Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Αποκαλύπτονται τα γεωλογικά “μυστικά” του λιμανιού των Χανίων

Η στεριά, την περίοδο των τελευταίων ετών της Ενετοκρατίας εκτείνονταν σε μήκος 60 μέτρα βόρεια του λιμενοβραχίονα και η είσοδος στο παλιό λιμάνι των Χανίων γίνονταν από ένα φυσικό ρήγμα βάθους μέχρι 15 μέτρα, ένα ρήγμα που το πιθανότερο ότι αποτελεί προέκταση ρήγματος που οριοθετεί παλαιότερα και νεώτερα πετρώματα.

Την περίοδο της Ενετοκρατίας ο χώρος μπροστά από το λιμενοβραχίονα σε μία απόσταση τουλάχιστον 60 μέτρων ήταν στεριά, λόγω της απόσυρσης των νερών

Στην τεκμηρίωση αυτή έχουν φτάσει οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τα πετρώματα και συγκεκριμένα ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μανώλης Μανούτσογλου. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ο κ. Μανούτσογλου τα παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο με θέμα τα Νεώρια.
«Η είσοδος των Ενετικών πλοίων στο λιμάνι γίνονταν από ένα ρήγμα, ένα βύθισμα 15 μέτρων. Η θάλασσα που βλέπουμε σήμερα μπροστά στο λιμενοβραχίονα, τον φάρο, τον προμαχώνα του Αγ. Νικολάου ήταν… ξηρά για 60 μέτρα μετατρέποντας το λιμάνι των Χανίων σε ένα φυσικό οχυρό δύσκολα προσπελάσιμο από τη θάλασσα. Δεν ήταν τυχαίο ότι εκεί έφτιαξαν τις βασικές τους λιμενικές εγκαταστάσεις στην Κρήτη οι Ενετοί» λέει ο κ. Μανούτσογλου.
Ο καθηγητής Ορυκτών Πόρων εξηγεί πως η είσοδος του λιμένα είναι ένα τεκτονικό βύθισμα που ξεπερνάει σε βάθος τα 15 μέτρα και έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την ήπια βαθυμετρία του περίγυρου πυθμένα. «Αυτό το βύθισμα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως το αποτέλεσμα της δράσης της προέκτασης του δυτικού ρήγματος. Το ρήγμα αυτό οριοθετεί δυτικά του, τα ηλικίας Μειόκαινου (παλαιότερης ηλικίας) πετρώματα της περιοχής, με τα ηλικίας Πλειόκαινου (νεότερης ηλικίας) πετρώματα στα ανατολικά του. Τα παλαιότερα σε ηλικία πετρώματα εμφανίζονται και δομούν δυτικά του ρήγματος όπου και κατά θέσεις στο παραλιακό μέτωπο και ασύμφωνα έχουν αποτεθεί αιολιανίτες (πετρώματα με μεγάλο πορώδες που προκύπτει από ιζήματα βιογενούς κυρίως σύστασης όπως κελύφη έμβιων θαλάσσιων οργανισμών) που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από ένα μέτρο» λέει ο κ. Μανούτσολγου.
Με βάση τις εκτιμήσεις του καθηγητή οι λιμενικές εγκαταστάσεις των Ενετών δημιουργήθηκαν κάτω από την “πίεση” μιας κλιματικής αλλαγής της εποχής τους. «Σε ένα διάστημα μικρότερο των 200 ετών υπάρχουν δεδομένα για πέρασα μια μια μικρή μεσοπαγετώδη, σε μια μικρή παγετώδη περίοδο στην Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “τραβηχτούν” τα νερά και ειδικά σε ότι αφορά την περιοχή μπροστά στο Ενετικό λιμάνι να επεκταθεί η στεριά κατά 60 μέτρα καθώς η στάθμη τη θάλασσας υπολογίζεται ότι είχε πέσει από 0,60-0,80 μ.» τονίζει ο επιστήμονας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα