Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Αποφάσεις εν κρυπτώ για το σπίτι – μουσείο των Θεοδωράκηδων

Από την… πίσω πόρτα επιχειρεί η δημοτική Aρχή Σημανδηράκη να εγκρίνει την αποδοχή της δωρεάς Μαρινάκη για την ολοκλήρωση του σπιτιού – Μουσείου των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά κι ενώ έχουν διατυπωθεί έντονες αντιδράσεις, με τον Γιώργο Αγοραστάκη να προχωρά χθες σε αιχμηρή ανακοίνωση, ζητώντας την ενεργοποίηση των θεσμικών φορέων προκειμένου να προχωρήσει η ιδέα ίδρυσης ενός Ιδρύματος διεθνούς βεληνεκούς.
Yπενθυμίζεται πως το θέμα επρόκειτο να έλθει προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη, χωρίς να έχει ενημέρωση ο “Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη” (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Αγοραστάκης ενημερώθηκε από δημοτικό σύμβουλο μια ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση!), ωστόσο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων αναβλήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί το Δ.Σ. του “Παγκρήτιου Συλλόγου” αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Πριν όμως ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η δημοτική αρχή φέρνει το θέμα προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Μάλιστα μέλος της Επιτροπής σημείωσε στα “Χ.ν.” ότι αυτό γίνεται προφανώς για να παρακαμφθεί ο “σκόπελος” του Δημοτικού Συμβουλίου και το θέμα να μην περάσει από αυτό.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Στην εισήγηση του θέματος που έχει τίτλο: “Αποδοχή δωρεάς οικονομικού κόστους της εφαρμογής της μελέτης «Δράσεις προβολής και ανάδειξης της ζωής και του έργου του Γιάννη και Μίκη θεοδωράκη στο πατρικό των Θεοδωράκηδων, στον Γαλατά Χανίων” σημειώνεται πως ο Δήμος Χανίων κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Τρίτσης”, με την δημοτική Αρχή Σημανδηράκη να υποστηρίζει πως «λόγω των μεγάλων ποσών χρηματοδότησης που έλαβε ο Δήμος Χανίων στους υπόλοιπους άξονες του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, η εν λόγω πρόταση δεν έλαβε την έγκριση χρηματοδότηση».

ΑΙΧΜΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΑΣΗ

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, κάλεσμα στους θεσμικούς φορείς να «πράξουν το χρέος τους απέναντι στο μεγάλο Έλληνα που δοξάζει στους αιώνες την Κρήτη» και «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν έμπρακτα ότι εννοούν αυτά τα οποία διακηρύττουν για το Μίκη Θεοδωράκη», απευθύνει ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Αγοραστάκης.
Σε αιχμηρή ανακοίνωσή εξηγεί πως παρεμβαίνει « εις απάντηση και των ενεργειών του Δήμου Χανίων για το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων», διαμηνύοντας πως «η εντολή και η ηθική δέσμευση, “το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη να μείνει καθαρό”, για μας είναι νόμος και θα τηρηθεί».
Ο ο κ. Αγοραστάκης (εντολοδόχος του Μίκη Θεοδωράκη και Προέδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη) τονίζει πως «έφτασε η ώρα για την μεγάλη απόφαση της δημιουργίας “Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης”. Ένα Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα στην Κρήτη, ένας φάρος Πολιτισμού της Ελλάδας με παγκόσμια εμβέλεια».
Όπως εξηγεί, «έχοντας την εντολή από το Μίκη Θεοδωράκη -ο υπογράφων Γιώργος Αγοραστάκης μετά της κ. Ρένας Παρμενίδου- και το αποκλειστικό και μόνο (εμείς) δικαίωμα να χρησιμοποιήσομε το όνομά του (σύμφωνα με την διαθήκη του), κίνησα την διαδικασία για την δημιουργία «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης» στην Κρήτη όπου και βρίσκεται η αιώνια κατοικία του».
Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρεται στη σειρά θεσμικών επαφών που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Πολιτείας, προτείνοντάς τους τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιδρύματος και ζητώντας τους να συναποτελέσουν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την δημιουργία του.
Επισημαίνοντας ότι ένα πνευματικό Ίδρυμα με το όνομα “Μίκης Θεοδωράκης” πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα και διεθνή εμβέλεια, ο κ. Αγοραστάκη περιγράφει συνοπτικά την πρόταση που κατέθεσε: «το Ίδρυμα πρέπει να είναι Κοινωφελές και να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Να διέπεται από την σχετική με τα κοινωφελή Ιδρύματα νομοθεσία. Να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να συνταυτίζεται με την κρατική διοίκηση ή άλλους Οργανισμούς ή Επιχειρήσεις. Να είναι ακαδημαϊκού επιπέδου και να βρίσκεται σε στενή σχέση και σύνδεση με τα ΑΕΙ στην Κρήτη.Την κύρια ευθύνη για την συγκρότηση και λειτουργία του Ιδρύματος πρέπει να αναλάβει συνολικά η Κρήτη δια των φορέων της και κυρίως οι φορείς Αυτοδιοίκησης και τα ΑΕΙ, με την ενεργό συνδρομή της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων. Η διοίκησή του να απαρτίζεται από εκπροσώπους των θεσμικών Οργάνων των αναφερόμενων Δημόσιων Φορέων.
Οι σκοποί του Ιδρύματος να αφορούν την μελέτη, έρευνα, εκπαίδευση και διάδοση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και του Ελληνικού όπως και του Κρητικού πολιτισμού ευρύτερα».
Ως προς την διαδικασία ίδρυσης, προκρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Ο κ. Αγοραστάκης εξηγεί πως «στο ίδρυμα -από την αρχή- πρέπει να διατεθούν τα αναγκαία ακίνητα, οι χρηματοδοτήσεις των έργων και τα κεφάλαια, από τους δημόσιους φορείς ως οφείλουν και όπως έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων πρότεινα συγκεκριμένα τη μεταβίβαση στο Ίδρυμα κατά κυριότητα του πατρικού σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά, -το οποίο χρηματοδότησε ο ίδιος με τις οικονομίες του- και σε ολοκληρωμένη μορφή, με αποφάσεις χαρακτηρισμού και απαλλοτριώσεων από το Υπ. Πολιτισμού, με τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προσπέλασης στο οδικό δίκτυο, αναστήλωσης ερειπωμένων κτισμάτων και με την χρηματοδότηση της εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης εις το ακέραιο και σύμφωνα με την νομοθεσία. Μουσειολογική μελέτη την οποία χρηματοδότησε και ενέκρινε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και την οποία έχομε παραδώσει στο Δήμο Χανίων από το 2014».
Όπως τονίζεται, «με την συγκρότηση του Ιδρύματος θα κληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλλουν οικονομικά στο Ίδρυμα και στους σκοπούς του, σύμφωνα με του κανόνες που θα ορίζονται στο καταστατικό και τον οργανισμό του, όπως γίνεται με όλα τα Ιδρύματα της χώρας».
Για όλα τα παραπάνω ο κ. Αγοραστάκης απευθύνθηκε τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2022, στην κυβέρνηση στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο Κοινοβούλιο στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Βασίλη Διγαλάκη, σε βουλευτές Κρήτης από τα πολιτικά κόμματα της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, (αντιπροσωπευτικά από όλους τους νομούς), στον Περιφερειάρχη και στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, στο Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στους Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. Κρήτης. Επίσης στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και τον Γενικό Διευθυντή του «Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Όλους τους ενημέρωσα γραπτά και προφορικά και διαπίστωσα την θετική τους ανταπόκριση για το θέμα. Ζήτησα την σύσταση Επιτροπής Πρωτοβουλίας με την συμμετοχή των αναφερόμενων και την σύγκλιση της εντός του μηνός Ιανουαρίου για να αποφασιστεί η περαιτέρω διαδικασία και αναμένω την ημερομηνία συνάντησης στο τέλος του μηνός, πρώτα από την Υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να στείλω την πρόσκληση», τονίζει.
Στη συνάντηση αυτή θα υποβάλει αναλυτικότερη εισήγηση για το προτεινόμενο Ίδρυμα υπό τη μορφή Λευκής Βίβλου, (110 σελ.) την οποία μάλιστα έχει καταθέσει σε συμβολαιογράφο των Χανίων 30-12-2022.
Απηχώντας τις θέσεις του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Αγοραστάκης τονίζει πως «ήρθε η ώρα που οι φορείς της Κρήτης θα πράξουν το χρέος τους απέναντι στο μεγάλο Έλληνα που δοξάζει στους αιώνες την Κρήτη.
Ήρθε η ώρα που Ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, οι Φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης να πράξουν το χρέος τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν έμπρακτα ότι εννοούν αυτά τα οποία διακηρύττουν για το Μίκη Θεοδωράκη».
Καταλήγοντας σημειώνει πως «η παραπάνω ανακοίνωση γίνεται και εις απάντηση και των ενεργειών του Δήμου Χανίων για το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων. Η εντολή και η ηθική δέσμευση, “το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη να μείνει καθαρό”, για μας είναι νόμος και θα τηρηθεί».

