∆ηµοτική Αρχή και αντιπολίτευση κάλεσαν τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Ξυλούρη να σταµατήσει το σχέδιο µε τους πυλώνες
Nα «ακούσουν τη φωνή του Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες υψηλής τάσης» κάλεσαν την Περιφέρεια και τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος πολίτες και φορείς της περιοχής στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση στο δηµοτικό κατάστηµα στις Βρύσες.
∆ηµοτική Aρχή και αντιπολίτευση, περιφερειακοί σύµβουλοι και κάτοικοι, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στα σχέδια για το καλώδιο υψηλής τάσης, ζητώντας είτε την υπογειοποίηση, είτε την πόντιση του στη θάλασσα.
Παρά τα αιτήµατα να πάρει και ο ίδιος θέση για το ζήτηµα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης τόνισε πως « δεν µου επιτρέπεται να πάρω θέση δηµόσια» καθώς θα θεωρηθεί ότι προκαταλαµβάνει τους άλλους περιφερειακούς συµβούλους πριν συνεδριάσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος και γνωµοδοτήσει για το θέµα.
Στην αρχή της συζήτησης το ‘‘παρών’’ έδωσε και ο βουλευτής κ. Αλέξης Μαρκογιαννάκης. «Από πολλούς ακούω ότι δεν έχω πάρει ξεκάθαρη θέση. Έχω µάθει στη ζωή µου να είµαι ρεαλιστής και ειλικρινής το ιδανικό που θα θέλαµε όλοι θα ήταν η υπογειοποίηση του καλωδίου µέχρι το Μαλεβίζι. Αυτό θα το θέλαµε όλοι, εδώ που έχουµε φτάσει, να καταφέρουµε τη βέλτιστη λύση στο πλαίσιο του περιθωρίου που υπάρχει για να διασώσουµε όσα περισσότερα πράγµατα. Εκτιµώ ότι υπάρχει περιθώριο» είπε δηλώνοντας στη συνέχεια πως θα στηρίξει «τις προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής λύσης».
Στην τοποθέτηση του ο δήµαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκης ξεκαθάρισε πως η θέση του είναι «ούτε ένα µέτρο υπέργειο καλώδιο στον Αποκόρωνα. Μεταφέρουµε την οργή, την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας και λέµε πως όποιοι δεν την ακούσουν θα είναι ηθικοί αυτουργοί για ότι τραγικό και ανεξέλεγκτο συµβεί στη Μαδάρα,. Ξεκινάµε ένα τίµιο, ηθικό και έντιµο αγώνα και σε αυτήν την προσπάθεια µας θέλουµε αρωγό την Περιφέρεια Κρήτης ».
Ο κ. Κουκιανάκης διάβασε τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων για τα ζητήµατα υγείας που προκύπτουν από το καλώδιο, του ΓΕΩΤΕΕ για τη ζηµιά στο περιβάλλον και ενηµέρωσε για την αναµενόµενη απόφαση του ΤΕΕ τµ. ∆υτ. Κρήτης που όπως είπε εκτιµά πως θα είναι «καταπέλτης».
«∆εν θα σας πούµε εµείς τι θα πείτε αλλά θέλουµε να ακούσουµε την άποψη του καθενός από εσάς» είπε ο δήµαρχος απευθυνόµενος στα µέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και στη συνέχεια έκανε αναφορά σε διάφορες υπηρεσίες. Από την ∆ιεύθυνση ∆ασών που «δεν σου δίνει άδεια να ρίξεις ένα κυβικό µπετόν στη Μαδάρα και δίνει άδεια να γίνουν δρόµοι, υπέργειοι πυλώνες ελαφρά τη καρδία» έως την αρχαιολογία «δεν δίνει άδεια για έργα επειδή είναι κοντά σε µνηµεία και δίνει άδεια στους πυλώνες».
Ακολούθως υπεραµύνθηκε της πόντισης του καλωδίου λέγοντας «θα έλθει καλώδιο 1800 χιλ. από το Ισραήλ από τη θάλασσα και δεν µπορεί να πάει 100 χιλ. στη ∆αµάστα;» ενώ επισήµανε πως υπάρχει σχεδιασµός για να «γίνει η Κρήτη η µπαταρία της Ευρώπης».
Τέλος µίλησε για «άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια µε τον Σταύρο Αρναουτάκη και στους συνεργάτες του» και πως « θέλουµε τη συνεργασία όλου του Περιφερειακού Συµβουλίου. Μην γίνεται το άλλοθι του Α∆ΜΗΕ και της κυβέρνησης. Σας θέλουµε σύµµαχο, άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα µας. Ο αγώνας του Αποκόρωνα στο τέλος θα δικαιωθεί ».
Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης ξεκίνησε την τοποθέτηση του εξηγώντας πως η Περιφέρεια δεν έχει συµµετοχή ούτε στο σχεδιασµό, ούτε καµία εµπλοκή στο συγκεκριµένο έργο όπως και στο ΒΟΑΚ και ότι ο ίδιος ζήτησε δίµηνη παράταση στη διαβούλευση. Υπογράµµισε πως « άρχισε µια επίθεση στο πρόσωπο µου και δεν µπορώ να καταλάβω γιατί» και ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος στην οποία έχει την προεδρεία απλά γνωµοδοτεί.
Στο αίτηµα παρευρισκόµενων να ξεκαθαρίσει τη θέση του απάντησε ότι «θα ήθελα να είναι υπόγειο, να είναι υποθαλάσσιο, θα ήθελα την καλύτερη δυνατή λύ
ση! Στην ερώτηση για το τι προτείνω, δεν έχω τη δυνατότητα να σας πω ποια είναι η λύση». Μίλησε για το ενεργειακό της Κρήτης δίνοντας στοιχεία ότι η Κρήτη χρειάζεται 830 MW, πως η ∆ΕΗ φέρνει κάθε χρόνο γεννήτριες 150 ΜW για να στηρίξει το σύστηµα για αυτό και είναι απαραίτητο το καλώδιο.
Μίλησε για τις επαφές που είχε µε τον Α∆ΜΗΕ και ότι τους ζήτησε να γίνει υπόγειο το καλώδιο και ότι «δεν το δέχονται, µου έβαλαν θέµα κόστους ότι είναι 270 εκ. ευρώ η υπογειοποίηση, και 30 εκ. το υπέργειο. Τους κάναµε πρόταση αφού υπάρχουν δύο γραµµές σε πυλώνες ήδη (παλιά γραµµή) να αναβαθµιστούν οι υπάρχουσες και να µην χρειαστεί νέα. Μας είπαν ότι δεν γίνεται κάτι τέτοιο γιατί δεν αναλαµβάνουν την ευθύνη να έχουµε black out».
Αναφέρθηκε σε επαφές που είχε µε τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη για να συζητήσουν το θέµα και απευθυνόµενος στον κόσµο του επισήµανε « ο Μητσοτάκης είναι από εδώ γιατί δεν πάτε να του το πείτε ; Εγώ θα του το πω, θα το συζητήσω και µε τον Σκυλακάκη.»
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η θέση µας είναι ούτε ένα µέτρο υπέργειο» ήταν η δήλωση του κ. Ανδρέα Κουκλινού που υποστήριξε ως η µελέτη «δεν έλαβε υπόψιν ότι εµείς εδώ στον Αποκόρωνα έχουµε επενδύσει στο φυσικό περιβάλλον, ότι τα Λευκά όρη είναι το brand name µας». Ζήτησε οι αποφάσεις του ∆.Σ. Αποκορώνου και οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου και του ΓΕΩΤΕΕ να µπουν στο φάκελο της υπόθεσης όταν συζητηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Από τη µεριά του ο κ. Κώστας Γύπαρης χαιρέτισε το δήµαρχο για τη στάση του και υπογράµµισε πως όλες οι παρατάξεις είναι «µια γροθιά στο να µην γίνει το έργο έτσι όπως το σχεδιάζουν παρά µόνο υπόγεια ή υποθαλάσσια» .
