Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Αποκριάτικοι χοροί στα Χανιά του 1959

Μικροί και μεγάλοι ξεφάντωναν με χούλα χουπ, ελληνικά, ξένα αλλά και κρητικά
Πολλοί οι αποκριάτικοι χοροί που διοργανώνονταν στα Χανιά στα τέλη της δεκαετίας του ’50.
Οι Χανιώτες ξεφάντωναν τα… μεσημέρια, αλλά και τα βράδια μέχρι πρωίας σε κοσμικά κέντρα διασκέδασης αλλά και σε αίθουσες που φιλοξενούσαν τους χορούς Συλλόγων αλλά και ποδοσφαιρικών ομάδων.
Δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε σ’ όλα όσα “συναντήσαμε” είτε ως διαφημιστικές καταχωρήσεις είτε ως ανακοινώσεις στα φύλλα της εφ. “Κήρυξ” του 1959. Ενδεικτικά θα αρκεστούμε σε κάποιους από τους χορούς που πραγματοποιήθηκαν από την Τσικνοπέμπτη και για την επόμενη εβδομάδα μόνο!
Ως φαίνεται η… “Χονολουλού” ήταν τότε στα φόρτε της, αφού εκεί πραγματοποιήθηκαν χοροί όπως ο ετήσιος παιδικός χορός των Προσκόπων, την Τσικνοπέμπτη, καθώς και ο χορός του Συλλόγου Προσωπικού του Ο.Τ.Ε.
Το ίδιο το κοσμικό κέντρο λειτουργούσε με δικό του πρόγραμμα και… υποσχόταν «αξέχαστες αποκριάτικες βραδυές», γλέντι μέχρι πρωίας με χορό και… χούλα χουπ!
Στην “περιήγησή” μας συναντήσαμε και μία “Αναβολή Χορού”. Επρόκειτο για τον ετήσιο αποκριάτικο χορό του Φιλολογικού Συλλόγου “Χρυσόστομος” ο οποίος λόγω επισκευών που δεν είχε προλάβει να περατώσει στην αίθουσά του, ανέβαλε τον χορό για δυο εβδομάδες μετά!
Κι ενώ ο “Χρυσόστομος” δεν είχε την αίθουσα έτοιμη, αυτό δεν συνέβαινε με το Κέντρο “Νεράιδα”, το οποίο το πρώτο Σάββατο μετά την Τσικνοπέμπτη οργάνωνε “Μέγα Αποκριάτικο Χορό με εκπλήξεις, κοτιγιόν και δώρα”!
“Μέγας” όμως χαρακτηριζόταν και ο παιδικός χορός του Λυκείου Ελληνίδων, ο οποίος θα πραγματοποιούνταν την Τετάρτη (μετά την Τσικνοπέμπτη) «εν τη αιθούση του Δημοτικού Κήπου», και ο οποίος θα συμπεριελάμβανε «δώρα εκλεκτά όπως πάντοτε».
«Πλούσια δώρα, κοτιγιόν και σερμπαντίνες» θα είχε όποιος πήγαινε «εις το Κέντρον “Κύπρος” Βαμβακοπούλου» για τον χορό  «υπέρ του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ».
Τέλος, το ενδιαφέρον μας, κίνησε ένα διστηλάκι που υπογράφει κάποιος (;) ή κάποια (;) με το λατινικό… W και αναφέρεται στον χορό της Ενώσεως Γονέων και Κηδεμόνων που είχε δοθεί «εν τη αιθούση της Στρατιωτικής Λέσχης» που «αρκετός και εκλεκτός κόσμος είχε κατακλύσει την αίθουσαν και έγινε εξαιρετικόν κέφι διαρκέσαν μέχρι της 3ης πρωινής».
Σημαντική… λεπτομέρεια επίσης ότι «εχορεύθησαν με εξαιρετικήν επιτυχίαν Κρητικοί, Ελληνικοί και ξένοι χοροί με ευπρέπειαν και χάρη…».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα