Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια Νοσοκομεία

Τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, προβλέπει πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.
Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ανακατανομή των κλινών με βάση τις ανάγκες, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αρχής γενόμενης από τους τομείς καθαριότητας και σίτισης των Νοσοκομείων και η δημιουργία ενιαίου συντονιστή των διακομιδών στο Ε.Σ.Υ. που θα υπάγεται στο ΕΚΑΒ.
Αναφερόμενος στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους διοικητές των Νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των Νοσοκομείων καθώς θα αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία.
Εξάλλου, στο πλαίσιο δημιουργίας του ενιαίου συντονιστή διακομιδών, προβλέπεται οι οδηγοί των δημόσιων Νοσοκομείων να τεθούν από τον επόμενο μήνα σε διαδικασία διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Αλλαγές προβλέπονται και στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, με βάση τις διακομιδές και τις νοσηλείες ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, κάθε περιστατικό που φεύγει από ένα Νοσοκομείο θα χρεώνεται στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου αποστολής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα Νοσοκομεία ΚΑΤ και “Ευαγγελισμός”, που δέχονται κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 50 περιστατικά το καθένα από Νοσοκομεία της περιφέρειας.
Ο υπουργός, μιλώντας προς τους διοικητές, τόνισε ότι μέλημά τους πρέπει να είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών και η καλύτερη εξυπηρέτησή τους, η παρακολούθηση της ροής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η διαφάνεια των διαγωνισμών, ενώ εξήρε το μέτρο της αξιολόγησης ως εργαλείο συνεχούς βελτίωσης των ιδίων, αλλά και των υπηρεσιών υγείας. «Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της πορείας των Νοσοκομείων μήνα – μήνα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν και οι διοικήσεις Νοσοκομείων που διακρίθηκαν για το έργο τους. Πρόκειται για τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της Αθήνας “Σωτηρία”, “Ερυθρός Σταυρός”, “Ασκληπιείο”, “Αττικόν”, “Αλεξάνδρα”, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το “Χατζηκώστα” και τα Νοσοκομεία Ξάνθης, Καρπενησίου, Αμαλιάδας, Έβρου και Μεσολογγίου.

ΤΟ Π.Ε.Δ.Υ.
Στο μεταξύ, ένας αγώνας δρόμου είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Υγείας, ώστε στις 20 Μαρτίου να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία των μονάδων του Πρωταβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.).
Οι κενές θέσεις που θα προκύψουν θα καλυφθούν από επικουρικούς γιατρούς αμέσως, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 45% των γιατρών που υπηρετούσαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναμένεται να υποβάλει αίτηση για τη στελέχωση του Π.Ε.Δ.Υ., ενώ σχεδόν καθολική είναι η ένταξη του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού, το οποίο υπηρετούσε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Αύριο, ο υπουργός Υγείας, έχοντας τον ακριβή αριθμό των γιατρών που υπέβαλαν αίτηση (καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία) θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη «για να συμφωνήσουμε την ταχύτητα -έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή, για την διαδικασία- της προσλήψεως του προσωπικού που θα προκύψει ως κενό για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά από την πρώτη ημέρα τα πολυϊατρεία», όπως δήλωσε.
Ο υπουργός εξήγησε ότι θα προκηρυχθούν όλες οι θέσεις όσων επιλέξουν να αποχωρήσουν, διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι θέσεις γιατρών που θα προκηρυχθούν, δεν θα αφορούν απαραίτητα το Π.Ε.Δ.Υ., αλλά και τα Νοσοκομεία.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
«Ο ιδιωτικός κλάδος της υγείας στην Ελλάδα παλεύει για την επιβίωσή του. Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοί μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε απόλυτη αβεβαιότητα ως προς το άμεσο μέλλον τους, καθώς κάθε μέρα που περνάει κινδυνεύουν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές εξ αιτίας της ασυνέπειας του κράτους. Είμαστε σε αρνητική τροχιά πέρα από τα όρια της λογικής», αναφέρει την ίδια ώρα, μεταξύ άλλων, σε εκτενή ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.). «Ο κλάδος καταρρέει διότι το Δημόσιο δεν πληρώνει αυτά που μας χρωστάει από το 2007 μέχρι το 2011. Μάλιστα δεν έχουν καν ξεκινήσει οι απαιτούμενες εκκαθαρίσεις των τιμολογίων των οφειλών αυτών. Ως εκ τούτου, παρότι τα χρήματα αυτά είναι με νομοθετικές διατάξεις δεσμευμένα για την πληρωμή των οφειλών αυτών προς εμάς, δυστυχώς, κινδυνεύουν να χαθούν», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σ.Ε.Κ., αναφερόμενος εκτενώς σε κυβερνητικές δεσμεύσεις «ότι θα τακτοποιηθούν μέχρι 31/1/2014 οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας για τις υπηρεσίες που, βάσει συμβατικών δεσμεύσεων, με συνέπεια προσφέραμε και οι οποίες αφορούν την περίοδο από το 2007 μέχρι το 2011».

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Εξάλλου, την αντίθεσή του στο πλαφόν συνταγογράφησης που προτείνει το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιπροτείνοντας την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων ως “μπούσουλα” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών από τους γιατρούς ή -σε διαφορετική περίπτωση- την αυτούσια υιοθέτηση της λίστας φαρμάκων της Σουηδίας ή της Γερμανίας.
Σε συνέντευξη Τύπου  χαρακτηρίστηκε ως αυθαίρετη η επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών  καθώς έτσι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, αφού μόλις συμπληρωθεί το ποσό σε ευρώ φαρμάκων που αντιστοιχεί σε κάθε γιατρό, θα αδυνατεί να συνταγογραφεί στους ασθενείς του, ακόμη και αν παρίσταται ανάγκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα