δημιουργία ενός νέου λιμανιού στην περιοχή “Μασχάλη”, καθώς και λιμενικά έργα στη Γαύδο, στην Παλαιόχωρα αλλά και στη Σούδα.
Ο ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης μίλησε για τις δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από περιπατητικά δίκτυα αλλά και την προστασία και ανάδειξη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Εισήγηση πραγματοποίησε επίσης ο δικηγόρος και ερευνητής Βασίλης Μαροπάκης ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Νικολέτα Κοπάση.