Ι.-ΜΕ ΔΥΟ κρισιμότατα θέματα (κορωνοϊός και τουρκικές προκλήσεις) σε εκκρεμότητα, τι απολογισμό να κάνεις;
ΜΕ το πιο αισιόδοξο σενάριο για τον κορωνοϊό, πιθανόν να αισθανθούμε λίγο “ελεύθεροι” το φθινόπωρο του 2021, εφόσον βέβαια θα έχει εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, τα ελληνοτουρκικά, εδώ και δυο χρόνια με την ακραία επιθετικότητα των Τούρκων, έχουν μπει σε μια πορεία μη αναστρέψιμη. Καθυστερήσαμε πολύ σε διπλωματικό, αλλά και αμυντικό επίπεδο. Οι Τούρκοι, με την πρώτη ευκαιρία που θα θεωρήσουν ότι ευνοούνται, θα μας πιέσουν ασφυκτικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα θερμό επεισόδιο -έστω και μικρής κλίμακας- για να μας αναγκάσουν να πάμε σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς τους όρους (αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης)!
ΒΙΩΝΟΥΜΕ μια “θερμή” ελληνοτουρκική ειρήνη, εύθραυστη ανά πάσα στιγμή, όπως και μια ζωή ευάλωτη και εκτεθειμένη στη διάθεση του κάθε κορωνοϊού.
ΠΙΘΑΝΟΝ η χρονιά που ξεκίνησε να μπήκε με πολλές ευχές και προσδοκίες. Τα δεδομένα ίσως να είναι ευνοϊκότερα από το 2020. Όμως τίποτε δεν αποκλείει και τα χειρότερα!. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, να έχουμε εθνική ομοψυχία -το απαιτεί και η χρονιά της “Ελευθερίας”- και να ενισχύσουμε τόσο το θέμα της δημόσιας υγείας όσο και την εθνική μας άμυνα. Οι καιροί ου μενετοί…
ΙΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ κι ο ατομικός/εσωτερικός απολογισμός. Ειλικρινά θα θέλαμε να επικρατήσει λίγη αισιοδοξία εφέτος: σε μια ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, επικεντρωνόμαστε σε ορισμένα θέματα που κατά τη γνώμη μας έκαναν το 2020 καλύτερο. Έτσι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι:
• διαθέσαμε περισσότερο χρόνο στις οικογένειές μας
• μάθαμε την “κατ’ οίκον” εργασία
• παρακολουθήσαμε, με τα παιδιά μας, τη διαδικασία της “εξ αποστάσεως” εκπ/ση καθώς και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
• η σύγχρονη τεχνολογία θεοποιήθηκε. Ασκηθήκαμε στη χρήση της για να συνδεόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για υποθέσεις ρουτίνας.
• καθαρίσαμε, συμμαζέψαμε, διακοσμήσαμε, φροντίσαμε το σπίτι περισσότερο
• ξανανακαλύψαμε παλιές απασχολήσεις (κηπουρική, μαστορέματα, βιβλίο), ή ασχοληθήκαμε με καινούργια χόμπι.
• μαγειρέψαμε πιο προσεκτικά και υγιεινά.
• ανακαινίσαμε χώρους (με ή χωρίς το “εξοικονομώ κατ’ οίκον”).
• περπατήσαμε, γυμναστήκαμε, είδαμε καινούργιες σειρές, ταινίες
• αποκτήσαμε για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κα Αικ. Σακελλαροπούλου, κ.λπ.
Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ βρήκε τα Χανιά με
– το ρολόι της πόλης ανακαινισμένο, αλλά με αμφίβολης ποιότητας φωτισμό,
– ποδηλατόδρομους στο κέντρο της πόλης αμφισβητήσιμης πρακτικής χρήσης, και
– πολλά -ως είθισται- παλιά έργα (φωτ.) να καρκινοβατούν ή να βρίσκονται στα συρτάρια. Και γενικότερα τον Δήμο Χανίων να μην έχει βρει τον σωστό βηματισμό του.
www.stcloris.gr