Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Αποφράδες μέρες για τα Χανιά

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί σε κάποιες περιοχές oι καταιγίδες των τελευταίων ημερών προκάλεσαν τόσο μεγάλες καταστροφές.
Απάντηση υπάρχει. Μπαζωμένα ρέματα, ξενοδοχεία που έχουν κτιστεί πάνω στις παλιές κοίτες, καταπατήσεις δημόσιας έκτασης κ.α..
Ο άνθρωπος αγνόησε τη Φύση που τον γέννησε, τον έθρεψε, τον γαλούχησε και τον αναπαρήγαγε και επιχείρησε να την υπερβεί με τα τεχνολογικά του επιτεύγματα. Τώρα όμως εισπράττει, εισπράττουμε όλοι μας, τις συνέπειες του παραλογισμού.

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
και φύτρωνε της γης το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο…»

Είναι το μοιρολόι του Νίκου Γκάτσου για όλες του κόσμου τις Ελευσίνες. Είναι όμως και ο θρήνος κάθε σκεφτόμενου ανθρώπου, κάθε υπεύθυνου πολίτη για την καταστροφή της σάρκας της Γης. Είναι και ο σπαραγμός της ανθρώπινης κοινωνίας για το φρικαλέο ακρωτηριασμό της Φύσης στο όνομα της Ανάπτυξης και της Τεχνολογικής Εξέλιξης. Μιας ανάπτυξης που τα τελευταία 40 χρόνια πήρε ρυθμούς ιλιγγιώδεις και παρέσυρε στη δίνη της την ανθρώπινη λογική, την ορθολογική σκέψη, την προνοητικότητα.
Η εικόνα που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες ήταν εφιαλτική.

Η Αριστοτελική «φρόνησις» είναι αυτό που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η σημερινή σύγχρονη κοινωνία. Για να μην οδηγηθούμε και μεις, όπως οι ήρωες της αρχαίας τραγωδίας, στη συνειδητοποίηση της υπερβολής μέσα στην οποία βρισκόμαστε, αλλά αφού θα έχουμε ήδη καταστραφεί.

Τα πρωτα μηνύματα έχουν έρθει αφού η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει ραγδαια αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής. Με αυτό το δεδομένο είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν μία σειρά από απαραίτητα βήματα για να μειώσουμε τις πιθανότητες να επαναληφθεί η τραγωδία των περασμένων ημερών όπως:
Να προχωρήσει η υλοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Πλημμύρων, με έμφαση στην πρόληψη, στις σύγχρονες πρακτικές και λαμβάνοντας υπόψη και τις Περιβαλλοντικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον με την Κλιματική αλλαγή
Να βελτιωθεί το Πρόγραμμα Παρακολούθησης και Συλλογής Δεδομένων ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συνεχής ροή δεδομένων
Να στελεχωθούν τα αρμόδια τμήματα της Δημόσιας Διοίκησης όπως η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ, με στελέχη κατάλληλα εκπαιδευμένα και Επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων που θα εξασφαλίσουν την διεπιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων
Να αξιοποιούνται τα σχέδια και οι επιστημονικές μελέτες που πληρώνουν οι πολίτες.
Να δοθεί έμφαση στην
αποκατάσταση/αναδάσωση/αντιπλημμυρική προστασία σε καμένες δασικές εκτάσεις, να αλλάξουν οι αγροτικές καλλιεργητικές μέθοδοι που συντελούν στην εμφάνιση των χειμάρρων λάσπης, να λαμβάνουν μέτρα οι εργολάβοι κατασκευαστικών έργων ώστε οι πρώτες ύλες να μην ξεφεύγουν από τα εργοτάξια κάθε φορά που βρέχει, να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης των αστικών αγωγών όμβριων υδάτων
Να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς κομβικών ρεμάτων στην πρότερη κατάσταση, με σκοπό τη διευκόλυνση της φυσικής ροής των όμβριων υδάτων σε ανάλογες περιπτώσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα