Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου στην περιοχή Ομπρόσγιαλος της δημοτικής κοινότητας Κεφαλά του Δήμου Αποκορώνου, έπειτα από την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Πρόκειται για την πρώτη άδεια που δίνεται στην Ελλάδα και η οποία αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για άλλες 9 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντιδήμαρχο Σταύρο Σταυρουλάκη και την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βάνα Καστρινάκη, έχει ήδη υποβληθεί τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου στην Περιφέρεια Κρήτης. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 1.521.000 ευρώ, ενώ για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το 2022 και οι πρώτοι επισκέπτες θα έρθουν στο πάρκο το 2023.
Η διαδικασία της αδειοδότησης μόνο εύκολη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Κι αυτό γιατί από την έναρξη των προσπαθειών το 2014 χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 7 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και απαιτήθηκαν 46 εγκρίσεις, αποφάσεις 8 υπουργείων και δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έγιναν ΦΕΚ.
«Το καταδυτικό πάρκο στη θέση Ομπρόσγιαλος είναι το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα. Είναι ένα έργα πνοής, ένα έργο αναπτυξιακό, ένα έργο σταθμός που έρχεται να δώσει μια άλλη διάσταση στο τουριστικό προϊόν, αφού ανήκει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και απευθύνεται σε ένα κοινό άνω των 5 εκατομμυρίων ατόμων που υπολογίζονται οι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης.
Το καταδυτικό πάρκο θα καταλαμβάνει 60 στρέμματα και τρεις διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας. Για τη δημιουργία του έχουν ήδη δεσμευτεί δύο παροπλισμένα πλοία (25 και 42 μέτρα αντίστοιχα) που θα διαμορφώσουν δύο επισκέψιμα τεχνητά ναυάγια, έχει συμφωνηθεί η δημιουργία 37 τεχνητών υφάλων από το ΕΛΚΕΘΕ ενώ προβλέπονται χερσαία και θαλάσσια έργα υποδομής.
«Έχουμε ήδη υποβάλει το τεχνικό δελτίο στην Περιφέρεια Κρήτης και έχουμε αποσπάσει τη συγκατάθεση του Σταύρου Αρναουτάκη για τη χρηματοδότηση του έργου», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης, ενώ ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα του έργου ο δήμαρχος απάντησε: «Το πρώτο καθοριστικό βήμα που είναι οι αδειοδοτήσεις και η έκδοση δύο ΦΕΚ, για τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση και το πλαίσιο λειτουργίας του καταδυτικού πάρκου, πραγματοποιήθηκε. Εχουμε ήδη υποβάλει δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου. Από τη στιγμή λοιπόν που θα πετύχουμε τη χρηματοδότηση άμεσα θα ξεκινήσουν οι αναθέσεις των 17 υποέργων. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2022 θα αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο και το 2023 θα το απολαύσουν οι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού».
Ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου Σταύρος Σταυρουλάκης αναφέρθηκε στην καταλληλότητα της χωροθέτησης του πάρκου λέγοντας ότι η περιοχή συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα και κυρίως δεν έχει δεσμεύσεις από το Ναυτικό, από ναυσιπλοΐες ή από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Σημείωσε ακόμα ότι λόγω της μορφολογίας του βυθού δεν παρατηρούνται ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, υπάρχουν εναλλαγές (αμμώδεις, βραχώδεις εκτάσεις και ποσειδωνίες) που προσφέρουν όμορφο θέαμα, υπάρχει οδική σύνδεση με την περιοχή κ.ά.
Επεσήμανε ακόμα ότι η δημιουργία του πάρκου θα συμβάλλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό της θαλάσσιας πανίδας, καθώς θα απαγορευτεί το ψάρεμα.
Τόνισε επίσης ότι παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 200 καταδυτικά πάρκα ενώ στην περιοχή της Μεσογείου οι περισσότεροι λάτρεις του βυθού, επισκέπτονται τα πάρκα που υπάρχουν στην Τουρκία, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Μάλτα κ.ά.
Ερωτηθείς ο κ. Σταυρουλάκης για το αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ξενοδοχείων στην περιοχή ενόψει της κατασκευής του καταδυτικού πάρκου, ανέφερε ότι πλησίον του πάρκου, η χερσαία ζώνη είναι Natura και δασική έκταση, συνεπώς δεν προσφέρεται για τέτοιες επενδύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι καλό θα ήταν να προστατευτεί το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αποκορώνου Βάνα Καστρινάκη παρουσίασε τις τεχνικές παραμέτρους του πάρκου, αναλύοντας τα 17 υποέργα που περιλαμβάνει.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ακόμα ο προϊστάμενος του Τμήματος Χωρικών Παρεμβάσεων της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανόλης Δαμανάκης, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε ότι η καθυστέρηση που καταγράφηκε στις διαδικασίες οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξε η νομοθεσία από την ημέρα που υποβλήθηκε η αρχική πρόταση, ενώ μετέφερε την «απόλυτη υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε τέτοια αναπτυξιακά έργα».
