Η αφίσα ως… ερωτεύσιμο είδος, ως καθρέπτης που αντανακλά την ευφυΐα της κοινωνίας, ως αποτύπωμα της ανθρώπινης δημιουργικότητα, αναδείχθηκε στη χθεσινή εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων για τον “6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αφίσας” του “Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης και Ελένη Γαρεδάκη” στον χώρο του Κ.Α.Μ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αρκετός κόσμος και πολλοί από τους 628 συμμετέχοντες, από 68 χώρες του κόσμου!
Στον χαιρετισμό του ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας κ. Γιάννης Γαρεδάκης επισήμανε την πάγια πολιτική του «να μην μείνει μόνο ένας μουσειακός χώρος το Μουσείο Τυπογραφίας αλλά κατά καιρούς να κάνει σημαντικές εκδηλώσεις».
Παράλληλα σημείωσε ότι «πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τι είναι αυτή η ιστορία. Φανταστείτε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 628 άτομα από 68 χώρες, μια διαφήμιση για τον τόπο μας».
Στην παρουσίαση της εκδήλωσης η διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας κα Έλια Κουμή σχολίασε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί παρά να μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν αυτό το μουσείο σε ένα χώρο που του αρμόζει μέσα στην πόλη των Χανίων. Οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες του αλλά κυρίως οι πολύτιμες συλλογές του θα ήταν προσβάσιμες στο κοινό. Έχουμε ένα Μουσείο μοναδικό στο είδος του, έναν φορέα με διεθνή αναγνώριση και αποδεδειγμένη πολιτιστική προσφορά που πασχίζει να είναι ορατό στον ίδιο του τον τόπο».
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η θεματολογία του διαγωνισμού ήταν ελεύθερη δίνοντας στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να εκφράσουν μέσα από την αφίσα τους όλα εκείνα που τους απασχολούν, αναδεικνύοντας τον ρόλο της αφίσας ως αποτύπωμα κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.
«Η πανδημία και ακολούθως ο εμβολιασμός ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στη θεματολογία, ενώ η περιβαλλοντική κρίση, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, ο πόλεμος και η βία κατά των γυναικών απασχόλησαν πολλούς από τους συμμετέχοντες», ανέφερε η κα Κουμή δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό.
Χαρακτηριστικά οι 628 μετέχοντες προέρχονταν κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της γης: ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Πορτογαλία, Ρωσία, συνολικά 68 χώρες! Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν μετέχοντες από τη Ρωσία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ιταλία που ταξίδεψαν στα Χανιά για να συμμετέχουν στην εκδήλωση.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Με το Μουσείο Τυπογραφίας ήλθαμε κυριολεκτικά κοντά τη περίοδο του πρώτου lock down και καταλάβαμε αμέσως ότι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα» δήλωσε το μέλος της κριτικής επιτροπής κα Αριάδνη Περράκη. «Τα χαρτιά είναι ο καμβάς που η ιδέα του σχεδιαστή αποκτάει υλικότητα και μονιμότητα. Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, είναι όμως πολιτισμός. Στα μάτια του δημιουργού το χαρτί είναι ερωτεύσιμο, ένα υλικό φετίχ όπως το αλεύρι για τον ζαχαροπλάστη. Το ενδιαφέρον πως κάθε χαρτί έχει άλλο σχήμα, υφή, όψη και συμπεριφορά» τόνισε η κα Περράκη που στάθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.
Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Μπελιμπασάκης, επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ μίλησε για «πολύ ευφάνταστες δουλειές που είχαν μέσα τους, κρυμμένο ή φανερό, το μήνυμα τους, μήνυμα αγωνίας. Είδαμε πολλή αφοσίωση και λεπτομέρεια στα έργα των συμμετεχόντων και είδαμε από τις δουλειές αυτές πως η αφίσα ως μέσο επικοινωνίας αποτελεί μοχλό εξέλιξης της ίδιας της γλώσσας.
Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ πως η αφίσα είναι ένας καθρέπτης που αντανακλά τον βαθμό ευφυΐας μιας κοινωνίας… Αποτελεί μια ζηλευτή κατάκτηση για την πόλη σας αυτός ο διαγωνισμός».
Τελευταίος από την κριτική ομάδα ο κ. Δημήτρης Παπάζογλου, σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας με οπτικοποιημένο μήνυμά του μίλησε με θερμά λόγια για τις δουλειές των συμμετεχόντων και για «τη δυναμική του θεσμού του Διαγωνισμού αφίσας» και τόνισε πως «η δημιουργία της αφίσας αποτελεί το απολυτίκιο των σχεδιαστών».
Με θερμά λόγια για το “Μουσείο” που «για 16 χρόνια δεν σταματάει να εμπλουτίζει τη συλλογή του με εκθέματα, με σεβασμό στην τέχνη, εμπιστοσύνη στην επιστήμη» και τον “Διαγωνισμό Αφίσας” «ένα καταξιωμένο πλέον θεσμό με εκατοντάδες συμμετοχές» μίλησε στον βιντεοσκοπημένο της μήνυμα η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης που συμφώνησε με την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων που μοχθούν και των φορέων που δραστηριοποιούνται. «Αν τα Χανιά εδώ και δεκαετίες παράγουν πολιτισμό, αυτό δεν οφείλεται σε σταθερή χρηματοδότηση φορέων αλλά κυρίως σε μονάδες, ανθρώπους ιδιώτες, μικρές συλλογικότητες που πασχίζουν και εδώ έχουμε μια ξεχωριστή περίπτωση μιας προσωπικότητας, του Γιάννη Γαρεδάκη, που ορθώνει ανάστημα ενάντια σε πολλά κύματα και καταφέρνει και κρατάει ένα Μουσείο ανοιχτό παρά τις δυσκολίες των καιρών» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο καθηγητής γραφιστικής κ. Δημήτρης Αρβανίτης δήλωσε ενθουσιασμένος από τις δουλειές των συμμετεχόντων και ευχήθηκε να συνεχίσουν, ενώ ο κ. Αλέξανδρος Κοκκόλας της Σχολής “Βακαλό” που κάθε χρόνο επισκέπτεται το μουσείο με τους μαθητές, εμφανίσθηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα του διαγωνισμού.
Στον επίλογο ο πρόεδρος και ιδρυτής του Μουσείου κ. Γιάννης Γαρεδάκης πρότεινε για το μέλλον ένα Σεμινάριο Γραφιστικής στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, με τη συμμετοχή όλων των σπουδαίων γραφιστών που έδωσαν το “παρών” στη χθεσινή εκδήλωση.
Σημειώνεται πως οι 30 πρώτες αφίσες παρουσιάσθηκαν στο χώρο του Κ.Α.Μ. και στη συνέχεια θα εκτεθούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Χανίων – Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.
Χορηγοί είναι η Sky Express και ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων.
Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Γύπαρης και Α. Παπαδεράκης, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Χανίων και Πλατανιά κ. Γ. Γιαννακάκης και Α. Λουπάκη, ο αντιδήμαρχος Καντάνου- Σελίνου κ. Μ. Μπικάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χανίων κ. Ε. Δαμιανάκης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Σ. Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, ο τ. δήμαρχος Τ. Βάμβουκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Παπαδογιάννης, Μ. Κεμεσίδης, Γ. Γεωργακάκης, Ν. Βουρλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λ. Κοπάσης και Α. Μαρινάκης, ο δημ. σύμβουλος Πλατανιά Δ. Ανθούσης, ο γεν. διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Ν. Παπαδάκης, η έφορος Αρχαιοτήτων κα Ε. Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γ. Δασκαλάκης, ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ. Γ. Τζανακάκης, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γ. Φίλης κ.ά.
Τα τρία πρώτα βραβεία
Οι τρεις πρώτοι νικητές του “6ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Αφίσας”:
• 1ο βραβείο η Rina Polichenkova από τη Ρωσία, έλαβε το χρηματικό ποσό των 1500 ευρώ, με τον εκδότη των “Χ.ν.” κ. Γιάννη Γαρεδάκη να της απονέμει το βραβείο της. Εμφανώς συγκινημένη η νικήτρια καλησπέρισε το κοινό στα Ελληνικά και δήλωσε τη χαρά της που βρέθηκε στα Χανιά να παραλάβει το βραβείο της.
• 2ο βραβείο ο Dalien Malaj από την Ιταλία, έλαβε το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ. Το βραβείο έδωσε ο κ. Τάσος Βάμβουκας από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ν. Χανίων. Ο κ. Malaj απευθυνόμενος στον κόσμο ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για την τιμή που του έγινε και τη «μεγάλη ευκαιρία που μου έδωσαν να συμμετέχω σε αυτόν τον διαγωνισμό». Στη συνέχεια μίλησε για την αφίσα του και την βασική του έμπνευση.
• 3ο βραβείο η Μαρία- Λουκία Μητράκου από την Ελλάδα που πήρε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ. Στο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα δήλωσε τη μεγάλη χαρά της για την επιλογή της.
Το πρώτο βραβείο υψους 1500 ήταν χορηγία των “Χανιώτικων νέων”. Το δεύτερο ύψους 1.000 ευρω ήταν χορηγία της Sky Expess Το τρίτο ύψους 700 ευρώ ήταν χορηγία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών.
Οι κ.κ. Ε. Δαμιανάκης, Κ. Γύπαρης, Γ. Γιαννακάκης έδωσαν και τους επαίνους σε μετέχοντες στο διαγωνισμό.
Και κρητική μουσική
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρό κέρασμα συνοδεία και κρητικής μουσικής από τον Σταύρο Ψαρουδάκη με συνοδεία τον γιο του.