Η ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΜΙΚΗ

Εν τω μεταξύ επιστολή την οποία απευθύνει στον Δήμο Χανίων κοινοποιεί στα “Χανιώτικα νέα” η “Λέσχη Φίλων Μ. Θεοδωράκη ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ”.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «ο Μίκης Θεοδωράκης καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του όπως και στην διαθήκη του δεν επιθυμούσε χρηματοδότηση και σύνδεση του ονόματός του με ιδιώτες επιχειρηματίες και δεν ήθελε επ’ ουδενί η οικία / μουσείο στον Γαλατά να έχει χορηγό κάποιο μέλος της οικονομικής ελίτ της χώρας. Άλλωστε, η διαθήκη του ορίζει ρητά ότι η όποια χρηματοδότηση επιθυμεί να γίνει από την Πολιτεία».
Η Λέσχη καλεί «την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της οικίας/μουσείου για να λειτουργήσει ως ψηφιακό για το έργο του μεγάλου δημιουργού». Ζητά επίσης «να σταματήσει ο Δήμαρχος τα πολιτικά του παιχνίδια σε βάρος του μουσείου και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει κανείς τα ανταλλάγματα που θα δώσει για αυτόν τον σκοπό».
Ζητά επίσης «από τους εκτελεστές της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη Ρένα Παρμενίδου και Γιώργο Αγοραστάκη όπως και από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη να μην επιτρέψουν στο Δήμο Χανίων αυτή τη βεβήλωση της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη».
Την επιστολή κοινοποιεί εκ μέρους της Λέσχης ο κ. Στέλιος Διαμαντής.

 

ΛΑ.ΣΥ.: «Όχι στην οικοιοποίηση του έργου»

Στο ζήτημα παρεμβαίνουν και οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων Νίκος Βουρλάκης και Μπάμπης Λουτσέτης, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «αδιαφορία τόσο της κυβέρνησης, όσο και του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στη χρηματοδότηση ενός τόσο απαραίτητου για τον Ελληνικό λαό έργου».
Όπως υποστηρίζουν, «μπροστά αυτή την κατάσταση, η όποια δημοτική αρχή του Δήμου, που ο Μίκης επέλεξε να είναι η τελευταία του κατοικία, οφείλει να διεκδικεί συνεχώς με το μεγαλύτερο δυνατό σθένος την ουσιαστική χρηματοδότηση του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόσα χρόνια, οι ενέργειες για τη μετατροπή της οικίας σε μουσείο, έχουν περιοριστεί σε κατάθεση από τον Δήμο Χανίων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης της μουσειολογικής μελέτης που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Μίκης. Και αυτή κατατέθηκε «ψαλιδισμένη», αφού από προβλεπόμενο κόστος εργασιών 700 χιλιάδων ευρώ ζητήθηκε χρηματοδότηση μόλις για 348 χιλιάδες. Πέραν της απαράδεκτης απόρριψής του από το Υπουργείο ως μη επιλέξιμο έργο, δεν έχει γίνει καμία άλλη κίνηση για τη χρηματοδότηση ενός έργου τόσο απαραίτητου για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη».
Βουρλάκης και Λουτσέτης κάνουν επίσης λόγο για «απαράδεκτη και προσβλητική ενέργεια» σχολιάζοντας την «ταχύτητα και το σθένος με το οποίο η δημοτική αρχή του Δήμου Χανίων προσπάθησε να φέρει ως “σωτήρες” για την χρηματοδότηση του μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά, τους εφοπλιστές».
Οι ίδιοι θεωρούν πως «η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χανίων, όπου δεν υπάρχει αντιπροσώπευση από όλες τις παρατάξεις, αναδεικνύει τη “βιασύνη” της Δημοτικής Αρχής να το περάσει χωρίς καμία διαβούλευση, για να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα