Στην αποδοχή της παραχώρησης του φρουρίου Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης το Δ.Σ. Χανίων.
Η σύμβαση με την “Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου” ψηφίσθηκε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, ενώ καταψηφίσθηκε από τον κ. Ειρηναίο Μαράκη που διαφοροποιήθηκε στο ότι το φρούριο πρέπει να δοθεί χωρίς επιβολή εισιτηρίου.
Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης ανέφερε πως μετά το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, το κτήριο του παλιού ΙΚΑ, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ήλθε η ώρα του Ιτζεδίν και ότι από το Φεβρουάριο του 2020 είχε σταλεί σχετικό έγγραφο στην ΕΤΑΔ διεκδικώντας το. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους όρους της σύμβασης παραχώρησης (Σχετικό δημοσίευμα στα “Χ.ν.¨της Τετάρτης) λέγοντας πως “είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή” και ότι το μεγάλο στοίχημα που θα έχει το επόμενο Δ.Σ. είναι να βρει τον τρόπο που γρήγορα, αποτελεσματικά και με σεβασμό στο μνημείο να το ανακατασκευάσει . Συμπλήρωσε πως υπάρχει προσχέδιο προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης για να εκπονηθεί ερευνητικό έργο για την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου και εξήρε τη συμβολή του προέδρου του Δ.Σ. κ. Ε. Δαμιανάκη.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απτέρων κ. Μαρινάκης παρατήρησε πως είναι “ιστορική μέρα για όλους μας και τα Χανιά”.
“Είναι ευχάριστη εξέλιξη αυτή έχουμε κάνει πολλούς αγώνες, όχι μόνο εμείς αλλά και πολλοί φορείς των Χανίων” δήλωσε ο κ. Πέτρος Κοκοτσάκης, που ευχαρίστησε το ΚΚΕ αλλά και τον τύπο για τη συμβολή του.
“Πάρα πολύ κόσμος προσπάθησε – Το ΚΚΕ, οι δημοσιογράφοι, οι δήμοι- από το 1999 που εκλέχθηκα θυμάμαι ότι ήταν διαρκης η συζήτηση για το Ιτζεδίν” υπογράμμισε η κ. Αποστολάκη επισημαίνοντας πως τα τρία μνημεία – Κούλες, Ιτζεδίν, Νησίδα Σούδας- είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την περιοχή.
“Το Ιτζεδίν ανήκει σε μια “τριλογία”, Κούλες Απτέρων, Νησίδα Σούδας. Είναι εξαιρετικής σημασίας, ποτισμένο με πολύ ιστορία” δήλωσε ο Τ. Βάμβουκας που επίσης εξήρε το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Παράλληλα εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στη δημοτική αρχή και όλους όσους συνέβαλλαν στο να πάρει ο Δήμος Χανίων το μνημείο αυτό και ζήτησε να αξιοποιηθεί η εκπαιδευτικός κ. Ε. Καλαϊτζάκη που έχει εργαστεί για τη σωτηρία και την ανάδειξη του χώρου, πρόταση που αποδέχθηκε ο κ. Σημανδηράκης.
“Επί πολλά χρόνια παρότι υπήρχε μια ομόθυμη αγωνία και διεκδίκηση παράλληλα υπήρξε μια εγκατάλειψη, μια φθορά και μια ερείπωση” ανέφερε ο Γιάννης Σαρρής, δηλώνοντας χαρά και ικανοποίηση για την παραχώρηση του χώρου. Ο ίδιος παρατήρησε πάντως πως “δεν είναι χάρισμα αλλά κατάκτηση” η παραχώρηση του Ιτζεδίν.
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Χαράλαμπος Λουτσέτης τόνισε πως “δείχνει ο χώρος αυτό δείχνει πως μπορεί το φως να νικήσει το σκοτάδι. Πως οι πολιτικοί κρατούμενοι δίδασκαν ανάγνωση και γραφή στους ποινικούς κρατούμενους”. Σημείωσε τη σημασία να διασωθεί άμεσα το υπάρχων κτήριο καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Κάλεσε πάντως το Δ.Σ. να μην δεχτεί να υπάρξει απόφαση να μπει εισιτήριο στο Ιτζεδίν καθώς διαφωνεί με την “εμπορευματική χρήση του κάστρου”.
Στην τοποθέτηση του ο Ε. Μαράκης ανέφερε πως αγωνιστές όπως ο Α. Βελουχιώτης και ποιητές όπως ο Τ. Λειβαδίτης φυλακίστηκαν και πρόσθεσε πως η παραχώρηση για να είναι ουσιαστική δεν μπορεί να έχει οικονομικό αντάλλαγμα και ζήτησε να μην υπάρξει κανένα εισιτήριο. Για σημαντική στιγμή για το Δήμο έκανε λόγο Γιάννης Σπυριδάκης ζητώντας από το Δήμο να δει και το θέμα της “Βίλας Κουκουναρά” στις Μουρνιές και ότι εκεί θα μπορούσε να φιλοξενηθεί το ίδρυμα “Μίκης Θεοδωράκης”.
“Βλέπουμε την αδυναμία του κράτους και μπαίνουμε μπροστά” υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Καλογριδάκης προσθέτοντας πάντως πως την τελευταία 4ετία μεγάλωσε η δημοτική περιουσία. Την ανάγκη να διασωθεί το μνημείο και η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου τόνισε ο κατοίκος της περιοχής ο κ. Στεφανάκης.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευτύχης Δαμιανάκης εξήγησε τις προσπάθειες του Δήμου για να πάρει το φρούριο.