«Η πρώτη ολοκληρωμένη ΚΥΑ για καταδυτικά πάρκα είναι σήμερα γεγονός και είναι στα Χανιά. Ο Αποκόρωνας δείχνει τον δρόμο μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα 9 αιτήματα για δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων ένα στη Γραμβούσα Κισσάμου, δύο στο Ηράκλειο (Μαλεβίζι και Χερσόνησο) και ένα στον Άγιο Νικόλαο.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 200 καταδυτικά πάρκα, ενώ στην Μεσόγειο υπάρχουν στη Μάλτα, την Τουρκία και την Αίγυπτο.Ο κ. Κουκιανάκης έκανε επίσης γνωστό ότι ο Δήμος Αποκορώνου, με αφορμή τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου, πρόκειται να κινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:
“Βολές” Κουκιανάκη προς το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων
“Βολές” κατά του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων με αφορμή την αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου στον Ομπρόσγιαλο, εξαπέλυσε το Σάββατο ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης γνωστοποιώντας ταυτόχρονα την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει στη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Ο κ. Κουκιανάκης χαρακτήρισε εύλογο ένα τέτοιο βήμα υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος έχει στα όριά του 3 αλιευτικά καταφύγια (Καλυβών, Αλμυρίδας και Γεωργιούπολης), αλλά και πολλές παραλίες με έντονη τουριστική ανάπτυξη.
Ειδικότερα ανέφερε ότι με το σημερινό καθεστώς ο Δήμος «χάνει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από τη μη εκμεταλλεύσιμη αυτή περιοχή».
Επίσης, «δεν μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων ρίχνει το βάρος – και καλώς κάνει – στα μεγάλα λιμάνια (Σούδα, Κίσσαμος, Παλαιόχωρα, Αγία Ρουμέλη, Σφακιά) και παραμελεί τα μικρά αλιευτικά καταφύγια».
«Έχω έρθει ήδη σε επαφή με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, ο οποίος καταρχάς δήλωσε την άρνησή του (σσ για τη δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου). Δεν μας καλύπτει η απάντησή του. Εμείς δυναμικά θα το πετύχουμε, γιατί και ηθικό είναι και έντιμο είναι και δίκαιο είναι να μπορεί ο κάθε Δήμος να καθορίζει τα του οίκου του», επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γιατί δεν κίνησε τις διαδικασίες νωρίτερα αλλά τώρα που προσδοκά σημαντικά οικονομικά οφέλη από το καταδυτικό πάρκο απάντησε μεταξύ άλλων: «…Κατά τις δύο θητείες μας το μόνο έργο που έχει πραγματοποιηθεί στον Αποκόρωνα είναι η αναβάθμιση του βόρειου λιμενοβραχίονα του λιμένα Καλυβών και εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2014 ένα μικρό αναπτυξιακό έργο, 32.000 ευρώ, για το λιμάνι της Γεωργιούπολης. Ε, ήρθε η ώρα λοιπόν η Δημοτική Αρχή να βγει μπροστά -και καλεί σε αυτή την προσπάθεια όλους τους δημοτικούς συμβούλους- να ιδρύσουμε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αποκόρωνα, προκειμένου να δώσουμε περισσότερη αναπτυξιακή τροχιά».
Οχτώ καινοτόμες ιδέες από την Γαύδο μέχρι τη Θράκη παρουσιάζουν στο “On Line” Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη, με την ελπίδα να ακολουθήσουν τα Χανιά το παράδειγμα άλλων δήμων της χώρας
Ένα παρά πολυ σημαντικό έργο για την περιοχη του Αποκορωνα κ των Χανίων συνολικά επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης……..το καταδυτικό παρκο του Αποκορωνα το πρωτο επίσημο για ολόκληρη την Ελλάδα .μαζί με μια αξιοποίηση κ των υπολοίπων περιοχων Natura 2000 των περιοχων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχουν συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Προγραμμα Natura 2000 θα μπορουσε να εκτιναξει την τουριστική ανάπτυξη του Αποκορωνα κ παραλληλα να διαφυλάξει κ την περιοχη με διαμόρφωση περαιτερω πεζοπορικων διαδρομών προβολή της χλωρίδας κ της πανιδας των μνημείων της περιοχης του Αποκορωνα ώστε να μεταμορφωθεί σε περιοχη ο Αποκορωνας καθαρα φυσιολατρικου τουριστικου προιοντος………άλλωστε ένας αν όχι ο κυρίως λόγος που ετησίως επισκέπτονται εκατομμύρια επισκεπτων-τουριστων την Κρήτη κ τον Αποκορωνα ειναι το φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με τον πολιτισμο κ δευτερευόντως αλλά πραγματα.