Ο κ. Γύπαρης άφησε αιχµές σε βάρος του βουλευτή Α. Μαρκογιαννάκη λέγοντας πως «χρειαζόµαστε ξεκάθαρες απόψεις όχι ήξεις- αφήξεις. ∆εν µπορεί να το πει αυτό ο κ. Μαρκογιαννάκης, εµείς µπορούµε να το πούµε εµείς γιατί δεν θέλουµε να κοροιδεύουµε ούτε τον Αποκορωνιώτη, ούτε κανένα Κρητικό».
Στη συνέχεια σηµείωσε πως «πρέπει να γίνει το έργο αλλά όχι µε τον τρόπο που υποδεικνύει η κυβέρνηση δια µέσου του Α∆ΜΗΕ! Θέλουµε υπογειοποίηση ή πόντιση του από τη θάλασσα» και κατέληξε πως «θέλουν τα καλώδια υπέργεια για να κουµπώσουν µε τις ανεµογεννήτριες».
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο κ. Νικήτας Μελισσάκης παρατήρησε πως «οδηγίες της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου, κανονισµοί της Κοµισιόν δίνουν το δικαίωµα σε εταιρείας ενέργειας να κάνουν έργα ακόµα και σε περιοχές Natura » και πρόσθεσε πως οι πυλώνες θα είναι πολύ κοντά σε χωριά, οικισµούς και εξοχικές κατοικίες καθώς «για τη µελέτη που έκανε ο Α∆ΜΗΕ πάρθηκαν στοιχεία του 1987 και όχι σηµερινά. Θέλουν να στηρίξουν τα µονοπώλια, τη µεγιστοποίηση του κέρδους την ίδια ώρα που ο κόσµος ζει µε την ενεργειακή φτώχεια».
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Χανιώτες περιφερειακοί σύµβουλοι που µετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος πήραν επίσης το λόγο. Η κ. Χρύσα Μακράκη Χαριτάκη απευθυνόµενη στον Α∆ΜΗΕ σηµείωσε πως « θέλετε να γίνει το έργο; Να βάλετε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη µε τέτοιο τρόπο που να µην ακουµπήσει την ζωή µας, την περιοχή µας, τα βουνά µας, τη φύση µας.» Μίλησε και για την πρόταση του Π. Σηµανδηράκη δηµάρχου Χανίων η πόντιση του καλωδίου να γίνει υποθαλάσσια όπως «το έφεραν από την Πελοπόννησο µέχρι την Κίσσαµο και κανένας δεν ενοχλήθηκε».
Στη συνέχεια ο Μανώλης Φραγκάκης δήλωσε ότι « ότι το έργο είναι απαραίτητο αλά πρέπει να προασπίζεται η υγεία, το φυσικό περιβάλλον και να το αποδέχεται η κοινωνία. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι µελέτες υψηλούς κόστους και κινδύνου». Και ο κ. Φραγκάκης ζήτησε την πόντιση του καλωδίου και απευθυνόµενος στον κόσµο είπε ότι υπάρχει µια φήµη « ότι εµείς είµαστε αντίθετοι µε αυτό που θέλετε εσείς ! Αυτό δεν ισχύει».
«Είµαι υπέρ του δηµ. Συµβουλίου, υπέρ των Αποκορωνιωτών, κατά των υπέργειων καλωδίων για τα προβλήµατα που προκαλούν» επισήµανε ο κ. Στρατής Φλεµετάκης συµπληρώνοντας πως η Περιφέρεια «στηρίζει δράσεις πολιτισµικές, περιβαλλοντικές – όπως τα µονοπάτια στον Αποκόρωνα που είναι έργο της – δεν θα ήταν δυνατόν να µην ακούσει το λαό του Αποκόρωνα και όλου του νοµού και να κάνει τα µέγιστα για να βρεθεί η καλύτερη λύση».
