«Μου είπε εργαζόμενος στα Ναυπηγεία, που γράφτηκε στο σωματείο της Χρυσής Αυγής…Σωτήρη, εγώ δεν έχω πρόβλημα μαζί σου, αλλά αυτοί μου είπαν πως θα βρω δουλειά, γιατί τα έχουν καλά με τους εργολάβους. Γι’ αυτό το σωματείο της Χρυσής Αυγής το λέμε δουλεμπορικό», κατέθεσε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, για την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΚΚΕ, στο Πέραμα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.
Ο μάρτυρας επανέλαβε, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ότι η επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής σε βάρος του, ήταν απολύτως στοχευμένη, με απώτερο στόχο τον έλεγχο της Ζώνης: «Η επίθεση δεν αφορούσε εμάς, αφορούσε το πώς θα αλλάξει, πώς θα λειτουργεί η Ζώνη με βάση όσα συμφωνήθηκαν». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας: «Δεν ξέρω ποιά θα ήταν η συνέχεια αν δεν είχε πάρει η υπόθεση αυτήν την διάσταση, γιατί οι απειλές, ακόμη και σήμερα, συνεχίζονται».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το σωματείο της Χρυσής Αυγής εξασφαλίζει στους εργολάβους φτηνή και ανασφάλιστη εργασία «εξαθλιωμένων», ενώ όπως τόνισε: «Το να παρέχει κάποιος τέτοιου είδους υπηρεσία στους εργολάβους δεν μπορεί να γίνεται έτσι. Στην δική μου την εκτίμηση ή υπάρχει οικονομική ανταλλαγή ή υπάρχει το θέμα του “πελατολογίου” που λέμε, των κομμάτων και των καταλόγων τους».
Ο κ. Πουλικόγιαννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στον Παύλο Φύσσα ο οποίος «ήταν ένα τρομερό παιδί». Όπως είπε, τον γνώριζε, καθώς ο μουσικός είχε δουλέψει στα ναυπηγεία και ήταν μέλος του συνδικάτου. «Δυστυχώς είχε δουλέψει με κάποιους από αυτούς που εμπλέκονται στην δολοφονία του. Ήταν ένα τρομερό παιδί και στην δουλειά και στις παρέες. Δεν δημιουργούσε προβλήματα, ήταν γελαστός, είχε κοινωνική ευαισθησία, χιούμορ, σκάρωνε στιχάκια και στην δουλειά επάνω». Κατέθεσε επίσης ο μάρτυρας, αναφερόμενος στην δολοφονία του μουσικού, πως ο γιατρός που είχε παραλάβει το άψυχο σώμα του, του είχε πει για τον δράστη του μαχαιρώματος «ή αυτός που το έκανε το έχει ξανακάνει ή έχει εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το πράγμα».
Σύμφωνα με όσα είπε ο συνδικαλιστής του ΚΚΕ, η επίθεση που είχαν δεχθεί από την ομάδα των χρυσαυγιτών ήταν ένα σχέδιο που υπήρχε, για το οποίο «έγινε προετοιμασία και υπήρχε ετοιμότητα, ενώ για την υλοποίηση του απαιτείται εκπαίδευση». Αναφερόμενος στα ειδικά κατασκευασμένα στυλιάρια με τα οποία τους επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες, ο κ. Πουλικόγιαννης είπε: «Αυτά τα εργαλεία εγώ τα χαρακτηρίζω φονικά, με προορισμό να κάνουν ζημιά, είτε σε άψυχα, είτε σε έμψυχα. Όταν σηκώνεται ένα τέτοιο εργαλείο και πέφτει στο κεφάλι…αφαιρεί ζωή».
Λίγο αργότερα, ο μάρτυρας κλήθηκε από την υπεράσπιση να εξηγήσει, γιατί κατά την γνώμη του κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης σε βάρος τους είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά, φορώντας κράνη μηχανών, ενώ άλλοι παρέμεναν…αναγνωρίσιμοι. Ο κ. Πουλικόγιαννης απάντησε: «Τα κράνη δεν είναι για κάλυψη. Τα κράνη είναι ρόλος μέσα στην επίθεση. Είναι η ομάδα που αν χρειαστεί να μπει και να μην κινδυνεύσουν αν πρέπει να συνεχίσουν την επίθεση. Ο καλός σχεδιασμός τα προβλέπει όλα».
Ο μάρτυρας, κατά την εξέτασή του από την πολιτική αγωγή, επανέλαβε πως οι αστυνομικοί παρέμειναν αδρανείς το βράδυ της επίθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρχε αίσθημα ατιμωρησίας από την πλευρά των δραστών, γιατί οι αστυνομικοί δεν είχαν διάθεση να τιμωρήσουν κανέναν. Έχω ζητήσει να διερευνηθεί αυτό γιατί μου έκανε εντύπωση».
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο κλίμα εκείνης της περιόδου, κάνοντας λόγο για κλιμακούμενες επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή, σε μία λογική ισχυροποίησής της, τονίζοντας παράλληλα τις δηλώσεις επιδοκιμασίας των ταγμάτων εφόδου από τον κατηγορούμενο ως αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο: «Έχουμε την επίθεση στο Πέραμα, έχουμε τον Μελιγαλά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εκείνη την περίοδο. Κυριαρχούσε η αντίληψη, όσο βαράμε παίρνουμε ποσοστά». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μάλιστα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα μηνύματα που έστελνε ο Μιχαλολιάκος και έχουν δημοσιοποιηθεί σε στελέχη της οργάνωσης, όπως ένα που αναφέρεται σε τάγμα εφόδου, χρησιμοποιώντας την γερμανική γλώσσα και το οποίο επαινεί την ομάδα που επιτέθηκε στα μέλη του ΠΑΜΕ, λέγοντας «ν’ αγιάσουν τα χεράκια σας».
Και από την σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί και οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, προκαλώντας εκνευρισμό στην Έδρα, με την πρόεδρο να κάνει διαρκώς παρατηρήσεις. Εκνευρισμό όμως στην πρόεδρο προκάλεσε και η ..παρέμβαση του κοινού της Χρυσή Αυγής, όταν σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το «ποιος αιματοκύλισε την ανθρωπότητα» ακούστηκε από πολλούς η απάντηση «ο Στάλιν και ο Μάο».
Στο δικαστήριο σήμερα, η Αστυνομία εφάρμοσε νέο σχεδιασμό, ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι δύο πλευρές, μετά τα επεισόδια που έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Έτσι πλέον εισέρχονται στην δικαστική αίθουσα από άλλη είσοδο όσοι είναι από την πλευρά της Χρυσής Αυγής και από άλλη εκείνοι που είναι μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων.