Κύριε διευθυντά,
Το έργο, 《Αποκατάσταση εκβολής του ποταμού Μορώνη》δυστυχώς φαίνεται να έχει πέσει θύμα μιας απίστευτης κωλυσιεργίας, η οποία δεν οφείλεται στα συνήθη δαιδαλώδη γρανάζια του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η ΕΞΑΜΗΝΗ καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, (Μάρτιος 2018 – Οκτώβριος 2018) από το Λιμενικό Ταμείο του Νομού Χανίων όσον αφορά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΛΤΝΧ και του Δήμου Χανίων για την δρομολόγηση του έργου, δεν έχει τα χαρακτηριστικά της “κλασσικής γραφειοκρατίας”.
Παίρνει άλλες διαστάσεις μιας και από ότι φαίνεται εμπλέκονται σκοπιμότητες πέραν των συνηθισμένων, “απρόβλεπτων καθυστερήσεων” του γενικότερου δημόσιου τομεα.
Και για να γίνω πιο σαφής,
υπάρχει μια ειλημμένη απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Λιμενικού Ταμείου του Νομού για την εκτέλεση ενός σημαντικού έργου που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τον (Μάρτιο του 2018) και που δεν έχει τεθεί ΑΚΟΜΑ ως τακτικό θέμα συζήτησης στην Λιμενική Επιτροπή. (Οκτώβριος του 2018).
Αξιζει να επισημανθεί οτι πέραν της συγκεκριμένης απόφασης, όταν και όποτε αυτή ληφθεί, ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι την έγκριση της από τα Υπουργεία (ΥΕΝ, ΓΕΝ) και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε κατόπιν να υπογραφεί και να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων.
Εύκολα κάποιος που δεν γνωρίζει, θα σκεφτεί ότι όλη η ευθύνη βαρύνει το Λιμενικό Ταμείο του Νομού για την ομολογουμένως μεγάλη ολιγωρία που έχει δείξει για τη συγκεκριμένη απόφαση.
Είναι όμως εξολοκλήρου η ευθύνη δική του;
Για μένα, καθώς και για όποιον γνωρίζει τις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος της Ενότητας Σούδας & της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, κατά τη διαδικασία δρομολόγησης και χρηματοδότησης του παραπάνω έργου, είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Λιμενικού Ταμείου έχουν την μικρότερη ευθύνη.
Σαφέστατα ως αποδέκτες μιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όφειλαν εδώ και μήνες να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα στο Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου του Νομού.
Γνωρίζοντας όμως το παρασκήνιο της υπόθεσης, μπορώ να πιστοποιήσω ότι η μη εμπρόθεσμη συζήτηση του θέματος δεν υποκρύπτει ενδεχόμενο δόλο ή σκοπιμότητα από την Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.
Αντιθέτως, διακρίνω μια απίστευτη αδιαφορία του Δημάρχου Χανίων, Αναστάσιου Βάμβουκα & του εκπροσώπου της Π.Ε.Δ. Κρήτης στο Συμβούλιο του ΛΤΝΧ, Γιάννη Περάκη) οι οποίοι επί έξι μήνες “φρενάρουν” την εξέλιξη του έργου και καθιστούν με την αδράνεια τους σαφές, ότι δεν επιθυμούν την άμεση υλοποίηση του.
Κατά συνέπεια η στάση του εντολέα άτυπα, υποδηλώνει “σιωπηρή ακύρωση” της εντολής περί λήψης απόφασης από την Λιμενική Επιτροπή.
Εξάλλου η στάση του κυρίου Περάκη όσον αφορά την προγραμματική σύμβαση του έργου《Αποκατάσταση εκβολής του ποταμού Μορώνη》στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χανίων, μήνες πριν αποσταλεί η εν λόγω απόφαση στο Λιμενικό Ταμείο,
ήταν “αρκετά κατατοπιστική” για να προδιαγράψει την περαιτέρω “διεκδίκηση” του έργου στην Λιμενική Επιτροπή στην οποία είναι μέλος.
Είναι γνωστό σε αιρετούς και υπηρεσιακούς ότι μετά την αποχώρηση μου από τη Δημοτική Αρχή, ο κύριος Περάκης είχε ασκήσει παρασκηνιακά (εντός και εκτός του Δήμου Χανίων) έντονες πιέσεις για να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, καθώς και το έργο της “Βιοκλιματικής αναβάθμισης της Πλατείας Σούδας” .