«Για έγκληµα που πάει να γίνει» µίλησε ο κ. Αλέκος Μαρινάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Περ. Κρήτης” προσθέτοντας πως όλα αυτά εντάσσονται « στο πράσινο deal µε έργα που γίνονται µε 100% επιδοτήσεις την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύµα».
«Για στενόµυαλη απόφαση του Α∆ΜΗΕ για τους υπέργειους πυλώνες. Ήδη µε τη διασύνδεση που έχει γίνει κερδίζει η ∆ΕΗ 280 εκ. ευρώ το χρόνο άρα το κόστος της υπογειοποίησης είναι θέµα απόσβεσης ενός έτους» είπε η πρώην βουλευτής κ. Βάλια Βαγιωνάκη που πρόσθεσε πως η επιµονή των υπέργειων « εκ των πραγµάτων σε βάζει σε σκέψης ότι δένεται µε τις ανεµογεννήτριες.»
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δηµοτ. Συµβούλων κ. Αποστολάκη, Ορφανουδάκη, Ξηρουχάκη, του νοµ. Συµβούλου κ. Νικολούδη και πολλών πολιτών που ξεκαθάρισαν πως δεν συµφωνούν µε το υπέργειο καλώδιο και τους πυλώνες.
Τους λόγους που η πόντιση του καλωδίου είναι η καλύτερη λύση εξήγησε ο κ. Ηλιάκης πρόεδρος των εργαζοµένων στη ∆ΕΗ (σχετικά άρθρα έχει δηµοσιεύσει στα “Χ.ν.”).
Εντάσεις και διαµαρτυρίες
Τρεις φορές το γενικά καλό κλίµα οξύνθηκε. Όταν ο κ. Ξυλούρης µίλησε για τις ανεµογεννήτριες (το επόµενο διάστηµα θα βρεθεί σε Σφακιά και Κίσσαµο για να κάνει αυτοψία) µε τον κόσµο από κάτω να φωνάζει ότι δεν θέλει αυτόν τον σχεδιασµό.
Σε άλλο σηµείο της συζήτησης ο κ. Ξυλούρης δήλωσε ότι « το περιβαλλοντικό σε κανένα δεν το εκχωρώ ότι το έχει σε µεγαλύτερη σηµασία από µένα». Άνθρωποι που βρέθηκαν στην αίθουσα φώναξαν «απόδειξε το», «λες ότι το έχεις (σε µεγαλύτερη σηµασία) δεν το έχεις».
Επίσης σε ερώτηση του κ. Α. Κουκλινού για το αν το έργο των πυλώνων συνδέεται µε τις ανεµογεννήτριες στα ορεινά των Χανίων ο κ. Ξυλούρης απάντησε πως « δεν έχει καµία σχέση !» «Μας κοροϊδεύετε» φώναξε ο κ. Καπαρουδάκης. «Ποιον κοροϊδεύω ! Αν είναι να µε προσβάλλεις, γεια σας φεύγω» ανταπάντησε ο κ. Ξυλούρης δηλώνοντας πως θα αποχωρήσει κάτι που αποφεύχθηκε µετά από παρέµβαση των πιο ψύχραιµων.
«Ο Α∆ΜΗΕ θέλει την υπογειοποίηση»
Μεταφέροντας συζητήσεις από τη συνάντηση που είχε µε στελέχη του Α∆ΜΗΕ ο αντιπεριφερειάρχης επισήµανε πως του µετέφεραν πως εταιρεία θέλουν την υπογειοποίηση παρόλο που θα κοστίσει 270 εκ. ευρώ γιατί « όπως µου είπαν “θα αυξηθεί η τιµή της µετοχής και θα πάρουµε και bonus”. Προφανώς η κυβέρνηση που θα το πληρώσει του λέει “κάντε το υπέργειο” γιατί κοστίζει 30 εκ. ευρώ».