Σημαντικά θέματα που συγκαταλέγονταν στα εμπόδια της υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό επιλύθηκαν με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγές κατοίκων και άλλων φορέων της περιοχής που ζητούσαν να μην προχωρήσει η επένδυση και να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επένδυση κυρίως ως προς το περιβάλλον και τις αρμοδιότητες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Το ΣτΕ είχε ήδη κρίνει νόμιμο το Διάταγμα για το Ελληνικό και με τις νεότερες δύο αποφάσεις της Ολομέλειας άρει εμπόδια που είχαν υψωθεί και εμπόδιζαν πέραν των άλλων την υλοποίηση της επένδυσης.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι νόμιμα έχει προβλεφθεί από το Προεδρικό Διάταγμα η ανέγερση έξι εμβληματικών κτηρίων στο Ελληνικό, κτίσματα που θεωρούνται τοπόσημα, (landmarks στα αγγλικά) δηλαδή διακριτά έργα το ύψος των οποίων φθάνει τα 200 μέτρα.
Η Ολομέλεια έλυσε επίσης θέματα που είχαν προβληθεί από κατοίκους και φορείς της περιοχής, που ισχυρίζονταν ότι υπάρχουν θέματα για υποβάθμιση της ποιότητας της παράκτιας ζώνης με την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς και θέματα που σχετίζονταν με την αρχαιολογική υπηρεσία, δηλαδή κατά πόσον έχει αρμοδιότητα να εξετάζει και να καθορίζει τα της διαμορφώσεως του τοπίου.
Η απόφαση ουσιαστικά ορίζει πως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα για την προστασία του τοπίου παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους που προστατεύονται με ειδική νομοθεσία.
Οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές και εντάσσονται στο πλαίσιο των δικαστικών κρίσεων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση της επένδυσης και στην άρση των όποιων εμποδίων είχαν κατά καιρούς προβληθεί.