Το παράδοξο βεβαίως είναι ότι ο Δήμαρχος Χανίων με την έως σήμερα απαθή στάση του στο συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται να συναινεί δια της ανοχής του, στέλνοντας στις καλένδες ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή της Σούδας αφού ουσιαστικά μέχρι αυτή την στιγμή, δε δείχνει να ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της απόφασης 137/2018 της 14/03/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Ο Δήμαρχος κάνοντας ουσιαστικά το χατήρι στον κύριο Περάκη, επιλέγει να “θυσιάσει” ένα απο τα ελάχιστα δρομολογημένα έργα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αποσκοπώντας πολιτικά σε μια ενδεχόμενη νέα εκλογική τους συνεργασία, μιας και ο κύριος Περάκης είναι ο μόνος Δημοτικός Σύμβουλος από την Ενότητα Σούδας που παραμένει στην Δημοτική Αρχή μετά την ανεξαρτητοποίηση του κυρίου Κοτζαμιχάλη και τη δική μου παραίτηση.
Ανεξάρτητα τις εμμονές του ενός ή τις πολιτικές στοχεύσεις του άλλου, οι δημότες και βεβαίως οι πολίτες που κατοικούν στην Ενότητα Σούδας θα ήθελαν να γνωρίζουν τους λόγους που ο κύριος Περάκης μέχρι και σήμερα δημιουργεί προσκόμματα και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην δρομολόγηση έργων που δεν κατάφερε ο ίδιος να υλοποιήσει ως Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Σούδας.
Κατά τη θητεία του και με την ανοχή του, τελέστηκε η τεράστια οικολογική καταστροφή του υγροβιότοπου Μορώνη, συνέπεια της ρίψης τόνων αδρανών υλικών στις εκβολές του ποταμού και στη γύρω περιοχή που εκτείνεται ως και το Ναυταθλητικό Κέντρο.
Η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Κάτω Σούδας αποτελεί έκτοτε μια εκ των πιο ορατών συνεπειών της ανεύθυνης και άναρχης παρέμβασης στην περιοχή.
Ακόμα και σήμερα, τρείς δεκαετίες μετά, τα όμβρια ύδατα δε βρίσκουν διέξοδο προς τη θάλασσα πλημμυρίζοντας σπίτια και περιουσίες.
Είναι λοιπόν υποχρέωση του Δήμου Χανίων που αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Δήμου Σούδας, να αποκαταστήσει και να αποδώσει στην πρότερη φυσική του κατάσταση ένα οικοσύστημα που η ισορροπία του έχει βάναυσα και απροκάλυπτα διαταραχθεί.
Πέραν από την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από την ανεύθυνη στάση του, υπάρχει και το οικονομικό κόστος της αποκατάστασης που μας κληροδότησε.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι, ενώ μας “έστειλε” το λογαριασμό, σήμερα μας ζητάει και τα ρέστα, στηλιτεύοντας με περίσσιο θράσος την απόφαση ανάληψης του κόστους αποκατάστασης του υγροβιότοπου από τον Δήμο Χανίων.
Είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση του τέως Δημάρχου. Και θα σας θυμίσω οτι την ίδια στάση τήρησε και για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Σούδας.
Είναι πρωτοφανές ο πρώην Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Σούδας να προτάσσει εμπόδια στην υλοποίηση έργων που είχε σημαία του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κατά τις δύο δεκαετίες της θητείας του. Σήμερα λοιπόν που η Δημοτική Αρχή στην οποία ανήκει, χρηματοδοτεί δύο ώριμα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ (Ανάπλαση της πλατείας Σούδας και αποκατάσταση της εκβολής του ποταμού Μορώνη) είναι πραγματικά αδιανόητο να βάζει προσκόμματα.
Και βεβαίως γεννάται εύλογα σε όλους μας το ερώτημα;
Πόσος ΕΓΩΙΣΜΟΣ και ΕΠΑΡΣΗ χαρακτηρίζει “αυτόκλητους ισόβιους σωτήρες” σαν τον κύριο Περάκη, οι οποίοι, ενώ δεν κατάφεραν επί της θητείας τους να υλοποιήσουν έργα πνοής για τον τόπο, εν συνεχεία δεν αντέχουν την επιτυχία της ολοκλήρωσης τους από τις επόμενες Διοικήσεις;
Μιχάλης Βλαχάκης
πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων.
https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%A49%CE%92%CE%A9%CE%975-%CE%A3%CE%A4%CE%95