Tην ανανέωση ή όχι της σύμβασης με την εταιρεία Belvedere για την ενοικίαση των κτηρίων στο λόφο Καστέλι (κτήριο Μεραρχίας- κτήριο παλαιών φυλακών) καλείται να αποφασίσει το Συμβούλιο Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης τη Δευτέρα.
Το 11μελές συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει ή όχι το αίτημα της εταιρείας Belvedere να επεκτείνει τη σύμβαση ενοικίασης των κτηρίων καθώς εκτίμηση της εταιρείας είναι πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει οριστική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για την παραχώρηση των κτηρίων.
Πάντως για πρώτη φορά, τόσο στο συμβούλιο (που αποτελείται από εξωτερικά και εσωτερικά μέλη), όσο και στον Σύλλογο Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης υπάρχουν ξεκάθαρες απόψεις από πολλούς εκπαιδευτικούς ότι το ίδρυμα θα πρέπει να δώσει τέλος σε αυτή τη σύμβαση.
Και αυτό γιατί εκτιμάται πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς πέρα από τις ενστάσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και στο νέο Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Χανίων προβλέπεται η χρήση των κτηρίων για λόγους εκπαιδευτικούς και όχι για τουριστική εκμετάλλευση.
Σημειώνεται ότι πριν από 2 χρόνια, 32 καθηγητές του ιδρύματος είχαν δηλώσει την αντίθεση τους στην ενοικίαση των κτηρίων για τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας. Συγκεκριμένα με κείμενό τους στα “Χ.ν.” τόνιζαν πως «δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν ότι ο «λόφος Καστέλι», όπου τοποθετείται η επίμαχη δραστηριότητα, αποτελεί τοπόσημο που συνδέεται με την ιστο- ρία των Χανίων και της Κρήτης, την παλαιότερη και τη νεότερη.
Σε συνδυασμό δε με άλλα ιστορικά κτήρια της εγγύς περιοχής αποτελεί ένα οικιστικό σύνολο σημαντικού αστικού, αρχαιολογικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Ως τοπόσημο προσδίδει μια ξεχωριστή αξία στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και την εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων, ενώ αποτελεί σημαντικό έρεισμα στην υποψηφιότητα ανακήρυξης της παλιάς πόλης των Χανίων ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προς αυτή την κατεύθυνση το κτήριο της V Μεραρχίας ήδη χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο.
Το όλο ζήτημα της αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι συχνά εστιάστηκε σε στενά οικονομικά κριτήρια και δεν συνδυάστηκε με το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, ώστε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη αλλά και στο Πολυτεχνείο. Άλλωστε, η έννοια της «αξιοποίησης» δεν μπορεί να κατανοείται μονοσήμαντα ως οικονομική αξιοποίηση και δη τουριστική, αλλά ως συνισταμένη όλων εκείνων των παραγόντων που προάγουν το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό, το οικονομικό και το πολιτιστικό. Γιατί η οποιαδήποτε αξιοποίηση δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς τη συναίνεση όλων εκείνων που περιβάλλουν το εγχείρημα, το βιώνουν, το απολαμβάνουν, το μοιράζονται και είναι οι αποδέκτες του».
Οι καθηγητές υπογράμμιζαν πως «έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και την απόφαση με την οποία το κτή́ριο της V Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο και μάλιστα ως «δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημοσίων Κτηρίων-Διοικητηρίων», θεωρούμε ότι η όποια νέα λειτουργία των κτηρίων στον λόφο Καστέλι θα πρέπει να συνάδει με την ιστορικότητά τους και να μην απομακρυνθεί από αυτή των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, ώστε η αξιο- ποίησή τους να εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Έτσι, αναδεικνύεται και η πραγματική αξία των ιστορικών κτιρίων προς το συμφέρον τόσο του Πολυτεχνείου Κρήτης, όσο και της πόλης, που άλλωστε δεν νοείται να διαφέρουν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».