Πιστώσεις ύψους 60.000 ευρώ εξασφάλισε από την Περιφέρεια Κρήτης ο Δήμος Πλατανιά προκειμένου να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις αποκατάστασης των ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, ώστε να μπορούν να λάβουν την αναγκαία αδειοδότηση, αφού η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, ο Δήμος Πλατανιά ξεκινά συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) για τη δημιουργία στον Ομαλό μίας πιλοτικής καλλιέργειας της αμπελιτσιάς, προσβλέποντας ακόμα και στην εμπορική αξιοποίησή της εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, στόχος των παρεμβάσεων είναι να αναβαθμιστεί η ασφάλεια των χώρων ώστε -στη συνέχεια- να υπάρξει δυνατότητα να αποκτήσουν τα γήπεδα το πρώτο πιστοποιητικό που απαιτεί η αδειοδότησή τους ως χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων. «Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου -που λήγει η προθεσμία- να συμμορφωθούμε σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις ασφαλών εγκαταστάσεων, αφού θα είναι σε εξέλιξη αυτή η δημοπρασία με όλο το νομοθετικό πλαίσιο που τη διέπει προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε -ειδικά στο κομμάτι των ασφαλών εγκαταστάσεων- όλους τους εξωτερικούς γηπεδικούς χώρους του Δήμου Πλατανιά», δήλωσε ο κ. Μαλανδράκης και διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν τα γήπεδα Κολυμπαρίου, Ταυρωνίτη και Πλατανιά, ενώ θα γίνει προσπάθεια για να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο γήπεδο Αλικιανού.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΤΣΙΑΣ
Για το θέμα της αμπελιτσιάς ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε ότι ο Δήμος δέχθηκε μια πρόταση από το Μ.Α.Ι.Χ. για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας μιας καλλιέργειας αμπελιτσιάς σε δημοτική έκταση στον Ομαλό. «Η αμπελιτσιά είναι προστατευόμενο είδος και το πρόγραμμα θα μας δώσει πιλοτικά κάποια αποτελέσματα για να δούμε, αν μπορούσε μελλοντικά να εκμεταλλευτούμε αυτή την προσπάθεια ακόμα και εμπορικά καθώς το εν λόγω είδος ευδοκιμεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αρα ξεκινάμε με το Μ.Α.Ι.Χ. αυτή την προσπάθεια και είναι σαφές ότι η όποια διαχείριση του αποτελέσματος αυτής της καλλιέργειας θα είναι μέσα από τον Δήμο Πλατανιά», επεσήμανε ο Μαλανδράκης.
Η ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Στο μεταξύ, αρνητικός σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας σε δημοτική έκταση εμφανίζεται ο Δήμος Πλατανιά. Αξιοσημείωτο είναι ότι για την τοποθέτηση της κεραίας δεν ρωτήθηκε καν ο Δήμος παρότι αυτή έχει χωροθετηθεί σε δημοτική έκταση! Το θέμα τέθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει «επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΜΠΕ του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας Vodafone – Panafone». «Πρέπει να ξέρετε ότι βρήκαμε κάποια στιγμή από κοινοποίηση που είχαμε από την Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι υπάρχει μια εν δυνάμει αδειοδότηση μίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε συγκεκριμένο πάροχο», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης και πρόσθεσε: «Από τον έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε ότι η χωροθέτηση είναι σε δημοτική έκταση χωρίς ποτέ να ερωτηθούμε, αν ο Δήμος προτίθεται να μισθώσει ή κατ’ οποιονδήποτε τρόπο να επιτρέψει αυτού του είδους την εγκατάσταση». Καταλήγοντας ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι αρνητικά ως προς την εγκατάσταση της κεραίας έχουν εκφραστεί και άλλοι Φορείς όπως το Δασαρχείο, ο Ορειβατικός Σύλλογος που ρωτήθηκαν από τον Δήμο, ενώ τόνισε ότι το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε ο Δήμος για τη χωροθέτηση της κεραίας είναι σαν να αγνοείται η θέση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.