Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Aπό τον Πύργο Ψηλονέρου στη Νορμανδία

Ο ταξίαρχος Τζέιμς Χάργκεστ είναι αυτός που σήμερα θεωρείται από πολλούς ότι είχε σημαντικές ευθύνες στο ότι χάθηκε το αεροδρόμιο Μάλεμε, γεγονός που συνέβαλε στην πτώση της Κρήτης το Μάη του 1941.
Ποιος ήταν όμως ο Νεοζηλανδός αξιωματικός που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην τύχη του νησιού μας?
Γεννημένος το 1891 στη Νέα Ζηλανδία ήταν αγρότης στην πατρική φάρμα όταν τον Αύγουστο του 1914 με το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου πολέμου κατατάχτηκε εθελοντής. Στην Καλλίπολη το 1915 υπηρετώντας ως έφεδρος αξιωματικός τραυματίζεται σοβαρά. Αναρρώνει όμως και επιστρέφει στο Δυτικό Μέτωπο όπου διακρίνεται στην περίφημη μάχη του Σωμ τον Σεπτέμβριο 1916. Το τέλος του πολέμου τον βρίσκει παρασημοφορημένο να διοικεί ένα τάγμα.
Επιστρέφει στην πατρική του φάρμα και συνεχίζει την αγροτική ζωή. Το 1931 εκλέγεται βουλευτής στο κοινοβούλιο της Ν. Ζηλανδίας.
Τον Σεπτέμβριο 1939 προσφέρεται ξανά να επιστρέψει στον στρατό, δεν κρίνεται όμως ικανός για λόγους υγείας. Ωστόσο με την μεσολάβηση του πρωθυπουργού της χώρας (την κυβέρνηση του οποίου στηρίζει με την ψήφο του στο κοινοβούλιο) γίνεται δεκτός στον στρατό της Ν. Ζηλανδίας και τοποθετείται επικεφαλής της 5ης ταξιαρχίας.
Συμμετέχει στην εκστρατεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας με την  Νεο Ζηλανδική Μεραρχία στην γραμμή Αλιάκμονα και μεταφέρεται κατά την υποχώρηση στην Κρήτη τον Απρίλιο 41. Στο τομέα ευθύνης του είναι η περιοχή του αεροδρομίου Μάλεμε και η περιοχή Δυτικά του Πλατανιά, Στο Μάλεμε τοποθετεί το 21ο τάγμα με τον ταγματάρχη ΄Αντριους. Ο ίδιος τοποθετεί το αρχηγείο της ταξιαρχίας του στον Πύργο Ψηλόνερου σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο.
Όταν ξεκινά η μάχη στις 20 Μάη ο έντονος βομβαρδισμός ξυπνά στον Χάργκεστ τις μνήμες από την φοβερή μάχη του Σωμ με τις εκρήξεις των οβίδων και του προξενεί λήθαργο και σύγχυση. Ο ταγματάρχης ΄Αντριους πάνω στον λόφο που σήμερα είναι το Γερμανικό νεκροταφείο δέχεται κύματα Γερμανικών επιθέσεων και απεγνωσμένα ζητά από τον Χάργκεστ ενισχύσεις για να κρατήσει την θέση του. Ο ταξίαρχος εσφαλμένα τον πληροφορεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενισχύσεις και τον αφήνει μόνο του αποκλεισμένο στο Μάλεμε. Αργά το απόγευμα ο ΄Αντριους πληροφορεί τον Χάργκεστ ότι δεν μπορεί να κρατήσει άλλο την θέση του και ότι το βράδυ σχεδιάζει να αποχωρήσει. Ο Χάργκεστ αν και γνωρίζει την κρισιμότητα του αεροδρομίου στην έκβαση της συνολικής μάχης, του απαντά αν πρέπει να φύγεις φύγε. Το βράδυ ενώ γίνεται σύσκεψη του επιτελείου του  για αντεπίθεση στο αεροδρόμιο τους ανακοινώνει ότι έχει πονοκέφαλο και πάει για ύπνο, προκαλώντας άσχημες εντυπώσεις στους υφισταμένους του.
Ο Χάργκεστ αφήνει το νησί με υδροπλάνο στις 31 Μαΐου και αναχωρεί για την Αίγυπτο.
Στην Αίγυπτο κατηγορεί τον Φράυμπεργκ στην συνάντηση που έχει με τον Νεοζηλανδό πρωθυπουργό, αλλά ο Φράυμπεργκ έχει την στήριξη του ίδιου του Τσόρτσιλ του οποίου τυγχάνει προσωπικός φίλος. CHARGESTΠαρά την άσχημη συμμετοχή του στην Μάχη της Κρήτης στον Χάργκεστ όχι μόνο δεν καταλογίζονται ευθύνες αλλά του απονέμεται και το παράσημο των διακεκριμένων πράξεων.
Στις 27 Νοέμβριου 41 κοντά στο Τομπρούκ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος μαζί με 700 στρατιώτες της ταξιαρχίας του, από ένα ελιγμό που πραγματοποιούν τα Γερμανικά τανκς. Μεταφέρεται στο στρατηγείο του Ρόμελ ο οποίος τον συγχαίρει για τον ηρωισμό των Νεοζηλανδών στρατιωτών.
Ακολούθως μεταφέρεται ως αιχμάλωτος πολέμου σε ένα πύργο κοντά στην Φλωρεντία (σήμερα έπαυλη πολυτελείας) όπου κρατείται μαζί με άλλους συμμάχους ανώτατους αξιωματικούς Τον Μάρτη του 43 καταφέρνει μαζί με άλλους 6, εκμεταλλευόμενοι τις χαλαρές συνθήκες φύλαξης να δραπετεύσει και να φτάσει στην ουδέτερη Ελβετία. Από εκεί με τη  βοήθεια της Γαλλικής αντίστασης φτάνει στο Βρετανικό προξενείο της Βαρκελώνης και από εκεί στην Αγγλία. Τον ίδιο χρόνο επανεκλέγεται στο κοινοβούλιο της χώρας του.
Ωστόσο δεν θα σταθεί τυχερός μέχρι το τέλος του πολέμου. Τον Ιούνιο 44 τοποθετείται εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας στην μεγάλη απόβαση της Νορμανδίας. Εκεί θα τον βρει ο θάνατος από θραύσμα οβίδας τον Αύγουστο του 1944 και θα κηδευτεί σε Βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο της περιοχής.

εκ του Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Ο Πρόεδρος        Η Γεν. Γραμμ.
Κουκουράκης Ι.     Ατσαλάκη Γ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα