Σοβαροί προβληματισμοί και ερωτήματα για τις συνεχιζόμενες αποτυχίες
Απογοήτευση και πολλά ερωτηματικά για τα Ελληνικά Ελαιόλαδα προκύπτουν για άλλη μια χρονιά από τα αποτελέσματα του παγκόσμιου διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου «Mario Solinas» που θεωρείται ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος στον κόσμο.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αυτού του ετους 2023 (Πιν.1), σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) το οποίο τον οργανώνει επί 20 και πλέον χρόνια, έδειξαν για μια ακόμα χρονιά μια σημαντική αντίφαση που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα ελληνικά ελαιόλαδα!
Τα ελαιόλαδα της Ισπανίας σάρωσαν και πάλι κερδίζοντας το 53% του συνόλου, της Ιταλίας κέρδισαν το 20%, της Τυνησίας και Πορτογαλίας από 11% ενώ της Ελλάδας απουσίαζαν τελείως από τα βραβεία του Παγκοσμίου αυτού διαγωνισμού.
Το γεγονός αυτό αποτελεί βέβαια μια σοβαρή και δυσεξήγητη αντίφαση δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό το γενικό ποιοτικό επίπεδο των ελαιολάδων της Ισπανίας κάθε χρόνο, αλλα και φέτος, είναι πολύ κατώτερο εκείνου της Ελλάδας! Σύμφωνα και με πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας της Ισπανίας κ. Planas, τα Ισπανικά ελαιόλαδα φέτος ήταν «Έξτρα παρθένα» μόλις κατά 30%, ενώ τα Ελληνικά της ίδιας κατηγορίας ήταν άνω του 80%.
Ουραγός η Ελλάδα στα βραβεία
Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν είναι απλό γιατί δεν είναι μόνο φετινό. Είναι πολύ σοβαρό γιατί επαναλαμβάνεται τώρα και σειρά ετών. Και η επεξεργασία των στοιχείων του διαγωνισμού αυτού την τελευταία 10/ετία (Πιν.2) δείχνει τελικά την Ισπανία συντριπτικά πρώτη στην ποιότητα με ποσοστό βραβείων 60%, δεύτερη την Πορτογαλία με ποσοστό 21,6% και τρίτη την ανερχόμενη Τυνησία με 6,5%. Την Ελλάδα την κατατάσσει με ποσοστό 2% μεταξύ των ουραγών λίγο πιο πάνω από την Τουρκία!
Συνεχίζονται έτσι οι μεγάλοι προβληματισμοί και τα τεράστια ερωτηματικά τα οποία έχουμε διατυπώσει και άλλες χρονιές, χωρίς όμως, ως φαίνεται, να απασχολούν ιδιαίτερα ούτε τους άμεσα ενδιαφερόμενους τυποποιητές, ούτε και την πολιτική ηγεσία και βέβαια το ίδιο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου!
Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές τυποποιημένου
Επομένως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο κάποιοι ίσως νομίζουν! Και αυτό γιατί τα βραβεία του διαγωνισμού Mario Solinas που οργανώνεται από το ΔΣΕ που είναι ο μοναδικός παγκόσμιος διακρατικός φορέας για το ελαιόλαδο, ασκούν σοβαρή επίδραση στην διεθνή αγορά διακίνησης και κατανάλωσης ελαιολάδου!
Έτσι, η υστέρηση αυτή της Ελλάδας σίγουρα αποτελεί ένα από τους πολλούς παράγοντες στους οποίους μπορεί να αποδοθεί η αδυναμία της να αποκτήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην διεθνή αγορά τυποποιημένου.
Και η αδυναμία αυτή είναι προφανές ότι δεν αναπληρώνεται από τα βραβεία που προσφέρουν οι πολυπληθείς ιδιωτικοί διαγωνισμοί, στους οποίους παρά το ότι η συμμετοχή απαιτεί αξιόλογη οικονομική συνδρομή, η συμμετοχή ελληνικών λαδιών είναι αθρόα! Και αυτό γιατί για τις μεγάλες αλυσίδες διανομής, άλλη αξία έχουν τα βραβεία των διαγωνισμών που εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες διασφάλισης ταυτότητας και αντιπροσωπευτικότητας των δειγμάτων και άλλη εκείνων που προκειμένου να εξασφαλίσουν πολλά δείγματα και υψηλότερες εισπράξεις, αποδέχονται χαλαρότερες διαδικασίες!
Επομένως, προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν ώστε να αυξηθεί και η αριθμητική αλλα και η ποιοτική συμμετοχή ελληνικών ελαιολάδων στον διαγωνισμό Mario Solinas αλλα και η επίτευξη βραβεύσεων αναλογων με το ποιοτικό επίπεδο της χώρας.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr