Αυξάνονται οι συσκευασίες ελαιολάδου στην εστίαση
» Παρά τις αντιδράσεις βιομηχανιών
Αποδεκτές έγιναν, τελικά, από την κυβέρνηση, σχεδόν όλες οι προτάσεις που έκανε ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για τη διάθεση του ελαιολάδου στη λιανική αγορά και στις επιχειρήσεις εστίασης με τα επανειλημμένα υπομνήματα που υπέβαλε από το 2001 προς τα Υπουργεία Αναπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτό προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 30/3 στη Βουλή με το οποίο, ενώ αποφεύχθηκε τελικά η κατάργηση της απαγόρευσης των μιγμάτων ελαιολάδου σπορελαίων, ψηφίστηκε η αύξηση των συσκευασιών ελαιολάδου ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, καντίνες κ.ά.) από 5 λίτρα που ήταν σε 10, 20, 25 και 50 λίτρα.
Έτσι, τελικά διαπιστώνεται ότι εισακούστηκαν και «έπιασαν τόπο» οι περισσότερες προτάσεις που υποβάλλονται από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. με σχετικά Υπομνήματα από το 2011 μέχρι και τις αρχές του 2014 στα Υπουργεία Αναπτυξης και Αγροτικής Αναπτυξης, τους βουλευτές και την Περιφέρεια Κρήτης.
Και αυτά επιτεύχθηκαν, παρά τις αντιδράσεις των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας, οι οποίες, χρόνια τώρα, είναι αρνητικές για την αύξηση των συσκευασιών στην εστίαση, για λόγους που, κατά την άποψή μας, δεν ευσταθούσαν και ήταν αντίθετες ακόμη και για τα δικά τους συμφέροντα.
Θετικά, στην όλη εξέλιξη, πρέπει να σημειωθεί ότι συνέβαλαν και οι επερωτήσεις των βουλευτών Αυγενάκη και Βολουδάκη με τις οποίες υποβλήθηκε και συζητήθηκε λεπτομερώς το Υπόμνημα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Με τη νέα ρύθμιση, αίρονται πλέον όλα τα εμπόδια για την κατανάλωση ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης που καταναλώνουν καθεμιά 2 – 3 τόνους λαδιών ετησίως και 10άδες χιλιάδες τόνους σε επίπεδο χώρας.
Οι επιχειρήσεις αυτές, που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες φριτέζες χωρητικότητας 10-30 λίτρων, διευκολύνονται πλέον αρκετά και οικονομικά, αλλά και λειτουργικά. Κι αυτό γιατί τώρα θα έχουν την ευχέρεια και χαμηλότερου κόστους, αλλά και μεγέθους συσκευασιών που προσαρμόζονται καλύτερα στις απαιτήσεις των αποθηκευτικών και λειτουργικών τους εγκαταστάσεων.
Ταβέρνες καινοτομούν στην κατάργηση των μπουκαλιών του “λαδόξιδου”, αλλά… με εσφαλμένο τρόπο!
» Προσφέρουν επώνυμες, αλλά… ανοιγμένες φιάλες ελαιολάδου, αντίθετα από το κρασί και το… νερό!
Αρκετές ταβέρνες τελευταία, με δική τους πρωτοβουλία, άρχισαν να προσφέρουν ελαιόλαδο για νωπή χρήση σε σαλάτες, βραστά, ψητά, στα τραπέζια τους, όχι με τα γνωστά μπουκάλια του χύμα «λαδόξιδου», αλλά με επώνυμες φιάλες.
Η πρωτοβουλία αυτή, που προφανώς οφείλεται στην πρόθεση των επιχειρήσεων να καινοτομήσουν και να «ανταποκριθούν» στη ρύθμιση που προτάθηκε από τα ελαιοπαραγωγικά κράτη στην Ε.Ε. τελευταία, θεωρείται κατ’ αρχάς θετική.
Δυστυχώς όμως οι φιάλες αυτές σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ φέρουν επώνυμες ετικέτες, δεν προσφέρονται σφραγισμένες, όπως γίνεται με το κρασιά, ακόμα και με το νερό! Παρουσιάζουν έτσι προϊόν με αμφισβητούμενη ταυτότητα και μειωμένη αξιοπιστία που απωθεί αντί να έλκει τους ενημερωμένους πελάτες, ενώ παράλληλα δυσφημεί και τις ετικέτες που το φέρουν.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η σχετική ρύθμιση για υποχρεωτική χρήση μη ξαναγεμιζόμενων επώνυμων συσκευασιών ελαιολάδου, αποσκοπούσε στην προσφορά στους καταναλωτές ελαιολάδου γνωστής και εγγυημένης από την εταιρεία της ετικέτας, ποιότητας και γνησιότητας.
Γιατί, είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο χύμα που προσφέρεται με τα γνωστά «λαδομπούκαλα» στα τραπέζια, δεν έχει ούτε εγγυημένη ταυτότητα, ούτε βέβαια την υψηλή γευστικότητα του έξτρα παρθένου! Κι αυτό γιατί, ακόμη και αν αρχικά είναι ποιοτικό, στη συνέχεια αλλοιώνεται πολύ γρήγορα από το φως, τον αέρα και τη θεοκρασία που αποτελούν τους βασικούς παράγοντες οξείδωσης και γευστικής υποβάθμισης του ελαιολάδου. Έτσι, οι πελάτες που το δοκιμάζουν αισθάνονται δυσάρεστη απωθητική γεύση που δυσφημεί και το κατάστημα και ευρύτερα το ελληνικό ελαιόλαδο! Ας το προσέξουν!
Καλή η νέα ανθοφορία, αλλά απαιτεί προστασία από ξηρασία και νοτιάδες!
» Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προετοιμάσουν τα δίκτυα άρδευσης
και οι παραγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα
Καλή φαίνεται να προοιωνίζεται η ερχόμενη σοδειά για την Κρήτη με βάση τις πρώτες ενδείξεις της ανθοφορίας, καίτοι η πρόωρη εμφάνισή της σε μερικές περιοχές προκάλεσε κάποιες ανησυχίες σε αρκετούς ελαιοπαραγωγούς.
Πράγματι η φετινή ανθοφορία, καίτοι μέχρι στιγμής εμφανίζεται γενικά καλή, παρουσιάζει όμως κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά που βασικά οφείλεται στην ταλαιπωρία (στρες) που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα από τους καύσωνες της άνοιξης και την ξηρασία της περασμένης χρονιάς.
Έτσι, είχαμε μια πρόωρη εμφάνιση ανθοταξιών από αρχές Μαρτίου σε μερικές παραλιακές, αλλά και μεσογειακές, περιοχές, αλλά και στη συνεχεία μια ανομοιόμορφη χρονική εξέλιξη της άνθησης σε ελαιώνες της ίδιας περιοχής.
Πάντως, η ανησυχία των παραγωγών, καίτοι υπερβολική, δεν είναι αφύσικη μετά τη δραματική καταστροφή που προκλήθηκε πέρυσι στην παραγωγή εξαιτίας των συνεχών καυσώνων που συνέβησαν πέρυσι κυρίως αρχές Μαΐου –αρχές Ιουνίου χωρίς μάλιστα, ενώ δικαιούνταν, να λάβουν καμία αποζημίωση από τον ΕΛ.Γ.Α.
Βέβαια το ενδεχόμενο νέων καυσώνων, ξηρών νοτιάδων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η καρπόδεση, καίτοι δεν είναι πιθανό, δεν μπορεί να αποκλειστεί και ούτε δυστυχώς να προβλεφθεί.
Επομένως καλό είναι τα αρδευτικά δίκτυα, όπου υπάρχουν, με μέριμνα των Υπηρεσιών και των Δήμων, να τεθούν σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση ζεστών, ξηρών νοτιάδων ή και ασυνήθιστης ξηρασίας οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε αρδεύσεις των ελαιώνων.
Η αναγκαιότητα των αρδεύσεων αυτών έχει αποδειχτεί με πειράματα στο Ινστιτούτο Ελιάς από τα οποία διαπιστώθηκε ότι οι συμπληρωματικές αρδεύσεις, σε περίπτωση ξηρασίας κατά την άνοιξη είναι ωφελιμότερες από ό,τι το θέρος.