Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να απολυθούν 354 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του δημόσιου πρακτορείου ειδήσεων Télam, επί συνόλου περίπου 900, καταγγέλλοντας τη χρησιμοποίησή του για πολιτικούς σκοπούς από την προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ίδιο το πρακτορείο.
Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων αποφάσισαν την προκήρυξη απεργίας επ’ αόριστον. Κατήγγειλαν «ένα σχέδιο διάλυσης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης» τα οποία θα αντικαταστήσει ένα «σύστημα» το οποίο θα εξυπηρετεί συγκριμένα συμφέροντα και την συγκέντρωση κεφαλαίου, τόνισαν.
Η διεύθυνση του πρακτορείου αντίθετα διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση μπαίνει «στον δρόμο του εκσυγχρονισμού» της και της μετατροπής της σε πολύ πιο «επαγγελματικό» μέσο ενημέρωσης: στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, «αποφασίσαμε την απόλυση των εργαζομένων οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο προφίλ που επιζητούμε. Το νέο Télam θα είναι ένα σύγχρονο πρακτορείο ειδήσεων, αξιόπιστο, πολυμεσικό, ηγέτης στην εθνική και περιφερειακή αγορά της ενημέρωσης, με διεθνή προβολή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Όπως τόσοι άλλοι οργανισμοί και εταιρείες του κράτους, το πρακτορείο που κληρονομήσαμε υπήρξε θύμα της ανευθυνότητας και της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης» δύο κεντροαριστερών προέδρων, του εκλιπόντος Νέστορ Κίρσνερ και της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, από το 2003 ως το 2015, «που χρησιμοποίησε τον δημόσιο τομέα για πολιτικούς και κομματικούς σκοπούς», κατά την ανακοίνωση.
Ο υπουργός Ερνάν Λομπάρντι, αρμόδιος για το ομοσπονδιακό σύστημα των ΜΜΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση: «σήμερα, κέρδισαν η δημοσιογραφία και οι πολίτες. Οι πολίτες διότι θα έχουν από το πρακτορείο αντικειμενική, αληθινή και ανεξάρτητη ενημέρωση».
Οι απολύσεις «είναι (αριθμητικά) 354», διευκρίνισε ο ίδιος.
Το προσωπικό του πρακτορείου αποτελείται από δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους.
Από το 2003 ως το 2015, οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο αυξήθηκαν από τους 479 στους 926 εργαζόμενους, κατά το διοικητικό του συμβούλιο.
Ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι (κεντροδεξιά) δηλώνει αποφασισμένος να μειώσει δραστικά το δημόσιο έλλειμμα.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει στο μισό τις δαπάνες των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή του Télam, της δημόσιας τηλεόρασης και της δημόσιας ραδιοφωνίας.
Η Αργεντινή έλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη δόση, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα συνολικά 50 δισεκατομμύρια του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο ζήτησε για να σταθεροποιήσει την ευάλωτη οικονομία της.