Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αποχωρούμε οριστικά από την ΕΕ – Ενωτική αλλά αποφασισμένη η Τερέζα Μέι

Ενωτική, εμφατική στο ότι «οι πολίτες πρέπει να έχουν περισσότερο έλεγχο στις ζωές τους» – φράση-κλειδί που απηχούσε τη συνηθέστερη απάντηση των ψηφοφόρων του Brexit προς τους δημοσκόπους, όταν καλούνταν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους – κι ανατρεπτική, αφού έδωσε στον Μπόρις Τζόνσον το υπουργείο… Εξωτερικών, η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας δίνοντας το στίγμα της πρωθυπουργίας της.

Πρωθυπουργία που θα χαρακτηρίζεται, όπως είπε η ίδια, από «ριζικές αλλαγές» ώστε η κυβέρνηση «της οποίας θα ηγείται να υπηρετεί όχι τα συμφέροντα των λίγων προνομιούχων αλλά του λαού».
Στην ομιλία της στάθηκε ιδιαιτέρως και στη σημασία που έχει η ενότητα κι, εξάλλου, η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ αντιμετωπίζει την πρόκληση να ενώσει το κόμμα των Συντηρητικών και μια βαθιά διχασμένη κοινωνία λόγω του δημοψηφίσματος.
Ξεκαθάρισε δε τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά στο Brexit, υπογραμμίζοντας ότι «η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ, σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ», ενώ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την κάλεσε πιεστικά να αρχίσει «σύντομα» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.
Νέα κατάσταση
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας γι’ αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς τη Μέι, την οποία ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter. Και ο Λευκός Οίκος, αφού συγχάρηκε τη Μέι, διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι θα διαχειριστεί με επιτυχία το Brexit.
Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης να διαμορφώσει ένα «νέο, ισχυρό, θετικό ρόλο παγκοσμίως για τη χώρα», καθώς, όπως είπε, «μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής».
Χάρη του… Brexit, θα δημιουργηθεί ειδικό χαρτοφυλάκιο, αυτό του υπουργού που θα διαπραγματευτεί την έξοδο, το οποίο δόθηκε στον Ντέιβιντ Ντέιβις και ο οποίος αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ρόλο από τον ηγέτη της καμπάνιας Leave και νυν υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Πολλοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της Μέι στοχεύει να τον «έχει υπό επιτήρηση», καθώς αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα περίμενε το πρώτο «στραβοπάτημα» για να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.
Ο Χάμοντ
Ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Εξωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Η αποχώρηση άλλωστε του Τζορτζ Οσμπορν θεωρούνταν βέβαιη, καθώς η Μέι είχε συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές μαζί του με αφορμή την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τη λιτότητα που εφάρμοσε στα έξι χρόνια της θητείας του.
Η κυβέρνηση της Μέι θα έχει έντονη γυναικεία παρουσία με την Αμπερ Ρουντ, πρώην υπουργό Ενέργειας, να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε ό,τι αφορά στον Ντέιβιντ Κάμερον ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος, όταν αποχαιρέτισε τους βουλευτές κατά την τελευταία εμφάνισή του ως πρωθυπουργού στην αίθουσα της Βουλής.
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και το Εργατικό κόμμα: «Εμείς, (οι Συντηρητικοί) είχαμε μία παραίτηση, υποψηφιότητες, κούρσα διαδοχής και στέψη. Αυτοί (οι Εργατικοί) δεν έχουν καν αποφασίσει ποιοι είναι οι κανόνες. Αν κερδίσουν τις εκλογές, θα θέλουν έναν χρόνο για να αποφασίσουν ποιος θα καθίσει πού».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ
Προελαύνουν οι ακροδεξιές κυρίες της ΕΕ
Εκτός από την Τερέζα Μέι, μια σειρά από δεξιές ή ακροδεξιές «σιδηρές κυρίες» στην Ευρώπη -στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία- κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά την προσφυγική κρίση ενισχύοντας την αντιμεταναστευτική ρητορική τους. Πρώτη διδάξασα η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, που στον πρώτο γύρο των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών αναδείχθηκε σε αριθμό ψήφων πρώτη πολιτική δύναμη. Βάζοντας ένα πιο μετριοπαθές περιτύλιγμα στο ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της και διατηρώντας την αντιμεταναστευτική ρητορική και τα σκληροπυρηνικά του στελέχη, όπως είναι η ανιψιά της, Μαριόν, η Λεπέν θα διεκδικήσει με αξιώσεις του χρόνου το Μέγαρο των Ηλυσίων (οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν πρώτη στον α’ γύρο αλλά να ηττάται από την Κεντροδεξιά στον β’ γύρο). Και η ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική της Γερμανίδας Φράουκε Πέτρι έχει βρει ευήκοα ώτα στη χώρα της. Η νεαρή επικεφαλής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) έχει προτείνει ακόμα και «να πυροβολούνται οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με την Αυστρία» προκαλώντας σάλο αντιδράσεων. Η εκλογή της στην ηγεσία του AfD πριν από έναν χρόνο έκανε το κόμμα πιο ξενοφοβικό, οδήγησε σε παραιτήσεις στελεχών, αλλά το ανέδειξε σε τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία, που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στην ΕΕ. Με τα ξενοφοβικά μηνύματα το ακροδεξιό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας επανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο, έπειτα από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση. Νέα πρωθυπουργός της χώρας διορίστηκε η Μπεάτα Σίντλο, η οποία τηρεί σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και ξεκαθαρίζει επανειλημμένα στην ΕΕ ότι η χώρα της δεν μπορεί να δεχθεί καθόλου πρόσφυγες.

 

ΠΗΓΗ: ethnos.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα