Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Απόφαση με βάση τις κλίσεις και την αγορά εργασίας για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού

Ατομικές κλίσεις και ενδιαφέροντα, μαζί με τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και τις τάσεις της αγοράς εργασίας, αποτελεούν το “μείγμα” των παραγόντων που θα πρέπει λάβει υπόψη του ένας υποψήφιος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, αφού προηγουμένως έχει προχωρήσει σε έρευνα των προγραμμάτων σπουδών αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δίνει ένα πτυχίο.

Τα κριτήρια συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργάνωσε η Ένωση Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Χανίων το Σάββατο το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και ιδρυτής της εκπαιδευτικής εταιρείας “Employ” Δρ. Χρήστος Ταουσάνης, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να “σταθεί” ένας υποψήφιος απέναντι στο μηχανογραφικό δελτίο: «Το πρώτο και βασικότερο είναι να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα αυτής της επιλογής και αυτής της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί πάρα πολλά παιδιά επικεντρώνονται στις πρώτες 2-3 επιλογές και μετά απλά να συμπληρώνουν κάποιες σχολές. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή μια σωστή τακτική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού».
Στυνεχίζοντας ο κ. Ταουσάνης συμπλήρωσε: «Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο υποψήφιος είναι να δει πρωταρχικά ποιες είναι οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του – τι θέλει και τι του αρέσει δηλαδή – το δεύτερο είναι να δούμε τα προγράμματα σπουδών των σχολών ώστε να γνωρίζουμε γιατί μπαίνουμε και τι θα αντιμετωπίσουμε σαν γνωστικό αντικείμενο σε ένα τμήμα και το τρίτο είναι να κάνουμε τη σύνδεση όλων αυτών με την αυριανή αγορά εργασίας. Είναι ωραίο να σπουδάζουμε κάτι που αγαπάμε και μας αρέσει αλλά μπορούν οι γνώσεις που θα κατακτήσουμε να βρουν αύριο μεθαύριο μια πρακτική εφαρμογή στην αγορά εργασίας».
Σε ό,τι αφορά την έρευνα που θα πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος πριν συμπληρώσει το μηχαογραφικό υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή στις πηγές: «Ένας ασφαλής τρόπος είναι να επισκεφθούν τα site των πανεπιστημίων και να βρουν τους οδηγούς σπουδών. Από εκεί και πέρα, επειδή δυστυχώς γράφονται πολλά στο ίντερνετ και είτε είναι επιφανειακή η πληροφόρηση είτε και λανθασμένη, προτείνουμε για να επαγγέλματα να δουν τους κλαδικούς φορείς (Οικονομικό Επιμελητήριο, ΤΕΕ κ.λπ.), να συμβουλευτούν ειδικούς και να διαβάσουν εξειδικευμένους οδηγούς σπουδών όπως υπάρχει η πληροφορία οργανωμένη σωστά π.χ. το “Σχολές Σπουδές και Πανελλαδικές” που εκδίδουμε με τον “Πατάκη”, αλλά και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού.
Η πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Χανίων Αφροδίτη Μυγιάκη, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών και να λάβουν υπόψη τις κλίσεις, τα ταλέντα τους αλλά και την αγορά εργασίας. Σημείωσε δε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξεφύγουν από στερεότυπες αντιλήψεις που υπάρχουν για συγκεκριμένες σχολές και να ενημερωθούν και για επιλογές σπουδών που πιθανόν μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν. «Δεν είναι το κριτήριο η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Γιατί βλέπουμε πολλά παιδιά που εισάγονται σε τέτοιες σχολές και μετά τις εγκαταλείπουν. Είναι προτιμότερο να επιλέξουν μια σχολή που θα είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά τους και στη συνέχεια να κάνουν την προσπάθεια να αποκτήσουν περισσότερα προσόντα, εξειδίκευση κ.λπ. και να διεκδικήσουν μετά με την ποιότητα των σπουδών τους μια θέση στην αγορά εργασίας».
Ο μαθηματικός Γιάννης Πετρακάκης από την Ένωση Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Χανίων υπογράμμισε την τη σημασία της έρευνας που θα πρέπει να προηγηθεί της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, ενώ ο καθηγητής Τεχνιτής Νοημοσύνης και αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, Σάββας Χατζηχριστοφής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό να ενημερώνονται τα παιδιά όχι μόνο για τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους αλλά και το τι ζητάει η αγορά. Κάνουμε το λάθος συχνά να επιλέγουμε αυτό που είτε οι γονείς μας μας ώθησαν να επιλέξουμε είτε γιατί το επιλέξαμε αισθανόμαστε ότι εμείς είμαστε καλοί σε αυτό. Κι αυτό οδηγεί σε πτυχία ανεργίας. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρουμε σε επίπεδο Ε.Ε. αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια αλλά και ποια είναι εκείνα που με την εξέλιξη της τεχνιτής νοημοσύνης και πληροφορικής σιγά – σιγά οδηγούνται σε μαρασμό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα